FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-08

Láncfűrészesek, fűkaszások! Terepre! 2014. 07. 25-27. Bánk

Motorfűrész és fűkasza. Ez nem verseny, nem kell benevezni, nincs belépő, nincs nyeremény, ez családias jellegű rendezvény, ami abból áll, hogy gyere el nyugodtan, gyermek, feleség, kutya. Itt nem néző leszel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

FATÁJ: Rásegítünk, sikerüljön minél jobban az esemény!

 

[A találkozó médiatámogatója az Erdő-Mező Online és Magazin]

 

Mindenkinek köszönöm a visszajelzést, megkeresést, s egyéb formában történő kommunikációt, mint füstjelek, morze, enigma, vagy lájk és megosztás.

Szeretném összegezni az eddig tapasztalt félreértéseket, és a kívánságlistát.

A leges leges lényeg, amit elég sokan benéztek, szeretném, ha most mindenki nagyon figyelne, lehet kiemelem bolddal :D Ez nem verseny, nem kell benevezni, nincs belépő, nincs nyeremény, ez családias jellegű rendezvény, ami abból áll, hogy gyere el nyugodtan, gyermek, feleség, kutya. Itt nem néző leszel.

Mindenből kiveheted a részed, hozhatod a fűrészedet, amire büszke vagy, s a fűkaszát is, mert lesz min gyakorolni.

Ami még fontos. Magyarországon 4db Bánk település van, s többen rákérdeztetek, hogy ez most melyik Bánk? Mert van ugye a Bánk, ami az eredeti (2653 irányítószámmal Nógrád megye smaragd románca :D ) Aztán ki éppen hol lakik az ugrik be neki, de azok kínai hamisítványok, mint Debrecen-Bánk, Bakony-Bánk és ahol a Bánki Donát született valahol Visegrád környékén. Most lusta vagyok használni a google-t, másra kell koncentrálnom.

 

Összeírtam a főbb kérdésekre adandó választ.

Leírom újra az elérhetőségeimet, ezekből a telefonszámom az, amit érdemes elmenteni, mert, ha megérkezéskor nem tiszta, hogy a faluban hová kell menni, hol a helyszín, akkor legalább legyen kit felhívni, egyébként ki lesz táblázva.

Zvolenszki Zoltán (guga) a faluban általában senki sem tudja a nevem, mindenki úgy ismer, hogy a guga. Ebből fakadóan guga67 kukac citromail pont hu. 20/2313346.

A rendezvény helyszíne: [www.bankitabor.hu]
Akármilyen irányból érkezel, indulj el Bánkról Alsópetény, Felsőpetény irányába, s haladj 1km távolságot, majd jobboldalt egy szép focipályát láthatsz, s rögtön mellette a volt bánki úttörőtábort. Mi már péntek déltől ott fogunk (nem mondom meg, hogy mit :DDD ).

A programtervezetről:

Pénteken semmi dolga senkinek, megérkezés, szállás elfoglalása, beilleszkedés, ismerkedés, laza esti tüskés fröccs, szalonnasütés. Itt jegyezném meg, mert ezt is sokan kérdeztétek, a faházak 4 ágyas elrendezés, 2*2 emeletes ágy. Ha egyedül érkezel nem kell lefoglalnod egy teljes faházat, majd besuvasztunk valamelyik számodra szimpatikus láncfűrészes, fűkaszás mellé. Ha a feleségeddel, s az egy szem gyermekeddel érkezel, akkor teljesen természetes, hogy számodra jár egy faház, s a negyedik ágyat nem kell kifizetned, kell a privát szféra, az ilyesmire is figyelünk. Na megint eltértem a tárgytól, de ha már eltértem, akkor azt is leírnám, hogy lehet sátrazni, ami sokkal olcsóbb. A pontos árát csak a faházaknak ismerem, az 2500 Ft. + 350 Ft. IFA/éjszaka/fő.

Na de a szombat, az már feltűnő lesz és kifejezetten zajos. Ha valaki pénteken érkezik és nem mondom meg, hogy mit csinál :DDD de valami tüskés fröccs, akkor számítson rá, hogy én hajnali emberke vagyok, így magamhoz igazítom a napot. Ez de hülyén hangzott :DDD érted, fogom a napot és így elmozdítom, na mindegy.

Reggel 8h-ra érkezik a kisegítő személyzet. 2db UAZ, amivel a fát szállítják, a mesterszakács, aki a frissen lőtt és kizsigerelt vaddisznónak az üstben nekilát, hogy ebédre ne korogjon.

Szóval, aki netalán az előző este elbutult, s úgy gondolja, hogy majd csicsikáz, az gyorsan, előre verje ki a fejéből, mert lesz olyan, aki az ország másik végéből behuppantja a családot már éjfélkor az ótókába, hogy időben érkezzen, s bizony rendesen vihogni fogunk, meg brümmögtetni dolgokat.

A szombat még egyszer és részletesen:

8h-12h: kötöttfogású favágás, fűkaszálás, baltázás.

12h: a vaddisznó tálalása, bánki pájjinka, tüskés fröccs, de ahogy írtátok mindenki hoz valami tájjellegű főzetet. Csak óvatosan, mert gépekkel bánunk, gyerekek rohangálnak körülöttünk, nem horror filmet forgatunk :D

Ebéd után ismét favágás, darabolás, fűkaszálás.

16h láncfűrészesek a fűkaszások ellen, baráti labdarúgó mérkőzés. Van helyben labdarúgó játékvezető, aki elvállalta a mérkőzés szakszerű levezénylését, még sípolni is fog. Mivel a fiammal eleve szoktunk meccseket filmezni, így ez is kameravégre kerül, s megy a tyúktubra.

Meccs után a program visszatér az eredeti medrébe. Az UAZ-ok jönnek, mennek, s hozzák a fát igény szerint. 1 éve kitermelt, 50-70cm átmérőjű fűzfa, van bőven. Amit feldaraboltunk, felajánlás szintjén az önkormányzathoz kerül, hogy télire ossza szét a rászorulóknak.

Ez még nem biztos, de már intéződik, a tábortól alig távolságra van egy gázpászta. A két oldalán a vihar rengeteg vastag akácot kidöntött. Remélem addig összeáll a dolog, s kitermelhetjük, majd bedepózhatjuk az erdő tulajdonosának.

Mindenki a szombati napra fókuszáljon, tudom, hogy feszített a program, meg a dátum sem stimmel mindenkinek. A táborban ekkor van szabad hétvége. Felkapott hely, nagyon szeretik a népek, így ezzel kell beérni.

Vasárnapra nincs program, pihenés, lazulás, s igény szerint csomagolás, s irány haza, hogy hétfőn mindenki kipihenten tudjon visszazökkenni a való világba (részvétem :D ).

Ettől függetlenül még mindig lehet láncfűrészekkel, fűkaszákkal Star Wars epizódokat előadni.

Mindenkinek jó utazást! Egyelőre ennyi.

 

Pár nap múlva frissítem a kiírást az addig felmerülő igények, s kérdések alapján.

Nahhh, jó hír a láncfüris talira, a polgármester most hívott, kaptunk egy 10 hektáros erdőt gyakorlatozni, ami az önkormányzat tulajdona.
Csak a kidőlt, s a lábon kiszáradt, beteg fák jöhetnek szóba, lombos fához nem nyúlhatunk, de aki már végzett erdészeti munkát, annak ezt nem kell kihangsúlyozni.

A tábortól ez a helyszín kb. 2-3 km távolságra van, mivel szombati napról van szó, akik söröztek, nyilván nem vezetnek, már most tudom, hogy lesz olyan, aki nem akar, nem teheti meg, hogy italozás terén velünk tartson, így ők lesznek a fuvarosok, akik a tábortól a 10 hektáros erdőbe elszállítják a résztvevőket.

A kitermelt fát átadjuk az önkormányzatnak, hogy a fűtésszezonban odaadja a rászorulóknak. Jártam már abban az erdőben, mindenféle fa van kidőlve, vagy éppen juhar lábon kiszáradva. Sokféle nehéz, és kihívásokkal terhelt helyzet, mély árkok, irányított döntés, aztán cipekedés, stb. Azért az szép lesz, ha 40-50db fűrész egyszerre zümmög, mint a méhkas.

Forrás: Zvolenszki Zoltán (guga)

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.