FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-08

Ismeretlen fafajból - de áll a csoda-csigalépcső

Számtalan mitikus zarándokhely létezik a világon, ilyen egy száznegyvenegy éve épült csodás kápolna lépcsője is. Tudósok sem értik, hogyan képes állni és nem tudják, milyen fából készült.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Rejtély, mi tartja: nincs központi támasztéka és a falhoz sincs rögzítve a lépcső

Minden 1874-ben kezdődött, amikor az amerikai Új-Mexikó állambeli Santa Fe városába érkező tanító-gyógyító apácák számára kápolnát építtetett a helyi püspök, Jean-Babtiste Lamy. Francia építészekkel dolgoztatott, akik nem gondolták át, miként lehet feljutni a kápolna hátsó felében található karzatra. A hely már túlságosan kicsi volt ahhoz, hogy oda utólag lépcsőt építsenek, így viszont használhatatlanná vált a kórus számára készített emelvény.

Az apácák tanácstalanok voltak, de mélyen hittek, ezért kilenc napon át imádkoztak az ács Szent Józsefhez. A rákövetkező reggel pedig kopogtattak az ajtón: egy ősz öregember érkezett. Kijelentette, azért jött, hogy megépítse a lépcsőt. Ígéretét betartva hónapokon ke­resztül dolgozott, mindössze kalapácsot, fűrészt és mérőfát használt, majd a munka végeztével nyomtalanul és fizetséget sem kérve eltűnt.

Több kérdés is felmerült a helyiekben: ki volt ez az ember? Honnan tudta, hogy szükség van a segítségére? Hogyan sikerült megépítenie a lépcsőt? Hiszen a szerkezete ellentmond a fizika minden törvényének. Nincs központi támasza, nem támaszkodik a falhoz, egyetlen szöget sem tartalmaz és sehol nincs összeragasztva. A hibátlanul lecsiszolt fa két szabályos, 360 fokos kört bezárva kúszik fel a karzatra, tökéletesen illeszkedve a csekélyke helyre.

A lépcsőt azóta számtalanszor megvizsgálták, de nem tudnak rájönni, hogyan készülhetett. Ráadásul az anyagát a világon fellelhető egyetlen fafajtával sem tudták azonosítani.

Érthető, hogy csodájára járnak a zarándokok, évente közel háromszázezren nézik meg a különös lépcsőt, amely épp - a krisztusi kornak megfelelő - harminchárom fokból áll.


A csoda-lépcső modellje felülről...

 

Lépcsőház a mennyországba

Hawaii Oahu szigetén (itt forgatták a kultikussá vált LOST - eltűntek című TV-sorozatot) található az 1943-ban épült Haiku-lépcső, amely 3922 lépcsős, hossza körülbelül 800 méter. Az 1971-es, híres Led Zeppelin-szám után kapta a megtisztelő becenevet: Lépcsőház a mennyországba. Bár tilos rajta felmenni, évente mégis száz-százötvenen megpróbálják.

Az első részt fából építették a második világháború idején, hogy a Haiku-völgy egyik oldaláról a másikra kábeleket húzhassanak, így a 853 méter magasan lévő rádióállomás akár a Tokiói-öbölben lévő hadihajókkal is képes volt kommunikálni. Az 50-es években a fát galvanizált acélra cserélték és meghosszabbították.  

Forrás: Bors

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.