FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-23

Kisvasutak Napja lesz szeptember 7-én

Szeptember 7-én a Magyar Turizmus Zrt. és a rendezvénynek helyszínt biztosító erdőgazdaság, az ÉSZAKERDŐ Zrt. második alkalommal szervezi meg valamennyi hazai kisvasút közös ünnepét, a Kisvasutak Napját, mely a Lillafüredi Állami Erdei Vasút állomásain zajlik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Szeptember első szombatján az erdőjárás, az ismeretszerzés és a családi kikapcsolódás fonódik össze a kisvasutak szeretetével. Lillafüred egyike a legbájosabb és legszebb környezetben fekvő hazai településeknek, idén ide - az Őskohó, a Hámori-tó, a Palota-szálló és a függőkert, Garadna, Molnár-szikla, a Garadna- és Szinva-patakok völgye és hazánk legnagyobb vízesésének vidékére - invitál mindenkit a Kisvasutak Napján az Északerdő Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. A nap főszereplője természetesen a területet átszelő erdei kisvasút lesz, amelyet a leglátogatottabbak között tartanak számon. A kisvasutazás mellett rengeteg programmal, vezetett túrával, vásárral várják a látogatókat.

Az MT Zrt. tablókiállításán minden hazai erdei kisvasút bemutatkozik a "Zselici Csühögőtől" a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a napelemes kistestvérig. Megtudható, melyik a legmeredekebb erdei kisvasút, melyik hazánk utolsó, még működő gazdasági vasútja, bemutatkozik Európa egyetlen, összefüggő ártéri erdejében működő kisvasútja, a Gemenci Erdei Vasút. Aki kíváncsi, azt is megtudhatja, mit jelent az, hogy görpályás, vagy azt, hogy mekkora a legkeskenyebb nyomtáv. Megismerhetik a világelsőként Lillafüreden megalkotott kisvasúti hibrid mozdonyt.

A kisgyermekek az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei iskolai foglalkozásain okosodhatnak és a Mókus-odú játszótér fajátékait vehetik birtokba, míg a felnőttek a kézművesek és helyi termékek vásárán válogathatnak. A család közösen járhatja végig a 3 km hosszú Pisztráng tanösvényt, s a kirándulás után a pisztrángot akár meg is lehet kóstolni. A vállalkozó kedvűek a legnagyobb hazai sportszeráruház erdei íjászatán tesztelhetik ügyességüket.

A Fazola Kohó megállóhelyen felállított nagyszínpadnál táncos mulatság, kvízjátékok, és az Ámulat Társulat műsorát követően a 100Folk Celsius ad koncertet.

Lillafüreden maga a terep is egyedülálló: merész kanyarulatokkal, meglepő szintkülönbségekkel is sűrűn találkozik a kisvasúton utazó az ország legattraktívabb pályájú erdei vasútvonalán. Igazi kuriózuma ennek a vonalnak, hogy télen Diósgyőrből Mikulásvonat indul a Mikulás Lillafüredi Mesebirodalmába.


Klikk a fenti képre a nagyításhoz!

Érdemes felkeresni a Lillafüredi tanösvény részét képező, a nyár elején megújult Mária-sétányt, amely nem csupán kellemes erdei kikapcsolódás, hanem zarándokút is. Az 1200 méter hosszú, 3 állomásból álló sétányon található a Lourdes-i csodatévő Szűz Máriának emléket állító kápolna, a Limpiászi kereszt és a felújított elkészült Mária-kegyhely: a Patrona Hungariae szoborfülke pontos mása a Mátyás templom Lorettói Kápolnájában őrzött, vörös márványból készült szobornak.

A Kisvasutak Napját hagyományteremtő céllal tavaly szervezték meg első ízben Királyréten. A Magyar Turizmus Zrt. Kisvasútra Fel! szlogennel indított kampányának célja Magyarország természeti értékeinek és a hazai kisvasutak világának megismertetése a gyerekekkel és a természetjáró közönséggel. A rendezvény keretében 2012-ben mintegy 3000 látogató kereste fel Királyrétet, ahová a legtöbben az Ipolyerdő Zrt. által üzemeltett kisvasúttal érkeztek Kismaros állomásról.

 

Az eseményhez idén is kapcsolódik játék, amelyet a jatek.itthon.hu/kisvasut címen lehet elérni.

A szintén "Kisvasútra Fel!" címmel induló játékban szórakozva tanulhatunk a kisvasutakról és meglévő ismereteiket is kamatoztathatjuk összesen 65 kisvasutas ajándékért: családi jegytől a Gemenci-erdős bögrén át egy kaszói vadászházban eltöltött hétvégéig.

Minden játékos egy-egy híres kisvasút mozdonyáért felelős, melyeket csak a kérdésekre adott helyes válaszokkal lehet a kisvasút állomásaiba juttatni. A játék során a szerencse is szerephez jut, hiszen a következő lépést a dobókocka fogja meghatározni. A játék célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt jussunk el a végállomásra, miközben kisvasutas legekről, érdekességekről is olvashatunk.

Az erdei vasutak korábban erdőgazdálkodási célból épültek, ma már szinte kizárólag személyforgalmat bonyolítanak, s utazni rajtuk különleges élmény minden évszakban. Bátran állíthatjuk, hogy hazánk - 20, máig működő vonalával és összesen 250 km-nyi pályájával - kisvasút-nagyhatalomnak számít. A kisvasút a varázslatos tájaink felfedezésére különlegesen alkalmas jármű: a vágányok a rengetegen át vezetnek, útközben az érintetlen erdei tájat és a vadon élő állatokat is szemlélheti, aki a kirándulás e módját választja. Még több érdekesség és kisvasutas programajánló található a http://zold.itthon.hu/kisvasutak-magyarorszagon, illetve a www.facebook.com/kisvasutrafel oldalakon.


Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.