FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-24

Faexportőr szokásaink - Rönkkel van kirakva a Kínába vezető út

Romániában időről időre elhangzik, hogy csupán a nagy cégek adják el termékeiket külföldre, a faiparban inkább egy másik, helyi trend érvényesül - a kis cégek közvetlenül Kínába küldik a rönköt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


2009-ben még 4,2 millió dollár volt a nyersfa-export értéke, 2010-re már elérte a 13,6 millió dollárt és azóta is folyamatosan növekedik. A rönkexportőrök fő célpontja Kína. A keleti óriás felé 2012-ben 73 197 köbméter rönköt küldtek ki, ebből 62 706 köbméter lucfenyő, 2725 köbméter tölgy és 7766 köbméter bükkfa volt. 2013 első negyedévében viszont már 32 895 köbméter rönköt küldtek Kínába, ebből 29 271 köbméter volt lucfenyő. Egyes források becslései szerint Hargita megyéből havonta hozzávetőleg 4 ezer köbméter rönköt küldenek Kína felé, Kovászna megyéből pedig 3 ezer köbmétert.

 

Közvetítő akad bőven

A woodbusinessportal.ru nevet viselő, többek közt rönkökkel való kereskedésre szakosodott orosz, de nyolcnyelvű portálon - amelyik a kereslet és kínálat közötti kapcsolatot hivatott megvalósítani - egy egyszerű keresés a "rönk" kulcsszóra több mint 400 cégnevet dob ki, közöttük számos Hargita és Kovászna megyeit. És ez csak egy portál.

 

Sajtójelentések szerint adott pillanatban csupán a Bélbor környéki erdőkben több mint 100 gáter falta az erdőt éjjel-nappal, és bizonyos források szerint minden községben 7-8 gáter volt bejegyezve. A kereskedők azért kínálják a rönköt, mert óriási a kereslet, Kínának hatalmas a nyersanyag-étvágya, tehát Gyergyóújfalutól Szitabodzáig, Csomafalvától a Háromszéki havasok lábáig a gáterek töltik fel a Kína felé induló konténereket.

 

Miért rönköt exportálnak?

A magyarázat egyszerű, hagyománya van ennek. Az ízére akkor szoktak rá, amikor az 1995-1998-as széldöntések után hatalmas mennyiségeket termeltek ki, azután egy kis lélegzetvételhez jutottak az erdők (2001-ben a Năstase-féle kormány úgy döntött, megtiltja a rönkexportot), de rövid nyugalmi időszak után az export friss erőkkel újraindult, elsősorban a Kínából származó nagy keresletnek köszönhetően. A rönkexport mellett még másvalaminek is hagyománya van tájainkon, a falopásnak. A szakminisztérium jelentése szerint a 2013 első hat hónapjában végzett ellenőrzések nyomán 179 950 köbméter illegálisan kivágott fát találtak, és 427 esetben kezdeményeztek bűnvádi eljárást 8,9 millió eurós károkozás következtében.

 

A román faipar és a hazai erdők nagy lehetősége a törvényes keretek rendezése lenne és az újratelepítések megszervezése - ami egyszerű feladat, de ehhez politikai és adminisztratív akaratra van szükség.

 

Forrás: Erdély.ma

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.