FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-28

Fafeldolgozás Érdemesei - Schmidt Ernő élete és munkássága

Schmidt Ernő, a szombathelyi forgácslapgyártás megteremtőjének életét és munkásságát ismerheti meg az olvasó a Fafeldolgozás Érdemesei című új sorozat első (egyenlőre online) kiadásából, melyet Tóth Sándor László állított össze.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Az aranydiplomás dr. Schmidt Ernő (1999)

A Faipari Tudományos Egyesület kiadásában a 2011. és 2012. években a Fagazdaság nagyjai sorozatban készített emlékfüzetek illusztrációi, személyes dokumentumai nehezen, vagy egyáltalán nem voltak elérhetők.

Emiatt célszerűnek látszott a még élő, arra érdemes személyiségek életének és munkásságának feldolgozása, a Fafeldolgozás érdemesei emlékfüzet sorozat indítása.

 

Magyarországon az 1950-es, 60-as években új iparág született a faiparban; a faforgács- és forostlemezgyártás. A máig működő szombathelyi faforgácslemezgyártás megteremtőjének, tovább fejlesztőjének számít Schmidt Ernő, aki a Nyugat-magyarországi Fűrészekből korszerű vertikumot, nyugati típusú vállalatot épített ki a Vas megye székhelyén, Szombathelyen, a FALCO Fakombinátot.

 

Mint a hazai forgácslapgyártó alap- és tovább feldolgozó üzemek innovátora, a Kombinát vezetője és emberi magatartása teszik indokolttá életútjának, eredményes munkásságának összeállítását.

 

 

SCHMIDT ERNŐ ÉLETÚTJA

Gyermek- és ifjúkor

1925. július 18-án született a Győr-Moson-Pozsony megyei Feketeerdőn. Édesapja Schmidt Vencel erdész, édesanyja Bogyó Beatrix háztartásbeli. Testvérei: Rezső erdész technikus, János agrármérnök, akadémikus, Endre Malév kirendeltség vezető. Elemi iskolába Feketeerdőn jár, Magyaróváron (ma Moson magyaróvár) a Piarista Rend gimnáziumot végzi, majd Sopronban erdőmérnöknek tanul. Erdőmérnöki oklevelét 1949-ben szerzi meg a József Nádor Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó és Erdőmérnöki Kar Erdőmérnöki Osztályán, Sopronban.

Az Erdei Melléktermék Vállalatnál

1949. szeptember 1.-jén kezdi meg munkáját az Erdei Melléktermékeket Termelő és Értékesítő (EMÉRT) Vállalatnál Zala megyében, a Novai Falepárló Üzemben. Itt ismerkedik meg az erdőmérnöki munkától kissé távol eső fakémiával, a fa vegyi feldolgozásával, ahol 1950 elején üzemvezetőnek nevezik ki. Munkája mellett hamarosan megbízzák a Zalaegerszegi Gyantalepárló Üzem építésének irányításával, majd üzemeltetésével is, ahol a Nyugat-dunántúli régió idős erdei fenyveseiben lecsapolt gyantát dolgozzák fel; kolofóniumot, terpentint és illóolajokat készítenek. Munkáját elismerve 1952-ben nagyobb feladattal bízzák meg; áthelyezik a Nógrád megyei Tolmácsra, az ott felépítendő nagy kapacitású, faszén gyártásra is alkalmas falepárló üzem leendő vezetőjének, ahol a tervezés és építés után a termelést irányítja. Az üzemben faszenet, metilalkoholt, ecetsavat és fakátrányt állítanak elő.

A Nyugat-magyarországi Fűrészeknél, majd Kombinátnál 

1957-ben Szombathelyre, a Nyugat-magyarországi Fűrészekhez kerül, ahol az akkor épülő első forgácslap üzem vezetője lesz. A magyar faforgácslap gyártás egyre dinamikusabb fejlődésében üzemvezetőként, 1959-ben a vállalat főtechnológusaként, majd 1962-ben főmérnökként vesz részt. Irányítása alatt épül ki, fejlődik a faforgácslemezek gyártása, feldolgozása Szombathelyen.
1957 májusában fogad el üzemvezetői állást az akkor épülő forgácslapgyárban. A gyár a megépített állapotban azonban alkalmatlannak bizonyult a termelésre, ki kellett javítani a tervezési hibákat. 1959-ben kezdett termelni az ország első forgácslapgyára, azonban a beépített hazai berendezések nem voltak alkalmasak megfelelő minőségű forgácslemezek gyártására. Ezt követően épült fel a második forgácslapgyártó üzem, ezt követte egy felületkezelő (lamináló) üzem, majd egy cementkötésű forgácslapüzem.

...

Az életút további részleteit lehet megismerni a Tóth Sándor által Schmidt Ernőről összeállított teljes (32 oldal) anyagból.

 

 

FIGYELEM!!!

 

A FATE és a szerző várja azon támogató(k) jelentkezését, aki(k) vállalja/vállalják az összeállítás leendő papír-alapú kiadása nyomdai munkálatainak költségeihez történő hozzájárulást.

 

A kiadáshoz felajánlott támogatás(oka)t a FATE 10200830-32310298-00000000 számlájára kérjük átutalni a szerző tájékoztatása mellett.

További információ a (+36-1) 257-5269 telefonszámon kérhető.

dr. Tóth Sándor László

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.