FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-21

VERGA Zrt: közel 900 millió forint közjóléti fejlesztésekre

Idén több mint 860 millió forintot költ fejlesztésekre az egy évvel ezelőtt indított A jövő a kezünkben van közjóléti programjának részeként a VERGA Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Tengerdi Győző - vezérigazgató, VERGA Zrt.

A fejlesztések legfontosabb csoportját az oktatási és turisztikai célú beruházások alkotják, ezért az új kilátók, tanösvények és erdei kirándulóhelyek mellett az év legnagyobb beruházásaként egy veszprémi zöld centrumot hoznak létre, amely keretében erdei tanodát, közösségi teret és erdészeti központot építenek. A 600 millió forintból létrehozandó intézmény a zöld gondolat köré épített kiállító teremmel és interaktív közösségi terekkel várja majd az erdők élővilága és a természet értékei iránt érdeklődő látogatók minden korosztályát.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a szigorú költségtakarékosságnak köszönhetően az elmúlt évben is nyereséges volt. 2014 végéig tartó fejlesztési programja során a társaság ennek a nyereségnek jelentős részét - pályázati forrásokkal együtt összesen mintegy 860 millió Ft összeget - áldozza közjóléti célokra, a "Bejárható Magyarország" kormányzati program célkitűzéseivel összhangban.

"A VERGA Zrt. működése négy pilléren nyugszik: a szigorú gazdálkodás, a vadászati és erdészeti kultúra megőrzése, a közjólét, valamint a társadalmi felelősségvállalás pillérein. Meggyőződésünk, hogy az erdő flórájának és faunájának megismertetése az egyik legfontosabb lépés, amit természeti értékeink védelme érdekében megtehetünk. Ezért fejlesztési programunkban központi szerepet játszik az oktatási intézmények, erdei iskolák és egyéb ismeretterjesztő céllal indított beruházások megvalósítása" - mondta Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.


Porga Gyula Veszprém MJV polgármestere és dr. Jung László a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón

Közjóléti fejlesztések 2014-ben

A jövő a kezünkben van közjóléti program változatlan lendülettel folytatódik 2014-ben is, miközben a tavalyihoz képest jelentősen nő a fejlesztésekre szánt pénz összege. Néhány napja, március 12-én adta át a VERGA Zrt. a dudari erdőtömb közepén található, felújított Valler István kutat és forrást. A beruházás részeként az erdőgazdaság megbízásából fedett pihenőhelyeket alakítottak ki, és irányítótáblákat helyeztek el a helyszínen. Szintén néhány napja, március 10-én adták át a Zöld Tanoda Erdei Iskolát, amely egy felújított, polgári lakóházban talált otthonra Várpalota belvárosában.

Az épületben 80 millió forintos beruházással egy kiscsoportos, bentlakásos iskolát alakítottak ki, amely 24 tanuló befogadására alkalmas tanteremmel, két 12-fős hálószobával, két nevelői szobával és vizesblokkal kényelmes helyszínt biztosít a természet iránt érdeklődő gyermekek oktatásához.

Márciusban várható a 37,5 millió forintos beruházással létesített Tési kilátó és tanösvény átadása is. A kilátó a Keleti-Bakony egyik legszebb panorámát nyújtó pontjának közelében épült, és a beruházás részeként egy 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény is kapcsolódik majd hozzá. Ugyancsak 37,5 millió forintos fejlesztéssel, áprilisra készül el Márkó, Herend és Hárskút települések közelében a Kis-Bükki kilátó, amelyet szintén erdőismereti tanösvény övez majd. A helyszínen tájékoztató táblákat, erdei bútor garnitúrát, illetve új padokat is elhelyez az erdőgazdaság.

A VERGA Zrt. 2014 áprilisára tervezi Iszkaszentgyörgyön az Iszkai kiránduló erdő erdei kirándulóhely átadását, ahol 6 millió forintos beruházással többek között új tűzrakó helyet létesítenek, illetve padokat és erdei bútorokat helyeznek el. Ugyancsak még áprilisban, 1 000 cserjét telepít az erdőgazdaság az alsóperei Bakony Zöld Szíve Központ arborétumában, közel 5 millió forint értékben.

35 millió forintos beruházás keretében készül el a Lugos-tetőn felépített új kilátó, amelyet a tervek szerint 2014 májusában adnak majd át. A nyári hónapokra, a tervek szerint júniusra várható az Országos Kékkör felújításának befejezése is. Ennek keretében a 81 kilométeres szakaszon 22 kilométernyi új kerékpárutat alakítanak ki, 4 helyszínen 14 db új fedett pihenőt hoznak létre, és egy új gyalogos hidat is építenek a Gaja-patakon, összesen 6 millió forint értékű beruházással.

A kristálytiszta karsztvizű, várpalotai Fenyves-tó környékének átalakítását, és a tó partján minőségi szálláshelyek kialakítását is tartalmazza az a 2014 júliusára megvalósuló, 50 millió forint értékű fejlesztés, amelyet a tó környéki horgászturizmus fellendítésére indított a társaság.

A tervek szerint a Fenyves laktanya tulajdonviszonyainak rendezésétől számított 11 hónapon belül átadják a diákoknak az új erdei tanodát és erdészeti központot Veszprémben, a zöld gondolat köré épített kiállító teremmel és interaktív közösségi terekkel. A beruházás értéke 600 millió forint. A beruházáshoz kapcsolódóan az erdőgazdaság idén júliusig egy kilátót is épít, valamint a tervek szerint a térségbenfekvő belterületi erdőben kiránduló erdőt is kialakít majd, ahol tanösvény, bringapálya és futópálya kap helyet.

Forrás: VERGA Zrt.

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.