FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-28

Hőszigetelés - ahogy elkezdődött

Az energiatudatos építészet már a kezdetek kezdete óta jelen van a világban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy már az őskorban az emberek otthonaikra különböző állati eredetű bőröket terítettek, így védve magukat a hideg ellen. Ez volt a hőszigetelés kezdetleges formája, mely az évezredek alatt folyamatosan fejlődött ki a különböző kultúrák szellemiségében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A hőszigetelés - mint önálló szerkezeti réteg - nem tekint vissza túlságosan hosszú múltra. Persze, az építési tevékenység már jóval a fejlett civilizációk létrejötte előtt létezett, fő célja pedig az volt, hogy megvédje lakóját a különböző időjárási viszonyoktól. Ebben az időszakban alakult ki maga a hőszigetelés utáni igény is. A fennmaradt legrégebbi veremházakat körülbelül 5000 évesre becsülik, itt a vastag földborítás látta el a hőszigetelő szerepet.

Az ókori Görögországban épültek a világon először olyan lakóépületek, melyeket az energiatakarékosság jegyében terveztek. Hiszen egy tipikus görög lakóház déli tájolású volt, hosszú, előrenyúló tetőszerkezettel, melyek a nyári napot leárnyékolták, télen azonban az alacsonyan járó nap besütött az épületbe, melegítve azt. A falakat vastagra építették és legtöbbször az északi oldalra nem helyeztek nyílászárókat.

 

A görögök "energetikai" ismereteit hamar átvették a Római Birodalomban élők is, a központi- és padlófűtés szerepét leváltotta a napenergia, mely az 1. századtól gyors fejlődésnek indult. A különböző klímájú területekre, különböző építészeti és hőtechnikai megoldásokat dolgoztak ki, már ismerték az üveget és nyílászáróikat szigeteléssel is ellátták. Lábbelijük bélésére parafát használtak, melyet lakóépületeik tetőszigeteléseként is alkalmaztak. Időszámításunk előtt 33-ban egy római építész könyvet adott ki, melyben összegezte az akkori tudást. Azonban a Birodalom bukásával az energiatakarékossági tervek is feledésbe merültek.

A sötét középkor hosszú évszázadaiban mélyrehatóan a tudomány nem foglalkozott a hőszigetelés kérdésével. Az épületek tűzvédelme azonban pont ekkor vált fontos kérdéssé. A várostüzek megfékezése céljából a házakat dupla tűzfallal látták el. A 12- 13. században alkalmazták már a nádat, mint tetőfedő alkalmatosságot, valószínűsíthető, hogy jó hőszigetelő képessége széles körben ismert volt.

Konkrétan a hőszigetelés kérdése a 19. század második felében vetődött fel, mikor az építészet gyökeres változásnak indult. Új építőanyagok kerültek a piacra - mint például a beton, az acél és az öntöttvas - melyek ugyan gazdaságosabbá tették az építkezést, azonban a hőszigetelést nagyságrendekkel lerontották. Ebben az időszakban terjedt el Amerikában a könnyűszerkezetes építkezés. Felismerték, hogy szükséges a házakra önálló épületszerkezeti réteg alkalmazása, azaz a hőszigetelés, melyet előzetesen, pontosan az adott házhoz kell megtervezni. Így az addig szokványosan használt anyagok, mint az állatbőr, a nád, a szalma vagy a föld helyett, olyan anyagokkal kezdtek el kísérletezni, melyek javíthatják a hőszigetelési tulajdonságokat.

Megjelentek az első kifejezetten hőszigetelési célú termékek, mint például a hamuval töltött tégla, vagy a természetes anyagokból készült hőszigetelő táblák. Az ipari forradalom lehetővé tette, hogy a természetes anyagok mellett megjelenjenek a különböző mesterséges hőszigetelő anyagok is, előnyös tulajdonságaikat kihasználva rövid időn belül elkezdték háttérbe szorítani a természetes szigetelőanyagokat. A XX. század közepére gyakorlatilag ismertté váltak a ma is használatos szigetelő anyagok.

 

"A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretei között valósult meg."

 

Ronyecz Ildikó - NYME SKK Innovációs Központ

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.