FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-24

Üröm vegyül az ünnepbe! - Erdők Nemzetközi Napja

Az Erdők Nemzetközi Napján nincs sok ünnepelni valónk. Az erdőtelepítési program szinte leállt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A mai telepítési ütem szinte csak az erdősültségi szint fenntartásához elegendő

Az ENSZ az erdők jelentőségére és értékeire hívja fel a figyelmet azzal, hogy március 21-ét, a tavaszi napforduló napját, a tavasz kezdetét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította. Ennek apropóján Kardeván Endre a vidékfejlesztési tárca államtitkára elmondta, hogy Magyarország 20,8%-át borítja erdő, amely az erdőtelepítéseknek köszönhetően 2010 óta 12,5 ezer hektárral nőtt. Az erdészeti támogatások segítségével négy év alatt 11 ezer új munkahely jött létre, ezzel együtt a magyar erdők 35 ezer embernek teremtenek munkalehetőséget. A hazai erdők évente közel 3 millió tonna széndioxidot kötnek le, enyhítve ezzel a klímaváltozás ütemét. Vízbázisaink jelentős részét szintén az erdők védik, de ezen túl megkötik a szálló port, tisztítják a levegőt és kiegyensúlyozzák az időjárás szélsőségeit - fogalmazott Kardeván az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Napjainkban egyre több emberben támad fel az igény az erdő közjóléti szolgáltatásai iránt - tájékoztatta az ünnepség résztvevőit az államtitkár. Mint mondta, 2013-tól közel 7 milliárd forintból létesülnek erdei kiránduló és pihenőhelyek, tanösvények, erdei kilátók. A Bejárható Magyarország Keretprogram pedig könnyebbé teszi az erdei lovaglást, a kerékpározást és a túrázást mindenki számára. Az elmúlt években 24 ezer hektáron fejlesztettük az erdők közjóléti és környezetvédelmi szolgáltatásait.

Erdeink - ökológiai és társadalmi szerepe mellett - fontos gazdasági funkciót is betöltenek. A belőlük kitermelt több mint 7,5 millió köbméter faanyag fedezi a lakosság tűzifa igényét, valamint alapanyagot nyújt a faipar számára. Az erdőtörvény előírásainak megfelelően Magyarországon fenntartható erdőgazdálkodás folyik, melynek köszönhetően erdőállományaink élőfakészlete folyamatosan növekszik, természetességi állapota javul. Az erdei melléktermékek: a gyógynövények, a méz, a gyümölcsök, a gombák gyűjtése és a belőlük készült termékek egyre népszerűbbek. A vadhús is egyre több család asztalán, sőt akár a közétkeztetésben is helyet kaphat.

Erdeink fejlesztésére és ápolására uniós forrásból eddig közel 90 milliárd forintot fordítottunk. Ugyanakkor a korábban elfogadott Nemzeti Erdőtelepítési Programot felrúgtuk: az utóbbi 4 évben 30 ezer helyett csak 12,5 ezer hektárt erdősítettünk be. Így nem lesz megvalósítható a terv, miszerint 27,5 százalékra emeljük az ország erdősültségi arányát a mostaniról.

Az elmúlt években nem beszélhetünk sikerről, mondhatni befagyott a hazai erdőtelepítési program. A Nemzeti Erdőtelepítési Programban elfogadott tervek szerint csak ebben a négy évben 30 ezer hektárnyi erdőt kellett volna telepíteni, ezzel szemben sikerült az államtitkár által sikernek említett 12,5 ezer hektárt megvalósítani. Főként akkor szemléletes e szám, ha tudjuk, hogy csak 2007-ben nagyjából 20 ezer hektárt sikerült telepíteni, 2004 előtt, amikor csak magyar költségvetési forrás volt e célra is több erdőt telepítettünk, mint az utóbbi években.

Forrás: Szabadföld 03-23 (24)

Helyesbítés: Életünk függ tőlük

Tegnap megjelent Üröm vegyül az ünnepbe! - Erdők Nemzetközi Napja című cikkünkben, szerkesztési hiba miatt Sárvári János, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) ügyvezető elnöke egy korábbi lapszámunkban megjelent cikkéből közöltünk kiragadott részletet. Így azt a téves látszatot keltettük, mintha Sárvári János az Erdők Nemzetközi Napjával kapcsolatban negatív hangvételű nyilatkozatot adott volna.
Ezzel kellemetlenséget okoztunk egyrészt az elnök úrnak, másrészt a magánerdő tulajdonosoknak és nem a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasókat, amely nem állt szándékunkban. Ezért tőlük és az olvasóinktól is elnézést kérünk, a hibát azóta az eredeti cikkben javítottuk.

Forrás: Szabad Föld 03-24

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.