FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-22

31 ezer hektár a nemzeti parkoknak

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) összesen 30 733 hektár természetvédelmi területet adott át a nemzeti parkoknak vagyonkezelésbe, azokat, amelyeket a parkok korábban megvásároltak - közölte az NFA elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Sebestyén Róbert kiemelte: az érintett terület jogi helyzetének rendezése azért volt fontos, mert így a nemzeti parkok hasznosíthatják a területet, amely túlnyomórészt gyep, legelő és szántó. A vagyonkezelési szerződések megkötése a nemzeti parkok és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) együttműködésével valósulhatott meg. A határozatlan idejű szerződésekben biztosított hosszú távú hasznosításban mind a tíz nemzeti park érintett - tette hozzá.

 

Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy 2010 előtt kaotikus állapotok voltak a földügyekben az országban. Ennek rendezése az utóbbi három évben kezdődött meg, a jogi helyzet tisztázásában, rendezésében az NFA-ra hárult a legnagyobb feladat - tette hozzá.

 

Rácz András, a VM környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta: a mostani folyamat lezárásával valamivel több mint 30 ezer hektár, állami tulajdonú védett terület sorsát lehetett rendezni. Jelenleg 300 ezer hektárt kezelnek Magyarországon a nemzeti parkok. Ennek mintegy a fele saját használatban van - ahol a természetvédelmi beavatkozások feltétlenül szükségesek -, míg a másik felét haszonbérlet útján hasznosítják, a természetvédelmi korlátozások betartásával.

 

A nemzeti parkok igazgatóságai a természetvédelmi területeket jogszabályi kötelezettség alapján veszik állami tulajdonba. Erre az elmúlt két évben mintegy 3 milliárd forintot költöttek, és mintegy 5500 hektár kerül ilyen módon vissza az államhoz. Mindez szorosan kapcsolódik a zsebszerződések elleni fellépéshez. A másik jogalap a természetvédelmi törvény a területszerzéshez. Ez elővásárlási jogot biztosít a nemzeti parkok igazgatóságainak a védett területek esetében. Továbbá vannak az uniós projektek, amelyek keretében ugyancsak mód van védett területek megvételére.

 

Ezek keretében - a tíz nemzeti parki igazgatóság - 2007-2013 között, csak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében mintegy 36 milliárd forintot tudott pályázat úján elnyerni az uniós forrásokból a magyar természet és környezetvédelmi célok megvalósítására. Ennek a folyamatnak a részeként 2005-től vásárolták meg a magyar állam számára a most vagyonkezelésbe kapott mintegy 30 ezer hektár területet - közölte a helyettes államtitkár.

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.