FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-20

Hobbi és amatőr faesztergálás

Tavaly kiállítás volt Üllőn, majd Örkényen, ünnepek között találkozó Székesfehérváron, februárban a Szenioroknak volt kiállítása Szfehérváron, március elején bemutató NymE-n Sopronban, tegnap bemutató a MOME-n, április elején pedig a Lignonovumon szerepel a csapat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Faesztergálásból megélni nem könnyű. Nagytömegű sorozatgyártás, erős automata gépesítettség, nagy múltú jó nevű műhely, s talán még más tényezők segíthetnek ebben mégis. Ugyanakkor ahogy számtalan dolgot tesznek emberek hobbiból, vannak hobbi faesztergályosok is, akik saját és szűkebb környezetük örömére pörgetik a fát. Sokan csak kis asztali gépen (laptop), persze másoknak komoly nagy masinájuk van és a szerszámozottságban, segédeszközökben is széles a felszereltségi skála.

Az internetnek hála össze is gyűlnek virtuális klub-életre.

Hobbi faesztergálás, Honi Faesztergályos Egyesület, Honi Faesztergályosok lapja, Magyar Amatőr Faesztergályos Klub, meg persze facebookon is Hobbi faesztergálás, Mafk.forum, HOFE, meg többek saját oldalai és számtalan külföldi személy és hobbista kör oldala.

 

Sőt a hobbi faesztergályosok megszervezték, pontosabban egyikük, Túri Alfréd megszervezte az első komolyabb kiállítást Üllőn, ahol a Vargha Gyula könyvtárban 2013. október 18-31. között lehetett ezt megtekinteni. A kiállítás anyag főleg fából esztergált alkotásokból állt, de festmény és más tárgyak is szerepeltek. A kiállítás címe: A fa szerelmesei volt. Aki hozzáfér a facebookhoz, képek és képek tekintheti meg a kiállított tárgyakat.

Közvetlenül ezt követően a kiállítási anyag átköltözött Örkényre a Szabadidő Központba és ott novemberben volt látható. Mindkét kiállítás látogatóitól sok kedves, érdeklődő visszaigazolást kaptunk: tetszett nekik.

 

Mivel többféle (hobbi, honi, amatőr csoport is van) évente egyszer (esetleg kétszer) van ökumenikus faesztergályos találkozó Köpf Jenő (AIKSZ Zrt.) meghívására Székesfehérváron, ami Karácsony és Újév között 2 nap. Képek és Képek.

 

Február elején Székesfehérváron majdnem egy hónapos kiállítással és nagy sikerrel mutatkozott be a Faesztergályos Szenior Inasok Köre.

 

Idén március elején faesztergályos bemutató volt Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem faipari tanműhelyében a Faipari Napok keretében.

 

Tegnap, március 19-én pedig a hobbi faesztergályosok bemutatót tartottak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen az érdeklődő diákoknak és oktatóknak. Tárgyakkal szerepeltek: Túri Alfréd, Kosaras György, Pozsgai István, Tisza Kalmár György, Demeter László, Köpf Jenő, Szalai Csaba és Mőcsényi Miklós. Túri, Köpf, Szalai és Mőcsényi pedig bemutatózott, illetve segítették az erre vállalkozókat, hogy kipróbálhassák a faesztergálást. Az előkészítést Túri Alfrédnek és vendéglátónknak a MOME Asztalos Műhely vezetőjének Kosaras Györgynek köszönhettük.

 

Tárgyak és nézőik.

 

Többen kipróbálták e szép mesterséget.

 

A végén kiértékeltük a napot, s arra jutottunk, hogy nagyon jól sikerült, érdemes lesz erre még visszatérni, további lehetőséget is adni a MOME diákoknak a faesztergálással ismerkedésre, az azzal "megfertőződésre".

 

Képtárak facebookon: Képek (a), Képek (b), Képek (c).

 

Azt reméljük, hogy e bemutatókkal és kiállítással előbb-utóbb nagyobb megbecsültséget szerezhetünk a fából esztergált dísztárgyaknak, netán műremekeknek. Egyre többen hódolnak majd e szép hobbinak. (S ha így lesz, bizonyára a szerszám, gép, alkatrész, ... mindenféle anyag hazai kínálata is javulni fog.)

 

Legközelebb az április 2-6. közötti Lignonovum szakvásáron, Budapesten, a Hungexpo "B" csarnokban lehet majd a hobbi és amatőr esztergályosokkal találkozni a Holzmann gépeket forgalmazó Holzmetal Kft. standján.

Szöveg és kép: Mőcsényi Miklós

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.