FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-17

FSC-PEFC közösen tiltakozik az új ISO szabvány javaslat ellen

A két szervezet közös állásfoglalást tett közzé július 8-án, amelyben az ISO tagszervezeteit arra kérik, hogy ne támogassák az erdészeti alapú termékekre tervezett ISO szabvány készítését.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az ISO tagszervezeteinek augusztus végéig kell szavazniuk arról, hogy készüljön-e ilyen témában szabvány.

 

Az FSC és a PEFC szervezetei alá tartozik a világ erdő tanúsítványainak és felügyeleti lánc tanúsítványainak 98%-a.

 

Az FSC és a PEFC állítása alapján ". egy ISO felügyeleti lánc szabvány nem segítené a fenntartható erdőgazdálkodás erdőtanúsítás általi gyakorlatának terjedését. A PEFC és az FSC felügyeleti lánc tanúsításának alapvető elvei összhangban vannak, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy FSC és PEFC kettős tanúsítást tartsanak fent hatékony és nyílt módon, minimális hozzáadott költséggel."

 

A nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy mindkét szervezetnek komoly tapasztalata van az érintettekkel való együttműködésben, amely vonatkozik a szabvány kialakítására ugyanúgy, mint annak használatára. Továbbá az is fontos tény, hogy a két szervezet rendelkezik erdőtanúsítási szabvánnyal is (ami az FSC-nél központi szabványt, a PEFC esetén nemzeti szabványokat jelent), erre épül a felügyeleti lánc tanúsítás.

 

Az ISO kezdeményezésénél azonban csak a felügyeleti lánc tanúsítás javaslatáról lehet beszélni, ami így nem biztosíthatja azt a teljes körű felügyeletet, ami az FSC és a PEFC esetén már az erdőnevelés első munkálataival kezdődik.

 

A nyilatkozat eredeti szövege itt olvasható.

 

Forrás: PEFC Magyarország

Kapcsolódó FATÁJ cikk:
FATÁJ 2013-06-24 ISO "Erdő alapú termékek felügyeleti lánc - követelmények" szabvány előkészülete

FATÁJ észrevétel:

Úgy tűnik, az ellenfelek - ha mindkettejüket támadják - képesek összefogni és együttműködni.

Némileg érthető a faipar törekvése, hogy egyféle (ISO) tanúsítással helyettesíthesse a lánctanúsításban (CoC) a kétféle (FSC és PEFC) egymás mellett élését. Sőt akár még az is lehet, ha majd az ISO CoC elterjed, a két másik rendszer a lánctanúsításban elismeri majd egymást "beszállítónak". Ez azonban a messze jövő lehetősége.

Az biztos, hogy az FSC-nek és a PFC-nek igen nagy marketing befektetése van a végfelhasználó piacon, hogy jeleiket ismertté és elismertté tették. Ha pedig létre is jön az ISO fa-lánc-tanúsítási szabvány, az ISO gondolom nem fog rendszere és jele marketingjébe befektetni. Helyette vélhetően az e szabványt alkalmazó, ezáltal sikerében érdekelt faipari, cellulóz- és papíripari cégeknek kell majd az új jelet a piacon bevezetni, ami vagy sikeres lesz, vagy nem.

Ha a lánctanúsításban (az ipar és a kereskedelem csak ebben vesz részt) a néhány évi kidolgozása után az ISO is megjelenik majd és valóban használható rendszer lesz, az bizonyára pozíciómegtartó küzdelemre ösztönzi a másik kettőt, ami az érdekelteknek (a tanúsítottságot kifizetőknek) előnyt hozhat majd. A PEFC és az FSC is bizonyára mindent megtesz majd saját lánctanúsítása továbbéléséért, ügyfelei megtartásáért.

Az erdőtanúsításban ugyanakkor az ISO láctanúsítás majdani belépése esetén is a két világrendszer (FSC és PEFC) marad a megszokott játékos.

MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.