FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-24

Átadták a megszépült Akácfa utcai kiserdőt

Megint élhetőbb és gazdagabb lett Csepel, miután átadták a rendbe tett Akácfa utcai kiserdő tornapályáját és tanösvényét július 18-án, Csepel Napján. Az eseményen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter példaértékűnek nevezte, hogy a kerület újabb lépést tett a környezet megóvása érdekében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Németh Szilárd polgármester azt emelte ki, hogy a kiserdő korábban az emberi károkozás, nemtörődömség szomorú példája volt, de az új városvezetés változtatott ezen. Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója méltatta a kerület mostani vezetésének támogató, felelős hozzáállását. Szintén július 18-ra esett, hogy felavatták a Kis-Duna ligetnél és a Tamariska-dombnál felállított díszkapukat.  

 

Fazekas Sándor miniszter az Akácfa utcai kiserdő átadásán egy Fekete Istvántól származó idézettel nyomatékosította, milyen fontos szerepet játszik az emberek életében az erdők rendje és békéje: "Az erdő beszélt hozzám, mert az erdő beszél ahhoz, aki ismeri: jeleket ad, üzen, kitárja magát, csak meg kell érteni. De ahhoz, hogy érthessük, ismernünk kell fáit, bokrait, füveit, virágait, gombáit, állatait. Csak ez a tudás hozza közel az embert az erdőhöz, és ha ilyen jó barátságban vannak, akkor aztán szívesen veszik egymást."

A miniszter jeles alkalomnak nevezte a mostanit, hogy Csepel Napján újabb értékes zöldövezettel gazdagodott a kerület. Emlékeztetett rá, hogy jómaga karcagi, és számos szál köti össze a csepeliekkel. Az utóbbi években többször járt Csepelen, s örömmel látta, hogy az itt élőknek ugyanaz fontos, mint szülőföldje lakóinak: ez pedig a természet szeretete, a környezet megóvására való törekvés. Az erdő nemcsak gazdasági értelemben hasznos, hanem lehetővé teszi a környékén lakók kikapcsolódását is. Mód nyílik arra, hogy az emberek kedvükre sportolhassanak, egészséges életet élhessenek. "Az erdőt úgy lehet igazán megismerni, ha beszívjuk a levegőjét, érezzük a fák és a virágok illatát. Az erdők védelme értékmegőrzést jelent, a megszépített parkok jó hatással vannak az emberek lelkivilágára. Gratulálok a csepelieknek és az önkormányzatnak, hogy egy elhanyagolt erdőből barátságos és üde zöldövezetet varázsolt" - mondta a miniszter.

Németh Szilárd polgármester emlékeztetett rá: 2010-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy Csepelt megújítsák, fejlesszék. A kiserdő rendbe tétele ennek a törekvésnek egy állomása. Köszönet jár azoknak, akik hozzájárultak az erdő felújításához, a tanösvény és a tornapálya kiépítéséhez. A városvezetés megkülönböztetett figyelmet fordít a környezet védelmére. Ennek jegyében érték el, hogy a Tamariska-domb és a Kis-Duna part országosan védett területté vált. Azt szeretnék, hogy az Akácfa utcai kiserdő szintén védett besorolást kapjon. A kiserdőre korábban a teljes elhanyagoltság volt jellemző, mert nem törődtek vele. Szeméthegyek, építkezési törmelékek tornyosultak benne, különféle bandák vertek itt tanyát. Jó érzésű ember a környékére sem jött. A közelben iskola és lakóházak vannak, az emberek végre megtalálhatják azt a helyet, ahol szívesen sétálnak, sportolnak, kikapcsolódnak. Kitakarították és felújították a kiserdőt, a nemtörődömség helyébe a tisztaságra és szépségre való törekvés lépett. Az önkormányzat azon van, hogy ezeket az értékeket megőrizzék, s további fejlesztések valósuljanak meg. Nem tűrhető el, hogy a kiserdőben randalírozzanak, szemeteljenek, bárki tönkre tegye azt, amit a csepeliek közösen elértek.

 

Zambó Péter, a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az egykor szemétlerakóként használt 13 hektáros területet 35 évvel ezelőtt ültették be fákkal, amely mostanra érte el azt a kort, hogy igazi zöld felületté válhatott. A csepeli önkormányzatnak köszönhető, hogy 24 millió forintot áldozott a környék megtisztítására, fejlesztésére. Az önkormányzat támogatásával az erdészek márciusban kezdték el a munkálatokat, s néhány hete fejezték be. Összesen mintegy 500 köbméter szemetet, javarészt kommunális hulladékot és építési törmeléket szállítottak el. A sétautak hossza 1,8 kilométer, az erdei tornappályán 19 állomás található. Táblák jelzik a tudnivalókat és hasznos tanácsokat a sportolni és pihenni vágyóknak. Kiépítettek tűzgyújtásra alkalmas helyeket, s van egy húsz személyes fedett pihenő.

 

Mielőtt a vendégek és az érdeklődő lakók körbejárták a kiserdőt, a Füstifecske Óvoda gyermekei énekekkel köszöntötték az avatáson megjelent résztvevőket.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.