FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-19

Segítségre váró hazai erdők

Nem a felmelegedés, hanem annak üteme jelenti az igazi veszélyt a természetre, mivel a gyors változással az élővilág sok szereplője képtelen lépést tartani. A szakértő szerint mégsem kell tétlenül szemlélnünk a hazai erdőségek ritkulását, és arra sincs szükség, hogy eukaliptuszligetekre cseréljük le a tölgyeseket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Bükkerdő a Bakonyból. Az éghajlatváltozás miatt kiszolgáltatottá válhatnak
Fotó: Bíró Gabriella

Habár január végén váratlanul beköszöntött a tél, a havazást és a mínuszokat szokatlanul enyhe idő vezette be. Az elmúlt hetekben emiatt (is) sok szó esett a globális felmelegedés elkerülhetetlennek tűnő velejáróiról: a jégsapkák olvadásáról, a tengerszint emelkedéséről vagy arról, hogy az időjárási szélsőségek egyre gyakrabban jelentkeznek bolygónkon. A közbeszédben azonban egyelőre kisebb szerep jut az éghajlatváltozás Kárpát-medencére gyakorolt hatásainak. Pedig a feltartóztathatatlan változásnak a hazai flóra és fauna is kiszolgáltatott.

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy az időjárás a feje tetejére állt. A föld története során felmelegedési és lehűlési ciklusok váltották egymást mindig, a fő probléma tehát nem a jelenség maga, hanem az, hogy a felmelegedés üteme felgyorsult - magyarázta lapunknak az Erdészeti Tudományos Intézet főmunkatársa. Koltay András kifejtette:

- Az állatok és a növények is alkalmazkodnak, ha pedig tűrőképességük határára jutottak, más területekre húzódnak, ez azonban nem megy egyik napról a másikra. A jövőben nemcsak a hőmérséklet emelkedik majd tovább, hanem a csapadék területi és időszakos eloszlása is megváltozik. Ezért a hűvösebb vagy nedvesebb környezetet kedvelő fafajok - mint például a bükk - pusztulásnak indulhatnak, illetve helyüket mások vehetik át - tette hozzá a szakértő.

 

Az időjárás mellett egyre komolyabb fenyegetést jelentenek azok a kártevők is, amelyeket régen a kemény hideg megtizedelt, mára viszont - és a jövőben egyre inkább - nagy számban átvészelhetik a teleket. A globalizáció azon káros hatását is itt kell megemlítenünk, hogy a kontinensek közötti aktív és mindennapos kapcsolat miatt a hazai erdőket eddig soha nem látott ázsiai vagy amerikai gombák, rovarok, illetve más élősködők ugyancsak megtámadhatják.

A szakember szerint mégsem kell tétlenül szemlélnünk a hazai erdőségek ritkulását, és arra sincs szükség, hogy eukaliptuszra cseréljük le a tölgyeseket, mondván: a változásnak nem lehet az útjába állni.

 

- Több lehetőségünk van: először is a leginkább veszélyeztetett monokultúrás erdőket átalakítva olyan, több fajból álló társulásokat hozhatunk létre a hazai erdőkben, amelyek ellenállóbbak a gombák, hernyók és a többi kártevő támadásaival szemben. Aztán a természetes folyamatokat felgyorsítandó a Kárpát-medence tölgyeseibe például betelepíthetünk Dél-Európából származó, szárazságtűrő rokonaik közül, hogy megerősítsék kiszolgáltatottabb fáink genetikai állományát - emelte ki Koltay András, majd hozzátette:

- Egyvalamit azonban biztosan nem tehetünk meg. Nem ringathatjuk magunkat abban a hiú ábrándban, hogy mindent megőrizhetünk úgy, mintha mi sem történt volna.

 

Emberi gondoskodás

A Somogy megyei Kaszó és környéke már most kénytelen szembesülni a globális felmelegedés negatív hatásaival - tudtuk meg a terület kezelőjének műszaki igazgatójától. Szász Mihály elmondta: néhány éve nyilvánvalóvá vált, hogy emberi beavatkozás nélkül az erdők pusztulásnak indulnak. A fenyegető veszélyhelyzet elhárítására a Kaszó Zrt. és az Erdészeti Tudományos Intézet azonban összefogott, majd egy sikeres pályázat után az Európai Unió Life+ programjának részeseként hozzálátott egyes ligeterdei megőrzésének megszervezéséhez. A tervezés tavaly szeptemberben kezdődött. Az egyik fő célkitűzés a talaj vízszintjének emelése, a jobb vízellátás biztosítása. Ez a lehullott csapadék visszatartásával és a környező vízfolyások duzzasztása útján érhető el. A tervezett beruházások engedélyeztetése után az idei év végén megkezdődhet a kivitelezés.

Forrás: mno.hu

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.