FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-16

Cégtörlési rekord 2014 második negyedévében is

Minden eddiginél számosabb, összesen több mint tízezer cég szűnt meg idén a második negyedévben. Az első félév is negatív rekordot döntött, de jó jel, hogy a megszűnések mögött egyre kisebb számban jelenik meg okként a felszámolás, vagyis egyre kevesebb cég megy úgy tönkre, hogy kifizetetlen számlákat hagy maga után. A gazdasági növekedés pozitív hatásait még nem érezni a cégstatisztikán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Hiába indult növekedésnek a gazdaság, a cégstatisztikára még rányomja bélyegét a válság - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató féléves jelentéséből. A második negyedévben 10 297 cég szűnt meg Magyarországon, ilyen sok vállalkozást soha korábban nem törölt a cégbíróság. Az érték 12 százalékkal haladja meg az előző negyedévi szintet, és több mint 13 százalékkal az előző év azonos időszakának eredményét. Az első félév egészéről ugyancsak elmondható, hogy rekordmagas megszűnési rátát hozott, az első hat hónapban regisztrált 19 615 törlés ugyanis 10 százalékkal haladja meg a 2013-as második félévi adatot.

 

"A rossz hírek ellenére látunk némi reményt, hogy középtávon egyre több vállalkozás áll stabil fejlődési pályára - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. A cégvezető szerint jó jel, hogy a felszámolási eljárást követően megszűnő cégek száma már csökkenni látszik, vagyis egyre kevesebb cég hagy maga után kifizetetlen adósságokat. - A felszámolási eljárás útján megszűnt vállalkozások számának csökkenése mindenképp jó jel a költségvetési intézmények és a versenypiaci szféra számára is. Igaz, hogy a csökkenés lassú, de a kevesebb adótartozás és kifizetetlen számla hosszú távon a gazdaság stabilizálódását szolgálja" - mondja Tóth Tamás. A második negyedévben a törlések felét rendelte el felszámolási eljárás eredményeként a cégbíróság, tavaly a második negyedévben viszont még 66 százalék volt ez az arány.

 

Az Opten ügyvezetője kifejezetten pozitívumként értékeli, hogy ez előző negyedévi megugrás után ismét visszaesett a cégalapítások száma Magyarországon. "Az elmúlt évek jogszabályváltozásainak hatására a hazai cégstruktúra irreális növekedése megállt, az igazi áttörés azonban még várat magára. Továbbra is nagy a cégfluktuáció, aránytalanul sok a mikrovállalkozás, és az elaprózott tőkeszerkezet sem segíti a gazdaság versenyképességét" - mondja az igazgató. Szerinte sokat elárul a hazai üzleti etikáról, hogy az első negyedévben, az új polgári törvénykönyv hatályba lépése előtt csaknem kétszer annyi cég alakult, mint a második negyedévben. Ez az arány is azt mutatja, hogy a jogszabályváltozások legalább olyan hatással vannak a hazai cégvilágra, mint a gazdasági folyamatok.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (Opten - CFI) az adott időszakban alakult és megszűnt vállalatok számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégek számához. 2014 második negyedévében a CFI az alapítások drasztikus visszaesésének köszönhetően mérséklődött, de még mindig magas, majdnem 13 százalékos értéket ért el. A júniusi értékeket területi bontásban vizsgálva azt találjuk, hogy a legstabilabb megyék Vas, Veszprém és Békés voltak, míg a legnagyobb fluktuációt Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád produkálta.

Forrás: Nemzeti Cégtár

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.