FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-06-16

Luxus faátlaló a svájci mindennapokra

Elkészült a CGP Instruments legújabb erdészeti terméke a LUXURY WOOD CALIPER.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A feladat

A feladat nem luxus átlaló készítése volt, de ergonómiai problémába ütköztünk a fejlesztés során. Svájcban a 90-es években használt elektromechanikus átlalók felett eljárt az idő, az infravörös kommunikáció és a bordásszíj hajtású érzékelő ma már nem igazán korszerű. Az adatok feldolgozásához pedig csuklóra szerelhető kézi számítógép kellett.

A kézi számítógépek jobban terjedtek a digitalizáló átlalóknál, hiszen az átlaló afféle luxus kiegészítőnek volt tekinthető. A feladat ezért nem egy intelligens átlaló, hanem az elterjedt kézi számítógépeket kiszolgáló elektronikus átlaló kifejlesztése volt, amely a digitalizált mérési adatokat egyenként átküldi a Latschbacher erdészeti szoftverébe.  Feltétel volt, hogy a szoftveren a Latschbacher programozóinak semmilyen változtatást, (pl.: interfészt) ne kelljen tenniük.

A kivitelezhetetlennek tűnő feladat igen nagy megtiszteltetés volt a világelső faanyag felvételezéssel foglalkozó Latschbacher cégtől, még ha nem is az ausztriai központból, hanem a svájci képviselettől jött a felkérés.

 

A szoftver

Először a szoftvermódosítást készítettük el.  Egy szabvány Bluetooth HID protokoll segítségével átlalóról szimuláltuk a kézi számítógép billentyű lenyomásait, vagyis nem a mért értékeket, hanem a billentyűzeten lenyomott sorozatok szimulációját küldjük el a kézi számítógépnek. Ezzel a módosítással bármilyen, a felhasználó által vezérelt adatbeviteli felülethez tud csatlakozni az átlaló, "online" valós időben. (Ez a megoldás már felkeltette a John Deere cég érdeklődését is, a harvester- kalibráció témakörében.) Így az átlaló illeszkedik a svájcban alkalmazott Nautiz X7 kézi számítógépen futó Latschbacher faanyag-felvételező programjához.

 

 

A probléma

A végső terepi próbák során azonban kifogásolták a markolat kialakítását, mi ugyanis a lengyel gyártmányú Codimex átlaló négyszögletes markolatát használtuk fel, amit Svájcban nem találták megfelelőnek, ezért a meglévő mérő mechanikára új markolatot kellett készíteni.

Az eredeti markolat műanyagból szériában készült. Az új fröccsöntő szerszám elkészítése milliós nagyságrendű költség, amit megrendelés hiányában, esetleg újra módosításra kerülő mintadarab előállításához lehetetlen volt vállalni. Különösen, hogy a megrendelőnek elképzelése sem volt az új markolatról. Ezért választottuk a markolat anyagául a fát, ezt a nemes természetes anyagot, amely könnyen megmunkálható, a szükséges szaktudás birtokában akár egyedi markolat is készíthető a felhasználó kérésére. Érdekes, hogy az "olcsó" műanyag alapanyagot és megmunkálást ebben az esetben leváltja a fa!  A "drága" alapanyag és egyedi megmunkálás győzedelmeskedik a CNC megmunkálás vagy a fröccsöntés felett!

 

Az ötlet

Az ötlet a Szegedi Kiss Ferenc Erdészeti iskolában egy tanórán született, amikor az erdészeti lapok egy régi számából szemezgetve mutattam be az erdészeti mérőeszközök fejlődést. Az Erdészeti lapok 100 ével ezelőtt közölte Fekete Zoltán professzor gondolatait a belföldi faátlalók gyártásának ügyében. A problémák jelentős része mindmáig sajnálatosan időszerű! Az átlalókról a teljes szöveg második felében van szó. Így terelődött figyelmünk a faanyag alkalmazására.

 

A termék

A famarkolat Kónya Sándor hangszerkészítő mester sándorfalvai műhelyében készült. Legfőbb szempont a használhatóság és a jó fogás kialakítása volt, amiben teljesen szabadkezet kapott a mester. A fegyveragyakat is késztő mesternek nem volt kihívás a feladat; bezzeg a határidő. A közelgő brazíliai EXPOFOREST-en szerettük volna bemutatni az új terméket, amit csak 4 évente rendeznek meg. Mégis örömmel vette az új, különös felkérést.

 

 

Az elegáns és esztétikus markolathoz már nem illet a fóliatasztatúra. Új, nyomásérzékelővel szerelt, mechanika mentes 16 mm átmérőjű nyomógombot kapott a mérőeszköz, ami alumínium ötvözetből készült, mint az átlaló alapmechanikája. A markolatba teljesen illeszkedik 1 mm-es vastagságával. A nyomógombok IP67-es védelmet élveznek és 50 millió megnyomás az élettartamuk.

 

 

Javítottunk a felhasználói élményen is: a csipogás zavaró és beállítása a menüből nehézkes volt a kezelő számára. Rezgő motort beépítve gyenge vibráció érezhető a gomb megnyomásakor, így az erdő csendjében és zajos környezetben is egyaránt érzékelhető az adatátvitel visszajelzése, mindenféle bonyolult beállítások nehézkes megváltoztatása nélkül.

Elkészült az "átlalók iPhone-ja", mely kompromisszumok nélkül, egyedi high tech erdei munkaeszközön biztosítja a magasabb szintre emelt felhasználói élményt.

Idővel működésképtelen állapotában sem lesz hasztalan kacat, mely porosodik a padláson, ott lesz a helye a szoba falán, mint az öreg vadászpuskának.

 

Első bemutató a szakközönségnek

A brazíliai kiállítás egyik érdekessége volt az átlaló, minden reggel 1 órás késéssel jutottunk be a főbejárathoz közeli standra a sok út közbeni kérés miatt, azonnali demonstrációt igényelve a különös műszerrel. Mivel Dél-Amerikában nem elterjedt az átlalás, mérőszalaggal kerületet mérve dolgoznak még fekvőfánál is. Ujjongás fogadta a csak portugálul beszélő szakközönség iPhone vagy Androidos telefonjára megérkező adatokat, amikor világossá vált, mire is jó az eszköz azon kívül, hogy szép.

 

Egyperces videó összeállítás a brazíliai EXPOFOREST kiállításról. (Teljes beszámoló is lesz hamarosan a FATÁJ-ban.)

 

 

Az átlaló első európai bemutatója Münchenben az Interforst szakkiállításon lesz, Július 16-án a Latschbacher svájci standján.

 

 

 

 

Teher alatt nő a pálma - tartja a mondás.

Forrás: CGPI

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.