FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-22

Magyar sikerek a vadászlövész Európa Bajnokságon

Ismét hazánkban rendezték meg a Kombinált Vadászlövészeti Európa Bajnokságot július 5-7. között. A verseny nehézségét az adja, hogy mind sörétes, mind golyós fegyverrel egyformán, kiválóan kell teljesíteni a jó eredmény eléréséhez, bár hirdetnek eredményt külön sörétes és golyós kategóriában is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A versenyt eredetileg Észak-Olaszországban tervezték megrendezni, de az olasz korongvadász szövetség lemondott a rendezés jogáról ezért a már több nemzetközi verseny lebonyolításával is bizonyított sarlóspusztai lőtérkomplexum lett az új helyszín.

A kombinált vadászlövészeti verseny a mindennapos vadász helyzeteket szimulálja, gyökerei a német vadászati kultúrájú országokban erednek. A verseny nehézségét az adja, hogy mind sörétes, mind golyós fegyverrel egyformán, kiválóan kell teljesíteni a jó eredmény eléréséhez, bár hirdetnek eredményt külön sörétes és golyós kategóriában is. Napjainkban a legjobb eredményeket elérő csapata Csehországnak, Szlovákiának, Norvégiának és Svédországnak vannak.

Magyarországon leginkább az állami erdőgazdaságok közötti lőverseny sorozat hasonlít hozzá szabályaiban és ebből a versenysorozatból is kerülnek ki az ország legjobbjai. Kiemelkedő magyar sikerek ez idáig csupán a sörétes részben születtek egyéni I. helyezés Kőfalvi László 2010., Szerdahelyi András 2011., valamint csapat I. helyezés 2010. Maribor, csapat ezüstérem 2011. Sarlóspuszta. A legjobb összetett egyéni eredmény eddig 15. hely volt (Rózsás György - Siemianowice, 2008.; Varga András - Maribor, 2010.). A pontszámok felét 100 korong adja, melyből 50 vadásztrap és 50 korongvadászat. A golyós rész 40 lövésből áll, őz, zerge, róka vaddisznó és futó vaddisznó alakokra kell lövést tenni, különböző vadászati helyzetekben is előforduló testhelyzetekből, 100 m-ről. A használható fegyverek: 12-es kaliberűnél nem nagyobb sörétes, általában bock puska, maximum 28 g-os töltetű és 2,5 mm-es söréttel töltött patron, míg a golyós fegyver minimum 22 Hornet kaliberű és megengedett legnagyobb tömege 5 kg céltávcsővel együtt. A verseny alatt teljes burkolatú lövedék nem használható, egyrészt a vadásziasság miatt másrészt a gurulatok elkerülése érdekében.

Az idei megmérettetésen 155 induló érkezett 16 országból és 11 nemzet indított csapatot. Legnépesebb delegációk Svédországból, Csehországból és Németországból érkeztek. A magyar indulók száma 16 volt.

A nemzeti válogatott kiválasztására 2 korábbi verseny szolgált, a Füzesabonyban megrendezett országos bajnokság, valamint az Magyar Fejlesztési Bank és Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által szervezett erdőgazdasági kupa volt Sarlóspusztán melyre a lehetséges válogatott csapattagok is meghívót kaptak. Itt szeretném megköszönni Nagy Andrásnak az MFB Zrt. Agrár Vagyonkezelési Igazgatóság igazgatójának, valamint Gőbölös Péternek, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatójának a felkészülési verseny támogatását.

A két válogató után az alábbi csapat állt össze: Kőfalvi László, Rózsás György, Tóth Emil, Jéri Tamás, Fehér Péter és Varga András. A verseny három napjának időjárása néha próbára tett versenyzőt, bírót egyaránt.

A 30 fok feletti hőmérséklet, a tűző nap és az alkalmanként feltámadó szél miatt kiemelkedő eredmény nem született sem sörétes sem golyós számban, az eredmények az előző Európa Bajnokságok átlagához hasonlóak lettek.

Idén végre összetettben is örülhettünk magyar sikernek, Varga András a Gyulaj Zrt. munkatársa összetettben a 3. helyet szerezte meg szétlövés után! A magyar csapat nyerte a sörétes részt és Varga András egyéniben is diadalmaskodott!

Érdemes még megemlíteni Tóth Péter a Gyulaj Zrt. kerületvezető erdész-vadászának teljesítményét, aki a 23. helyen zárva a 2. legjobb magyar teljesítményt nyújtotta. Bízom benne, hogy a fenti sikerek hatására minél több vadász ragad fegyvert és látogat ki a lőterekre gyakorolni vagy kipróbálni saját tudását. Ennek a lövészeti ágnak a potenciálja abban rejlik, hogy átlagos felszereléssel is lehet kiváló eredményeket elérni. Az 55.000 magyar vadász közül bízom benne, hogy mind többen kapnak kedvet ehhez a sportághoz, mivel a gyakorlás a vadászatok eredményében is biztosan jelentkezik.A teljes eredménylistát itt lehet megtekinteni.

 

Király Attila - kerületvezető vadász Forrás: GYULAJ Zrt. Fotók: hunsporting.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.