FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-09-03

Erdőgazdálkodás bemutatása az MME számokban kiadványban

A 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár alkalmából megjelent "A Magyar Mezőgazdaság és Élelmiszeripar számokban 2012" című kiadvány, melyben a magyar erdőgazdálkodás is szerepel. 2012 = vélhetően bruttó 8,8 Mm3.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A több éves hagyományokra visszatekintő tájékoztató, tömör, lényegre törő formában, adatokkal alátámasztva mutatja be a magyar vidék életét alapvetően meghatározó mezőgazdaságot és élelmiszeripart, az agrár- és élelmiszerkereskedelmet, valamint információkkal szolgál az uniós támogatási rendszerről, és a kifizetésekről.

A színes képekkel, táblázatokkal és grafikonokkal ellátott ismertető magyar és angol nyelven érhető el. A kiadványból gyorsan tájékozódhat mindenki, aki a magyar vidékről, az agrárium helyzetéről kíván átfogó képet kapni.

 

a magyar nyelvű kiadvány

az angol nyelvű kiadvány

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu 2013-09-02

FATÁJ kiegészítés:

 

A 20 oldalas színes, képekkel illusztrált kiadvány 12. oldalán a magyar erdőgazdálkodást így mutatja be:

 

"Magyarországon az erdőterület évről évre nő, ezáltal az összes favagyon is folyamatosan gyarapszik. Hazánk élőfa készletének anyagi értéke óvatos becsléssel is meghaladja az 1000 milliárd forintot. A hazai megújuló energiatermelésben évek óta tartósan meghatározó szerepet játszik a fás biomassza. A zöldáram-termelésnek több mint felét, a fűtésszektorban felhasznált bioenergia több mint 60 százalékát a magyar erdőkből kikerült faanyag adja. Ezzel együtt a magyar erdők a Kiotói Jegyzőkönyv számára 2008 óta készített üvegházgáz-leltárak szerint minden évben összességében kb. 3000 Gg CO2-t kötnek meg (Gg: gigagramm, 1 Gg=1000 tonna).

Az összes erdőterület 62,7 százaléka gazdasági rendeltetésű, 36,2 százaléka védelmi rendeltetésű, és 1,1 százaléka közjóléti (egészségügyi-szociális, turisztikai, oktatási) célokat szolgáló erdő. Évek óta tovább növekszik a védelmi erdők aránya a gazdasági erdők arányával szemben.

Az ország erdőgazdálkodás alá vont területe 2054 ezer hektár, ami Magyarország összes földterületének több mint egyötöde, aminek 94 százalékán (1,9 millió hektár) faállomány található. A faállománnyal borított területet alapul véve az ország erdősültsége 20,7 százalék. Hazánkban a szántó után az erdő a második legnagyobb területű művelési ág. Az általános európai helyzettől eltérően, nálunk az összes erdőterület nagyobb részét lombos fafajokból álló elegyes erdőtársulások teszik ki. A lombos erdőállományok területaránya 88,8 százalék, a fenyőerdők visszaszorulóban vannak. Az őshonos főfafajú erdőállományok 57,3 százalékos részarányt képviselnek. Az idegenhonos erdőállományok közül az akácosokat (24,0 százalék) és a nemes nyarasokat (6,4 százalék) kell megemlíteni.

Az állami erdőgazdálkodás jó szakmai színvonalon áll. A 22 állami erdőgazdaság zártkörűen működő részvénytársaság formájában már több évtizede biztosítja a kezelésükben lévő erdőterületek védelmi, közjóléti funkcióinak magas színvonalú ellátását.

A magán- és közösségi tulajdonú erdőkben folyó gazdálkodás színvonala rendkívül heterogén. A mintegy 37 ezer erdőgazdálkodó jellemzően kisüzemi területeken gazdálkodik (kb. 20 hektáros az átlagos üzemméret) jogosult szakszemélyzet közreműködésével. A kisüzemi gazdálkodók alacsony érdekeltséggel és közepes szakmai színvonalon tevékenykednek.

A fakitermelés 2012-ben is az ágazat legfontosabb bevételi forrása volt. Az erdőgazdálkodók közel 180 ezer hektár erdőterületen végeztek fahasználati tevékenységet, amelyről csaknem 7,6 millió köbméter fatömeget termeltek ki. Ez a mennyiség megfelel a tartamos gazdálkodás feltételeinek."

 

Míg az összes egyéb szakterület leírásához adattábla, esetleg grafikon is tartozik, az erdőgazdálkodásnál ilyen nincs. A kiadvány miniszteri előszavában az erdőgazdálkodás nem nyert említést.

A kiadványt a Vidékfejlesztési Minisztérium jegyzi. Készült a minisztérium szakmai főosztályainak tájékoztató anyagai, a Központi Statisztikai Hivatal, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztikai adatainak felhasználásával.

 

Figyelemre méltó a 2012-re említett csaknem 7,6 millió köbméter fatömeg kitermelési adat. 2012-re ez az első fakitermelési adatközlés. A nebih.gov.hu helyen az Erdészeti Igazgatóság Adatok fejezetben egyelőre csak a 2011. évi adatok láthatóak mint legújabbak. E szerint a 2011. évi nettó fakitermelés 6.950.220 m3, a bruttó fakitermelés pedig 8.080.206 m3 volt. A "Magyar Mezőgazdaság és Élelmiszeripar számokban 2012" című kiadványban szereplő 7,6 millió m3 mellől lemaradt, hogy ez bruttó vagy nettó, de vélhetően a nettó mennyiség, tehát a 2012. évi bruttó fakitermelés (a 2011. évi apadék hányaddal számolva) 8,8 millió m3 lehetett. A fakitermelés 2010-2011-ben megindult növekedése 2012-ben tehát az előző két évi együttes növekedést is meghaladó mértékben folytatódott. Sőt, e bruttó 8,8 millió m3 Magyarország II. Világháburú utáni eddigi legmagasabb fakitermelési teljesítménye!

 

 

A fenti grafikon forrása: "Erdővagyon, Erdő- és Fagazdálkodás Magyarországon, 2012" 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.