FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-31

Bemutató üzemi támogatás erdőgazdálkodóknak is

Holnaptól hatályos a bemutató üzemi támogatás VM rendelete, mely alapján az erdőgazdálkodók is kérhetik e rendszerbe felvételüket, illetve tarthatnak 100% támogatással egy napos szakmai rendezvényeket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A Magyar Közlöny idei 129. számában jelent meg július 29-én "az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az innovatív technológiák bemutató-üzemi tájékoztató programokkal való megismertetéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről" szóló 69/2013. (VII. 29.) VM rendelet. (65146. oldaltól) A bemutató-üzem rendelet 6 oldala a MK-ből.

 

A témáról július 31-én délután volt sajtótájékoztató.

 

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Mezőszentgyörgyi Dávid a NAKI főigazgatója a témában július 31-én tartott sajtótájékoztatón.

A rendelet a lehetséges pályázók között tulajdonforma szerint nem tesz különbséget és a FATÁJ kérdésére meg is erősítették, hogy igen, a bemutatóüzemi elismertségre az állami erdőgazdálkodók is pályázhatnak. A 25 fős felső korlát pedig nem jelenti, hogy ne vehetnének részt többen is az eseményen, de a támogatás legfeljebb 25-fő után lehetséges. A korábbi eseményen részvétellel kapcsolatban csak az ugyanannál az üzemnél ugyanazon programon megjelenés kizáró az ismételt részvétel támogatásban elszámolhatóságából. Ha az adott üzemnél új programon vesz részt valaki, annak költsége már elszámolható. Az 3.§ (6) a) szerint a bemutató-üzem saját beszállítói kínálatáról (növényvédőszer, műtrágya, gép, eszköz, stb) nem tarthat támogatott bemutatót. Ugyanakkor ha egy pl. erdőgazdálkodó ugyan forgalmaz valamilyen erdészeti eszközt, de ettől eltérő más témában tart bemutatót, az lehet támogatott.

 

A NAKVI honlapján már él a Bemutatóüzem menü, amivel belépési felülethez lehet jutni. Innét előzetes regisztráció kell a továbblépéshez.

A kormányzati honlapról pedig július 30-tól elérhető: az EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának a mezőgazdasági üzemekhez és az erdőgazdaságokhoz szóló 171/2013. (VII. 30.) számú közleménye a "Bemutató Üzemként való elismerésére és nyilvántartásba vételére vonatkozó pályázati felhívásról". Ebben a különböző űrlapok is megtalálhatóak.

Az első bemutatókat 2014. január 1-től lehet szervezni. Utoljára 2015. január 31-én lehet majd erre a keretre pályázatot beadni, de könnyen lehet, hogy a keret már sokkal hamarabb el fog fogyni.

Kérdésre Mezőszentgyörgyi Dávid elmondta, hogy a NAKVI szaktanácsadói hálózata és a NAK szaktanácsadói között nem lesz átfedés, munkaterületük eltér majd egymástól.

 

A rendelet kivonatos ismertetése:

 

A támogatás általános csekély összegű (de minimis). Erre a célra a VM sajtóanyaga szerint 2013. augusztusától 2 milliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre.

 

Bemutató Üzem: az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (a továbbiakban: EMVA) társfinanszírozott intézkedések irányító hatósága (a továbbiakban: IH) által Bemutató Üzemként elismert és nyilvántartásba
vett
, bemutató üzemi programot szolgáltató szervezet.

Bemutató üzemi program: a Bemutató Üzem által a saját üzemi területén, egy naptári napon belül megvalósított, gyakorlati bemutató, tájékoztató és konzultációs rendezvény, amelyen mezőgazdasági termelők és erdőgazdálkodók vehetnek részt, és amelynek tárgya innovatív fajták, technológiák, környezetvédelmi, állatjóléti, gazdaságirányítási, szervezési, vagy marketing megoldások bemutatása.

Erdőgazdálkodó: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, akit, vagy amelyet az erdészeti hatóság külön jogszabály alapján nyilvántartásba vett.

 

A támogatást nem kell visszatéríteni.

 

Bemutató üzemi cím elnyerésére az e rendelet után meghirdetett pályázat alapján lehet jelentkezni. Az elnyerésről az Irányító Hatóság dönt, a pályázatot a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) bonyolítja le. A pályázatot többször is kiírják majd.

 

Az erdőgazdálkodás terén bemutató üzemi cím elnyerésére jogosult

- a legalább 20 hektár üzemi területtel rendelkező erdőgazdaság, vagy

- a legalább 2 hektár üzemi területtel rendelkező erdészeti szaporítóanyag termelő gazdaság

Ugyanakkor a jelentkezőnek alkalmasnak kell lennie bemutató üzemi program megvalósítására a rendeletben felsorolt 19 szakterület közül legalább egyben, köztük:

- mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépesítés,

- mezőgazdasági és erdőgazdálkodási technológia,

- megújuló energia,

- fenntartható gazdálkodás,

- erdőgazdálkodás,

- vadgazdálkodás,

- lovasturizmus.

 

A Bemutató Üzem cím odaítélésének bírálati szempontjai között szerepel, hogy a bemutató üzemi program lebonyolításához olyan szaktanácsadó közreműködését kell biztosítani legalább a program teljes időtartama alatt, aki a szaktanácsadói tevékenység engedélyezéséről szóló 90/2009. (VII. 24.) FVM rendelet alapján a bemutató tárgya szerinti szakterületen szaktanácsadói engedéllyel rendelkezik.

 

Nem jogosult Bemutató Üzem címre az a személy vagy szervezet, aki, vagy amely mezőgazdasági vagy erdészeti tevékenységgel összefüggően használatos termékeket gyárt, forgalmaz, vagy az ilyen termékekkel ügynöki tevékenységet folytat. [Meg aki rossz fát tett a tűzre :-) 3.§ (6) b)..d)] A vetőmag és a szaporítóanyag nem minősül mezőgazdasági vagy erdészeti tevékenységgel összefüggően használatos terméknek.

 

NAKVI a Bemutató Üzem által benyújtott projekttervet csak abban az esetben hagyja jóvá, ha a projektterv 6 hónapos időszakra vonatkoztatva legalább 3 bemutató üzemi programot tartalmaz. Egy naptári félévre vonatkozóan a Bemutató Üzemnek csak egy projektterve hagyható jóvá.

 

A projektterv-benyújtás (a postai feladás) határideje:

- első alkalommal a Bemutató Üzemi cím odaítéléséről szóló értesítés kézhezvételét követő 15. munkanap;

- 2014. év második félévére vonatkozóan 2014. január 31.

A NAKVI a projektterv jóváhagyásáról a benyújtást követő 30 napon belül hoz döntést.

 

A támogatás igénybevételének feltétele:

- a bemutató üzemi programon legalább 10, legfeljebb 25 részvételre jogosult mezőgazdasági termelő vagy erdőgazdálkodó részt vesz;

- a bemutató üzemi program időtartama legalább 5 óra;

- a bemutató üzemi programon jelenléti ív készül a megadott tartalommal;

- a program helyét és időpontját azt legalább 10 nappal előtte a NAKVI elektronikus rendszerében közzé kell tenni;

- utána 5 napon belül a NAKVI-nak a megvalósítás tényét és a résztvevők jegyzékét meg kell küldeni;

- a program során a résztvevőknek legalább 5 oldalas írott szakmai ismertetőt kell adni a bemutató tárgyáról.

 

A Bemutató Üzem kizárólag olyan bemutató üzemi program alapján jogosult támogatásra, amelyen a résztvevők térítésmentesen vesznek részt.

 

A támogatás forrása az EMVA társfinanszírozásával megvalósuló Innovatív technológiák elterjesztése bemutató üzemi projektek útján gazdaságokban és erdészetekben támogatási jogcímhez rendelt keretösszeg, amely 7 057 163 euró, de legfeljebb 2 milliárd forint.

A támogatás felső határa:

- egy jogosult résztvevőre vonatkoztatva 88 euró, de legfeljebb 25.000 Ft,

- egy bemutató üzemi programra vonatkoztatva 2200 euró, de legfeljebb 625.000 Ft,

- egy Bemutató Üzem részére 2015. január 31-ig 52 929 euró, de legfeljebb 15.000.000 Ft.

A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 100%-a.

 

A rendelet kihirdetést követő harmadik napon, tehát augusztus 1-jén (holnap) lép hatályba.

Forrás: VM sajtóközlemény, sajtótájékoztató
és a rendelet. Fotó, ismertetés és kivonat: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.