FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-22

Pár perc: Sárvári Ádám

Interjúalanyunk ezúttal Sárvári Ádám a mindössze 21 éves asztalos Európa-bajnok és világbajnoki 6. helyezett székesfehérvári fiú. Számomra a versenyzői pályafutás befejeződött, innentől a jövő nemzedékének felkészítésében szeretnék segíteni - ezzel a felütéssel kezdi beszélgetésünket Ádám.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Sárvári Ádám - asztalos, magyar bajnok (csapat), Európa-bajnok (csapat),
világbajnoki 6. helyezett (egyéni)

Bár meredeknek tűnik, de egyáltalán nem túlzás, hiszen fiatal kora ellenére az egyik legtapasztaltabb és minden idők legsikeresebb asztalos versenyzője.

"A családban majdnem mindenki asztalos, apám, dédapám, nagybátyáim, sőt még a nővérem is a családi vállalkozásban dolgozik és furnérvágásban egész ügyes. Ebbe születtem, mindig is asztalos akartam lenni, 6-7 évesen lejártam a műhelybe és egy stokedlire felállva szögeket vertem egy darab deszkába. Rendkívüli módon szórakoztatónak találtam."

Általános iskola után építőipari szakközépiskolába iratkozik be, és itt is érettségizik. Bár nagyon érdekli az informatika és a programozás, azért egyik sem vetekszik az asztalossággal. A Vörösmarthy Mihály Ipari Szakképző Iskolában szakvizsgázik. Még az iskolai évek alatt megnyeri csapatban a Magyar Asztalos Tanulmányi Versenyt, majd a következő évben már az Európa-bajnok csapat tagja Belgiumban (Euroskills). Idén pedig az előkelő 6. helyen végez Lipcsében a világbajnokságon (Worldskills), ahonnan elhozza a Medallion for Exellence-t (Kiválósági érmet) és a Best of Nation-t (a Nemzet legjobbja érmet).

 

Az idei világbajnokságot egyéniben a svájci versenyző nyerte 550 ponttal, őt követte holtversenyben három második helyezett, Tajvan, Ausztria és Franciaország versenyzője, ötödik Németország és 519 ponttal hatodik helyezett Sárvári Ádám Magyarországról. "Középiskola alatt azért több minden fért az időmbe, a sportlövészet mellett a dobolás és a motorozás is. Ma már csak a kutyákkal való foglalkozás az egyetlen, ami nem szakmai hobbi. Tudom a helyem a családi vállalkozásban és megbecsülöm, mint ahogy engem is megbecsülnek és szörnyű büszkék rám. Az angol nyelv mellett a programozói tudásomat és a CAD-es rajzolást szeretném továbbfejleszteni, és természetesen a mestervizsgát megcsinálni."

 

- Elég fiatalon jutott a csúcsra, nem nyomasztó az a sok érem? Mit szóltak az iskolában?

- A Magyar Asztalos Tanulmányi Versenyt és az Európa-bajnokságot iskola mellett nyertem meg, a világbajnokságra már munka mellett készültem fel. Nagyon büszkék rám a tanáraim is és a volt diáktársak is, nem érzem nyomasztónak.

 

- Ennyi arannyal akár csajozni is lehetne, nem?

- Nem szeretek vele villogni, inkább csak csendben vagyok büszke rá. Azért, ha olyan helyre megyek, felveszem mind a három érmet, ha valaki kérdez, annak elmesélem.

 

- Melyik volt nehezebb, az Európa- vagy a világbajnokság, illetve melyikre büszkébb?

- Hát ez nehéz kérdés. Óriási siker volt Belgiumban, de most úgy érzem, sokkal többet teljesítettem a vb-n. Nagyon nehéz különbséget tenni. Két teljesen más versenyről van szó.

 

- Mit szól a család, hogy élték meg ezeket a sikereket?

- Végtelenül büszkék rám. Az egész család kiutazott a versenyre, végignézték a küzdelmet. Ők is csak most látták, milyen kemény a verseny, mennyire szigorú a pontozás, és milyen fegyelmezetten kell versenyezni.

 

- Mi a legnehezebb egy ilyen versenyen?

- Itt is minden fejben dől el. Nyilván, akik ide kijutnak, azoknál feltételezhető vagy inkább elvárható egy magas szintű technikai tudás. Ami nagyon zavaró tud lenni, ha a melletted lévő kolléga más stratégiát választ, mint te. Nem szabad rá figyelni, de mégis nézed, és úgy tűnik, mintha előrébb járna nálad, na, az baromi zavaró tud lenni. Nagyon nehéz megtanulni, hogy a versenyek során teljesen kizárd a környezetet. Mellettem egy dán fiú dolgozott öt felsőmaróval, az én kettőmmel szemben mégis lemaradt.

 

- Azért szerencséje is volt az idei feladattal, hiszen nem egy teljesen ismeretlen munkát kellett megcsinálni.

- A kiadott feladatokon 30%-ban változtathatnak. Nagyon fontos jól és gyorsan értelmezni a rajzokat. Mindenki 20 percet kap, hogy konzultáljon a rajzról a szakértőkkel. Aztán még 20 percet egyedül. 11 óra áll rendelkezésre a versenyfeladatokra. Őszintén megmondom, a felkészülés alatt egyszer sem sikerült időre megcsinálnom. Most 10 óra alatt végeztem. Ennyit nyom az adrenalin. Versenyfeltételeket csak versenyen lehet produkálni. A fellépőt már ismertem, a Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny feladata volt 2012-ben. Babanecz Csaba ezt tervezte át, és szerencsére azt választották a vb szervezői is. Mázli.

 

- Ilyen referenciákkal mehetne bárhova Európában, szóba került már a külföldi munka lehetősége?

- Én a Sárvári Kft.-ben képzelem el a jövőmet, már egyébként vissza is álltam a munkába. Az angol nyelv miatt esetleg rövidebb időre kimennék külföldre dolgozni, de amúgy nincsenek ilyen terveim.

- Kedvenc kéziszerszám?

- Japán fűrész, egyértelmű! Vannak kedvenc vésőim is, de a japán fűrésszel való munka az igazi kikapcsolódás számomra.

 

Csonka Iván - faipar

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.