FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-07-04

ENVIFOR - faipari-erdészeti HU-SK online könyvtár

Az envifor.eu oldalon elérhető könyvtár tudományos tartalma elsősorban az erdészet, a faipar és a környezetvédelem 1950 és 2000 közötti időszakából merít, de kisebb mértékben bányászati vonatkozású publikációkat is tartalmaz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 


Az envifor.eu oldalon ingyenesen elérhető a szlovák-magyar erdészeti, faipari, környezetvédelmi digitális könyvtár

A soproni székhelyű ERFARET Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft. és szlovák partnere, a pozsonyi székhelyű Centrum pre rozvoj 2011-ben sikeresen pályáztak a Magyar­ország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A Free Web Portal on Environment, Forestry and Wood Science, röviden ENVIFOR-WEB címet viselő projekt (azonosító száma: HUSK/1001/2.5.2/0025) 2014 augusztusában zárul.

 

A program általános célja a szomszédos régiók közötti együttműködés kialakítása, támogatása, melyet a partnerek egy kétnyelvű digitális szakmai könyvtár létrehozásával kívántak megvalósítani. Az envifor.eu oldalon elérhető könyvtár tudományos tartalma elsősorban az erdészet, a faipar és a környezetvédelem 1950 és 2000 közötti időszakából merít, de kisebb mértékben bányászati vonatkozású publikációkat is tartalmaz. A könyvtár nyilvános, mindenki számára ingyenesen hozzá­férhető weboldalként működik. Különlegessége a kétnyelvűség: jelentős számú publikációnak van magyar és szlovák nyelvű összefoglalója. A szakkifejezések pontos megértését segíti a kétnyelvű szószedet, mely jelenleg több mint hatszáz kifejezést tartalmaz.

A kétéves közös munka során a konzorcium számos részfeladatot oldott meg. Az első a szakmai cikkek kiválasztása volt. A publikációk száma zavarba ejtő volt, hiszen az adott időszakban mindkét országban komoly kutatási programok folytak, esetenként párhuzamos tartalommal. A szakmai bizottság a publikációk gondos kiválasztása után 1000-1000 darab szakcikket javasolt kétnyelvű összefoglalókkal ellátni. Természetesen a tartalom lényegesen nagyobb, és a tervek szerint a kétnyelvű összefoglalók száma a jövőben növekedni fog. A kiválasztott publikációkat digitalizálni kellett. Az elkészült digitalizált oldalak száma jelenleg meghaladja a húszezret, ez a jövőben szintén gyarapodni fog. Fontos részfeladat volt a kétnyelvű szakmai szószedet elkészítése, hiszen a tudományos életben a szabatosság elengedhetetlen.

A projekt megvalósítása során négy alkalommal teremtettünk kapcsolatot a szakmai célközönséggel. Két-két konferenciát tartottunk Sopronban és Pozsonyban. Ezeken a rendezvényeken a tudományos élet képviselői, a szakemberek és a döntéshozók lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek a projekttel, sőt javaslataikkal befolyásolni tudták a fejlesztőmunka irányát is.

Mind a szlovák, mind a magyar partner fontosnak tartja a projekt fenntartására, a digitális könyvtár további fejlesztésére és a naprakész működésre vonatkozó stratégia kidolgozását. Az anyagi források közös keresése mellett elengedhetetlen a kapcsolattartás a szakmai közönséggel, és kulcskérdés a könyvtár tartalmának folyamatos bővítése, a kijelölt szakterületek 2000. év utáni publikációinak megjelenítése az adatbázisban.

Az elektronikus könyvtár széles körű hozzáférést biztosít a felhasználók számára. Míg a hagyományos könyvtári kutatás a szerző és a publikáció címének ismeretét igényli, addig a projektben kifejlesztett elektronikus könyvtár számtalan keresési lehetőséget biztosít. A tudományos kutatók, az egyetemi hallgatók, a döntéshozók vagy akár a laikus érdeklődők több mint húszféle keresési szempont közül válogathatnak, e szempontokat csoportosítva pedig még hatékonyabban használhatják az adatbázist.

Végezetül szeretnénk bemutatni a projekt egy érdekes eredményét. A magyar erdészeti oktatás rendkívül büszke hagyományaira, első­sorban a selmecbányai örökségre. A tradíciókat és ezt a gazdag örökséget eddig jobbára csak a magyar kutatók munkáiból ismerhettük meg, azonban a kétnyelvű e-könyvtár segítségével ezután magyar nyelven is olvashatunk a terület szlovák kutatási eredményeiről. A szlovák kollégák munkája kiegészítheti, árnyalhatja a magyar kutatók eredményeit. Természetesen ez fordítva is igaz, így hisszük, hogy közös munkánk erősíti a két ország közötti együttműködést és megértést az élet szerteágazó területein.

Forrás: ENVIFOR

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.