FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-14

Az első PEFC tanúsított CLT-szerkezetű társasház

London központjában kiemelt helyen épülő 7 szintes lakóépület lett az első nagy CLT (Cross-Laminated Timber) szerkezetű lakásfejlesztés világszerte, amely megkapta a PEFC tanúsítványt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A nemzetközi tanúsító testület úgy látja, hogy az Egyesült Királyságban és Európa többi részén a haránt irányban laminált rétegelt-ragasztott tömörfa lapokból készülő építőelem (CLT) növekvő alkalmazása több ilyen tanúsítványt eredményez majd a jövőben.

 

Willmott Dixon fővállalkozó a Kingsgate House házáért Alasdair McGregor-tól, a BM TRADA auditor cég munkatársától vehette át a létesítményért járó tanúsítványt a londoni Building Centre építészeti központban megrendezett speciális díjátadó ünnepségen.

Az esemény fontosságának bizonyítékaként az eseményen több mint 100 küldött vett részt a faipari, az építőipari és az építésztervezői szektorból.  A PEFC tervlétesítményi tanúsítványát megkapták már olaszországi és spanyolországi épületek, ám ezek egyedi házak voltak.

 

"Kingsgate más nagyságrendet képvisel, és a maga nemében világszerte az első ilyen"- jelentette ki a PEFC egyesült királyságbani titkára, Alun Watkins, hozzátéve: "Igen örültünk, és úgy véljük, megtanultuk a leckét. A tervlétesítmény kivitelezésében sikert értünk e. Az épület a Kingsroad előkelő oldalán áll, és nagymértékben elősegíti majd, hogy máshol is megkapják az ilyen tervlétesítményi tanúsítványt".

"A CLT és a GLULAM (Glued Laminated) rétegelt-ragasztott tömörfa építőelem növekvő használata - mondta - további ösztönzést jelent majd. Eme megoldások nagy része PEFC által tanúsított származású alapanyagra épül, és ilyen anyagok használatáért a PEFC tanúsítványa könnyebben megkapható és odaítélhető lesz".

 

Steve Cook, a Willmott Dixon cég mellett működő újszerű megoldást nyújtó (Rethinking) szakértő tanácsadó szervezetének vezető fenntartható fejlesztési igazgatója elismerte: "Tanulságos volt munkacsoportunk számára, hogy minden helyszínre kerülő faelemről kimutatást vezettünk".

 

"A BM TRADA cég segítségével igen stabil rendszert hoztunk létre, és csak két eset volt, amikor az anyagszállítási lánc megszakadt".

 

A PEFC tanúsítványának megkapásához és ezt követően a PEFC embléma (logo) használatához az épületben legalább 70% arányú PEFC-tanúsított anyagot kell felhasználni, a többi jóváhagyott ellenőrzött forrásból származhat.

 

 

A kingsgate-i épület a KLH UK cégtől származó előregyártott CLT paneljeivel 96,5%-ban PEFC-tanúsított anyagból készült, amint az FSC tanúsító szervezet igazolta.

Horden Cherry Lee Architects által tervezett 43 lakásos lakóépület előreláthatólag a jövő hónapban készül el.

Forrás: Timber Trade Journal

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.