FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-13

Felavatták a FALCO új, folyamatos forgácslapprését

Május 8-án volt a gyáravatás a FALCO-nál, az áttérés a korábbi szakaszosról, az új folyamatos présre. A 2 Mrd Ft-tal támogatott 12 Mrd Ft-os beruházással 450 e m3-re nő a gyár nyerslap termelő kapacitása, javul a minőség és a fajlagos anyagfelhasználás.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Május 8-án volt a gyáravatás a FALCO-nál, az áttérés a korábbi szakaszosról, az új folyamatos présre. A gyáravatáson közel 500 fő vett részt.

 

 

 

 

Novák Tibor, a FALCO Zrt. igazgatóság elnöke, egyben a Krono-MOFA vezérigazgatója a FAGOSZ március 23-i Fakonferenciáján bemutatta a FALCO új, folyamatosprés technológiáját, ennek a fabeszerzésre, termékkibocsátásra gyakorolt hatását. Most a szombathelyi üzemavatási beszédében kiemelte, hogy a beruházással a FALCO a világ egyik legmodernebb forgácslapgyárával rendelkezik. Ezzel a 2012. őszén megvalósult tükörfényes felületkezelés után folyatódott a jelentős beruházások sora a cégnél. A FALCO Zrt. és jogelődjei a folyamatos innovatív tevékenységéről ismert, e hagyományokat folytatta a Kronospan cégcsoportba csatlakozás után is. A cég mára Magyarország egyetlen gyára, ahol nyers, illetve laminált forgácslap készül. Mára 450 ezer m3 a forgácslapgyártó és 16 millió m2 a hagyományos lamináltlap és 2,5 millió m2 a tükörfényes lamináltlap gyártó kapacitás. A papírimregnálás kapacitása 32 millió m2. Cementkötésű forgácslapból 30 ezer m3-t tudnak gyártani.

A mostani folyamatosprés beruházás az Új Széchenyi Terv, Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A beruházás összértéke 40 millió Euró (mintegy 12 Md Ft) volt, amihez 2 Md Ft vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

Az új prés a Simpelkamp gyártotta ContiRoll eljárást alkalmazza. 8-40 mm között bármilyen vastag és többféle táblaméretű lapot képes gyártani ez a prés, amivel a vállalat leküzdheti eddigi piaci hátrányait.

A folyamatos présnél az anyag és energia folyamatokat számítógépes rendszer irányítja a korábbinál sokkal hatékonyabban, így fajlagos anyag és energia megtakarítás érhető el. A folyamatos préssel sokkal egyenletesebb felületű natúr forgácslap készíthető, így kisebb a csiszolási veszteség.

A folyamatos prés által előállított termék sokkal jobb minőségű. Így saját gyártásból tudja előállítani a vállalkozás a 2012-ben megvalósított (EU támogatást is kapott) tükörfényű laminált lap gyártásához szükséges forgácslap alapanyagot, amely eddig csak importból volt fedezhető. Az alapanyagimport kiváltásával csökken a vállalat kitettsége és növekedni fog az értékesítés mennyisége. A földrajzi elhelyezkedés alapján a nyugati és a keleti piacok is jól kiszolgálhatók.

A fejlesztés eredményeként 12 teljes munkaidős új munkahely jött létre, melyből 2 szellemi foglalkozású, 10 pedig fizikai foglalkozású.

A beruházás során különös gondot fordítottak a környezetvédelmi elvárások teljesítésére. Köszönetet mondott a kivitelező, a gépbeszállító, a szakértő és más cégeknek. A végeredmény, a precíz, pontos munka magáért beszél. A gépek hideg forgatása 2014. januárjában indulhatott, az első lemezt pedig február 12-én gyártották le. A sor leendő végleges kapacitása, az 1.500 m3/nap május végére lesz elérhető.

Tapasztalatokkal teli, tartalmas és hasznos, szakmai, ünnepi hangulattal teljes napot kívánt a résztvevőknek.

 

Ezután felolvasták dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő üdvözlő levelét, beszédet mondott Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, valamint Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke is gratulált a beruházáshoz.

 

 

A beszédek után indultunk a az ünnepélyes szalagátvágáshoz,

 

 

majd a szalagátvágással ünnepélyesen felavatták az új gépsort.

 

 

A sok érdeklődő vendég több turnusban tudta megtekinteni az új technológiát.

 

 

Kedves figyelmesség volt a FALCO részéről, hogy a terített asztalokat akác kompozícióval díszítette.

 

 

Az ebédet követően kezdődött a vevőtalálkozó a sátor melletti, ehhez berendezett csarnokban, melyben a FALCO teljes falemez választéka, gazdag dekor kínálata volt látható.

 

Az elhangzottak és a látottak alapján
szöveg és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.