FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-08

Átadták a pécsi erőmű új biomasszablokkját

A Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower fejlesztésének eredményeként a meglévő fatüzelésű mellett épült, szalmával, kukoricaszárral és energianáddal üzemelő 35 megawattos villamos energia és 70 megawattos hőtermelő kapacitású berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Átadták a pécsi erőmű 24 milliárd forintból épült új biomassza-tüzelésű blokkját
MTI Fotó: Sóki Tamás

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta: a beruházás illeszkedik az ország energiaimport-függőségének csökkentésére irányuló kormányzati koncepcióba, hozzájárul a megújuló energia részarányának növeléséhez, és jelzi, hogy a piaci szereplők bíznak a magyar gazdaság növekedésében.

A miniszter kitért arra, hogy a pécsi erőműben alkalmazott innovatív megoldásoknak köszönhetően a baranyai megyeszékhely lett az első hazai nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják, s ezáltal Magyarország évente összesen 80 millió köbméter földgáz eltüzelését válthatja ki.

Kiemelte, hogy Magyarország 2020-ra vállalta: 14,6 százalékra növeli a megújuló energiák részarányát. Ez tavaly 9,3 százalék volt, amivel már a 2016-os terv teljesült.


Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter beszédet mond a pécsi erőmű biomassza-tüzelésű blokkjának avatásán 2013. november 7-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

A blokk által a hő mellett évente termelt 200 gigawattóra villamos energia több mint 100 ezer ember áramszükségletét fedezi.

Németh Lászlóné szólt arról is, hogy a beruházás azzal, hogy értékessé teszi az eddig nem, vagy kis mennyiségben hasznosított mezőgazdasági melléktermékeket, munkahelyeket teremt, az olcsóbb energia előállításával hozzájárul a rezsiköltségek mérsékléséhez.

 

Franck Lacroix, a Magyarországon 630 embert foglalkoztató Dalkia elnöke hangoztatta, hogy a cégcsoport hosszú távra tervez Magyarországon, ahol eddig 65 milliárd forintot fektetett be. Kiemelte, hogy elkötelezettek a helyi energiatermelő rendszerek üzemeltetésében és folyamatos korszerűsítésében, mert fontos számukra, hogy tevékenységük egyaránt szolgálja az ország, az érintett önkormányzatok, a vállalatok és a maguk érdekeit.

Megjegyezte, hogy a pécsi biomassza-beruházás a Dalkiának a helyi munkaerőt, erőforrásokat előtérbe helyező filozófiája mentén történt. Jelezte: az új blokk üzemeltetéséhez évi 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermékre van szükség, ennek beszerzése évi 4 milliárd forintnyi többletbevételhez juttatja a régió gazdálkodóit, a begyűjtés és a szállítás 170, időszakosan pedig további 470 embernek teremt munkalehetőséget.


Franck Lacroix, a Dalkia elnöke beszédet mond a pécsi erőmű biomassza-tüzelésű blokkjának avatásán 2013. november 7-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete arról szólt, hogy a Dalkia pécsi fejlesztése a város sikere is, és ebben jelentős szerepe van a cégcsoport itt tevékenykedő mintegy 200 dolgozójának, a jól képzett, kreatív magyar szakembereknek.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt mondta: a baranyai megyeszékhely stratégiai célja, hogy Magyarország legzöldebb városává váljon. Példaként hozta fel, hogy a város megújította helyi járatú autóbusz parkját, és egy szennyvíziszapot hasznosító biogázüzem is épül, amelynek alapkövét a hét elején rakták le.

A politikus reményét fejezte ki: Pécs a jövőben nemcsak a kultúrája, vagy az 1367-ben alapított egyeteme, hanem a gazdaságnak is fontos helyszínévé válik Magyarországon.

Forrás: MTI

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.