FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-16

Erdőkezelési megállapodást írt alá Tahitótfalu Önkormányzata a Pilisi Parkerdő Zrt-vel

Mintegy 160 hektárnyi tahitótfalui erdő kezelésére írt alá megállapodást az önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt-vel. A kedvelt kirándulóhelyek közelében régóta kezeletlen erdőtömböt a térség állami erdeit gondozó erdőgazdaság segítségével természetközeli parkerdővé tervezi fejleszteni az önkormányzat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Évtizedek óta kezeletlen erdőterületek helyzetének rendezésébe kezdett a Tahitótfalui Önkormányzat a térség állami erdeit gondozó Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével. A község határában több száz hektár osztatlan közös tulajdonú erdő található, melyek kezelése a sok tulajdonos miatt eddig nehézségekbe ütközött - mondta el Dr. Sajtos Sándor, a település polgármestere. - Ezen szeretne változtatni most az önkormányzat, amely a tulajdonosok egyikeként két éve a helyzet rendezését határozta el. Az előkészítő munkák után július közepén írjuk alá az első, 160 hektárnyi erdőtömb erdészeti munkáinak elvégzésére szóló szerződést a közbeszerzési pályázaton nyertes Pilisi Parkerdő Zrt-vel.

A jobbára középkorú és idős tölgyesekben több erdőtervi ciklus, mintegy negyed évszázad alatt elmaradt munkákat kell pótolni. Az erdőgazdaság a következő két évben megkezdi az erdők megújításához szükséges fakitermeléseket, mintegy 30 hektár fiatal erdő ápolását végzi el, és mintegy három kilométeres szakaszon felújítja a területen átvezető erdei utat, gondoskodva a megfelelő vízelvezetésről. A fakitermelésekből származó bevételt az önkormányzat az erdőterület fejlesztésére, a többi kezeletlen erdő gondozására tervezi fordítani. A térség állami kezelésben lévő kedvelt kirándulóhelyeit (pl. Vörös-kő, Hétvályús-forrás) ezeken az erdőrészeken keresztül lehet megközelíteni, így kiemelt jelentőségű ennek a térségnek a rendben tartása, a nagy kirándulóforgalmú erdőterület és a település közötti kapcsolat megteremtése. A későbbiekben letelepedők, erdei pihenőhelyek kialakítását tervezik a turistautak mentén.

 

Nagy jelentőségűnek tartom ebben a munkában a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek tapasztalatát a természetközeli erdőgazdálkodás területén. Ugyanis a jelenleg jobbára hagyományos módszereket előíró erdőtervek módosítását is tervezzük, hogy a fakitermelésekkel járó gazdálkodás során minél több területen folyamatosan fenntartható legyen az erdőborítás. Nagy öröm, hogy már a közeljövőben is több helyen alkalmaznak szálaló vágást, és ahol lehet, kíméletes módon, lóval mozgatják a kitermelt faanyagot - tette hozzá Dr. Sajtos Sándor.

Örvendetes, hogy egyre több település fordul hozzánk segítségért a területén található erdők kezelésével kapcsolatban - mondta Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. - Társaságunk közel ötvenéves tapasztalattal rendelkezik a főváros környéki és dunakanyari parkerdők kezelésében, kialakításában. Az állami tulajdonú területek kezelése mellett jelenleg 15 önkormányzattal vagyunk kapcsolatban a helyi jelentőségű erdőterületek gondozásában. Van, ahol erdőgazdálkodóként teljes egészében átvállaltuk az önkormányzati erdők kezelését, és van - mint itt Tahitótfaluban -, ahol egyes munkák elvégzésére kapunk megbízást. Az egyre több ilyen jellegű megkeresés azt mutatja számomra, hogy a társadalom mindinkább elismeri, az állami erdőket kezelő szakemberek jó gazdái a rájuk bízott területnek. A közös munka mindemellett jó alapot teremt az összehangolt turisztikai fejlesztések számára is. A Duna-kanyar különösen jó példa erre, mert itt az elmúlt időszakban egyre tudatosabban épülnek egymásra a központi infrastrukturális, az önkormányzati és az erdőgazdasági turisztikai fejlesztések. Így például az elmúlt időszakban megvalósított turistaház-fejlesztési programunk jól illeszkedik a dunai hajóállomások fejlesztéséhez vagy a Volán-járatok újraindításához.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.