FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-08

Szarvasgombatermő bemutató üzem a NEFAG Zrt-nél

A NEFAG Zrt., mint bemutató üzem 2014. június 27-én tartotta meg a harmadik bemutató üzemi programját, amelynek a Szolnoki Erdészet jászkiséri és jásziványi erdeiben található szarvasgombatermő területei adtak otthont.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Az erdő a fán kívül számos más növényi, állati és ásványi eredetű terméket produkál a természet. Ezeket a termékeket, amelyek a főtermék, azaz a fa sérelme nélkül megtermelhetők, az erdei melléktermékek kategóriájába sorolhatóak, mint például a bemutató témáját adó szarvasgomba is.

A NEFAG Zrt. 2008. év óta foglalkozik aktívan a nyári szarvasgomba hasznosításával.

Magyarország kiválóan alkalmas természeti adottságai révén (meszes talajok) szarvasgomba gyűjtésére. Az ország egyik legnagyobb lelőhelye a Jászságban lévő tölgyesek, ezek közül is kiemelkedő a Jásziványi Kis erdő és a Jászkíséri "Tomi erdő", amely a bemutató helyszínéül is szolgált.

A programon résztvevőket Dégi Zoltán vezérigazgató úr köszöntötte, majd Nagy Zsófia a Szolnoki Erdészet erdőművelési ágazatvezetője mutatta be az erdészetet. Ezután Bagi István a terület bérlője vette át a szót, és mesélt a szarvasgombáról és az azzal kapcsolatos tudnivalókról a hallgatóságnak.

Betekintést nyerhettek az érdeklődők a svájci kutatóintézettel közösen végzett projektbe, amelynek célja, hogy a négy éven át tartó vizsgálatok során a mért adatok alapján feltárásra kerüljön a szarvasgomba ökológiai, fenológiai és növekedési dinamikája. A tanulmány során mérik az állományban található néhány egyed fanövekedését digitális dendrométer segítségével, illetve rögzítik a talaj hőmérsékletét, nedvességtartalmát is talajszenzorokkal. Emellett még a kiképzett és vizsgával minősített kutyák által gyűjtött gombák mennyiségét, tömegét, érettségét is vizsgálják.

A terepi program során megtekinthették a résztvevők a kutyával történő szabályos szarvasgombagyűjtést illetve az osztályozás folyamatát különböző szempontok alapján, mint például illat, méret, súly stb.

A jászkíséri Tomi erdőben a NEFAG Zrt. gombatermő ültetvényeit is megtekinthették, amelyben már a munkakutya talált is kisebb gombákat a bemutató program alatt is, amely azt jelenti, hogy valószínű sikeresnek tekinthető az ültetvény ecélból történt létrehozása.

Ezt követte a kóstoló, amely során szarvasgombás pogácsát kóstolhattak meg az ínyencséget kedvelők.

A program fő célja az volt, hogy a résztvevők jobban megismerjék a "fekete gyémántként" is emlegetett szarvasgombát, jelenét és jövőjét, illetve a témához kapcsolódó kutatási projekteket is.

Forrás: NEFAG Zrt.

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.