FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-09-19

Hírcsokor turisták, erdőjárók, erdőben kerékpározók és a pilisi erdők szerelmesei számára

Az ősz az erdőjárás ideje. Színpompás fák, csodás szarvas-hangjáték, alkonyatban vonuló lepkerajok, az őszi erdők semmi mással össze nem hasonlítható illata, megannyi felfedezésre váró természeti jelenség, rejtett szépség alkotja erdeink őszi változás-misztériumát.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

A Pilisi Parkerdő Zrt. szeretettel invitálja és várja a most következő hétvégén is az erdők szerelmeseit, a komoly túrázókat, a könnyű erdei sétára vágyókat, és a kerékpárosokat egyaránt. Az alábbiakban a közelgő hétvégére vonatkozó erdei információkat gyűjtöttünk csokorba. 

 

Bizony, elmúlt a nyár, sokan nem is gondolnánk, hogy a magasabban fekvő területeken és a mélyebb völgyekben reggelenként már tíz fok alatti hőmérsékletet is mértek. Elő kell hát vennünk az őszi túrafelszereléseket. A város és az erdőterület közötti hőmérsékletkülönbség miatt ebben az időszakban különösen fontos a réteges öltözködés, és esőkabátot is vigyünk mindig magunkkal. A több helyen sáros, csúszós utakra mindenképpen zárt lábbeliben, bakancsban, megfelelő felszereléssel induljunk útnak.

 

Jó hír azonban, hogy a csapadékosra és hűvösebbre forduló időjárás következtében a Budai-hegységben az elmúlt hetekhez képest kevesebb darázzsal lehet találkozni. Annak azonban, aki a Hármashatár-hegy vagy a Hárs-hegy térségébe indul kirándulni, továbbra is érdemes megfogadnia a kellemetlen találkozást megelőző jó tanácsokat, amelyek itt olvashatók. Ezek közül a legfontosabb, hogy különösen az arra érzékenyeknél legyen darázscsípés esetére megfelelő gyógyszer a hátizsákban.

 

A Budapesti Erdészet területén lévő Országos Kéktúra-szakasz felújítása befejeződött, így 24 km-en újult és szépült meg a túraútvonal. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai elvégezték a belógó gallyak, ágak nyesését, az sétaút karbantartását (gödrök betemetése, vízelvezetők megújítása), emellett összeszedték az út mentén eldobált jelentős mennyiségű szemetet is.

A megújult túraútvonal: Nagykovácsi Zsíros-hegy, Muflon Itató, Remete-hegy; Nagy-rét, Hűvösvölgy, Gyermekvasút végállomás, Mátyás király vadasparkja, Oroszlán-szikla, Árpád-kilátó, Szépvölgyi út, Fenyőgyöngye, Hármashatár-hegy, Virágos-nyereg, Boróka büfé, Rozália téglagyár. A Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatosan felújított és karbantartott túraútvonalakkal várja az erdőjárókat!

 

Sokak számára örömhír, hogy a Szentendrei Erdészet szeptember elején befejezte a kedvelt vizű Lajos-forrás karbantartását. Idén az erdészet munkatársai és a közmunkások kitakarították és felújították a kút területét, amely így megszépült külsővel várja a kirándulókat. Ezért érdemes újra ellátogatni oda egy korty forrásvízre, és megcsodálni a varázslatos környezetet.

A nyár végével a Szentendrei Erdészet területén közel 5 kilométer kerékpározásra is használt erdőgazdasági út kátyúzása, felújítása valósult meg.

 

Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete 2012 októberében vette át üzemeltetésre a korábbi időszakban gazdátlan, gondozatlan Gödöllői Arborétumot. Munkatársaink és a helyreállításban közreműködő közel 30 közmunkás 1 év alatt rendbe hozták az utakat, sétautakat, tűzrakó helyet, játszóteret, kültéri színpadot, szaletlit, ismeretterjesztő táblákat, bicikli útvonalakat hoztak létre. 2013. május 25-én már itt rendezték meg a több száz érdeklődőt vonzó ArboFesztet. A 30 hektáros terület ápolása és megújítása folyamatosan zajlik, de már most is várjuk a Gödöllő térségében kirándulókat a megszépült Gödöllői Arborétum területén.

 

A Gödöllői dombvidék erdeiben, az őszi hónapokban szürkületkor furcsa vendégekkel találkozhatunk. Kevesebben tudják, hogy nem csak a költöző madarak, hanem egyes rovarok is vállalkoznak nagyobb útvonalak megtételére. Ilyen rovarok például a szenderek is, ezek a lepkék többnyire nappal pihennek és éjjel aktívak. Sötétedés után indulnak útnak, ilyenkor általában élelmet, nektárt keresnek. Kiválóan repülnek, rövid életük során egyes fajok képesek több ezer kilométert is megtenni. Magyarországon gyakori fajnak számít a kacsafarkú szender, amely kivételesen nappal repül. Gyakran láthatjuk a virágok körül, amelyek előtt lebegve a hosszú nyelve segítségével szívja ki a nektárt.

 

A Visegrádi Erdészet területén (pl. Apát-kúti- völgyben) gőzerővel zajlik az Országos Kéktúra útvonal karbantartása. Az Apát-kúti völgyben a közúti csatlakozástól a Bertényi Miklós Füvészkert kapujáig mintegy 100 m2-en elkészült a nagy turistforgalmú erdészeti út felújítása. Szeptember 1-vel megkezdődött a fakitermelési szezon, emiatt a turistautakon és a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakon számítani kell fakitermelésre, fakitermelő és szállító gépjárművek mozgására. A munkákat igyekeznek úgy elvégezni, hogy minél kevésbé zavarja az idelátogatókat, legyen akár gyalogos, akár kerékpáros.

 

Az ősz sok vadfaj életében a szaporodási időszak. A Pilisi Parkerő Zrt. ezért arra figyelmezteti az autósokat, hogy az intenzív vadmozgás miatt az őszi időszakban különösen az alkonyati és pirkadati órákban körültekintően és a szokottnál jóval lassabban vezessenek az erdőkön keresztül futó utakon. Leányfalu külterületén ezen a héten is elgázoltak egy őzbakot, a vadakkal történő autós találkozást figyelemmel és óvatossággal előzhetjük meg.

 

Az ősz a kiemelt vadászati szezon kezdete is. A vadászati tevékenység hozzájárul a vadállomány túlszaporodásának megakadályozásához, a mezőgazdasági és erdei károk megelőzéséhez, a vadállomány egészségének megőrzéséhez. A vadászatok sikere érdekében egyes helyszíneken átmeneti korlátozások érintik a turistaforgalmat. Ezekről naprakész tájékoztatást a www.parkerdo.hu/korlatozasok oldalon olvashatnak. Különösen köszönjük, ha a korlátozással nem érintett területeken is segítik az erdészek munkáját és az éjszakai túrákat más időszakra halasztják.

 

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.