FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-07

Kopint-Tárki: bővülés várható a fafeldolgozás ágazatban

A Kopint-Tárki téli negyedéves konjunktúratesztjének eredményei szerint igen kedvező folyamatok zajlottak le 2013 utolsó negyedévében a magyar feldolgozóiparban: csaknem az összes, a jelenlegi helyzetet és a kilátásokat mérő konjunktúra-indikátor jelentősen emelkedett az őszi állapotokhoz képest.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A Kopint-Tárki keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a konjunktúrabarométer az októberi 50 pontról januárban 58-ra, a bizalmi index 49 pontról 56 pontra emelkedett. Az 50 pont körüli teljesítmény jelenti a stagnálást az ágazatban, az ennél kisebb érték zsugorodásra utal.

A határozott optimizmus mellett ugyanakkor néhány mutatón a vállalatvezetők óvatossága bújik meg: habár a termelési és értékesítési mutatók emelkedő tendenciát jeleznek, és a kapacitáskihasználtság is 70 százalék körül mozog, se a rendelésállomány, se a foglalkoztatási kilátások nem javultak érdemben - hívta fel a figyelmet a Kopint-Tárki.

Rendkívül kedvező, hogy a belföldi piac élénkülni látszik, ez azonban aszimmetrikus; míg az élelmiszeripar és járműipar továbbra is "húzza" az egész feldolgozóipart, a textilipar és az elektronikai ipar jelenleg is gyengélkedik és a gyógyszeripar is nehéz periódust él át.

 

Hasonló jelenségek figyelhetőek meg az exportpiaci kilátások esetében is. A legtöbb ágazatban kifejezetten jók a külpiaci értékesítési prognózisok, ugyanakkor az elektronikai, valamint a papíriparban már több vállalat akad, ahol inkább az exportkereslet lanyhulásáról számoltak be - olvasható a közleményben.

Annak ellenére, hogy a felmérés a forint/euró árfolyam jelentős mértékű gyengülése idején készült, kevesebben panaszkodtak a gazdasági környezet bizonytalanságára és kereslethiányra.

Megegyezik a vállalatvezetők véleménye abban is, hogy a magyar gazdaság rövid távú kilátásai alapvetően pozitívak, ugyanakkor jelenlegi helyzete még korántsem kielégítő (50 pont alatti szint még kedvezőtlen megítélést jelez), habár sokkal jobb, mint néhány negyedévvel korábban. Többen gondolják úgy, hogy a hazai és az uniós támogatási rendszerek hatékonysága alacsony, ez pedig érzékelhető keresletcsökkenést eredményez mind a hazai, mind a külföldi piacokon - írták.

Összességében 2014 határozottan kedvező évnek ígérkezik a magyar feldolgozóipar számára, az ágazat ipari termelésének volumenét éves átlagban 6-8 százalék körüli értékre becsülik a Kopint-Tárki kutatói.

A kutatóintézet a feldolgozóipar több ágazatának várható ipari termelésére is becslést adott. E szerint 2014 első negyedévében egy százalék feletti bővülés várható a fafeldolgozás, papírtermékek gyártása, nyomdai tevékenység alágban, a vegyi anyagok és termékek gyártásában, a fémalapanyag és fémfeldfolgozási termékek gyártásában, a járműgyártásban, a villamosberendezés-gyártás valamint a gép, gépi berendezés gyártásában. A textil-, a gyógyszergyártás területén +0,9 és -0,9 százalék közötti változást, a számítógép, elektronikai termékek gyártásában pedig 1 százalék alatti visszaesést valószínűsít a Kopint-Tárki.

Forrás: MTI

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.