FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-12

Arborétum Játszótér - teljesen új stílusban - fából

Ausztrália legismertebb tájrendező és várostervező irodája, a Taylor Cullity Lethlean (TCL) nemzetközileg is új irányvonalat teremtett a közönség számára a június 22-én megnyitott Nemzeti Arborétum Játszótér tematikus játszóhelyei megtervezésével. Leginkább fából. Mi másból?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az újonnan avatott játszótér változást jelent az eddigi hagyományos játszótéri környezetre nézve olyan óriási makkokat formáló mászházak létrehozása révén, amelyek úgyszólván az égben lebegnek, és hatalmas banksia fatobozokkal, amelyek az avarba ágyazottak.

A világ minden tájáról származó 100 ritka és veszélyeztetett fafajból álló arborétum adta az ötletet, hogy a játszóteret úgy tervezzék meg, hogy a gyerekeket kreatív elkötelezettségre ösztönözze a fák szépsége iránt, és egész életre szóló kapcsolatot teremthessenek eme igen figyelemre méltó környezettel (tervezte: TCL tervezőiroda a Tonkin Zulaikha Greer Architects tervezőiroda közreműködésével).

"A gyerekek és a családtagjaik eltúlzott méretarányban kivitelezett csodaországba kerülnek, és bepillantást nyerhetnek az erdő életébe már az erdő életét megteremtő erdei magvak megismerése révén" - mondja a TCL vezető tájépítésze, Simone Bliss.

"Ez a létesítmény azt ismerte fel, hogy a játék elengedhetetlen társadalmi fejlődést és oktatási eszközt jelent gyerekeknek, bármilyen életkorban legyenek is, és különösen fontos abban, hogy megfelelő viszonyt alakíthassanak ki a tájjal, az éghajlattal és a környezettel. Az óriási méretű makkok és tobozok fejlesztik a gyerekek spontán hozzáállását és kreatív megnyilvánulását, ösztönzik képzeletük szárnyalását, és megismerhetik a növekedés és a fejlődés lényegi vonásait."

A makkot ábrázoló játszóhely szokásos elemekből épül fel, mint ablaknyílásban elhelyezett kinagyított rovarmakett, mennydörgés hangját utánzó xilofon-lapok, csapadékmérő és időjárásjelző állomás, szélharangjáték, kaleidoszkóp, csúszda, hágcsó, mászórúd, kötélfonatból készült alagút, lent pedig vándorkőből készült mászókaként kivitelezett fal, mászóháló és ismertetőtábla.

Fenyő (Pinus macrocarpus) tetőléc és vöröscédrus zsindely tetőfedés látható igen karcsú bordásacél tetőszerkezeten, amely igen ötletdús szerkezeti megoldást a TCL tervezőiroda az Agency of Sculpture épületszobrász irodával együtt ötlötte ki.

 

Ausztrália különleges és csodálatos növényzetét üvegszál erősítésű betonból készült banksia  fatoboz ábrázolja, amely a homokozóban került elhelyezésre, hogy játszadozó kisgyerekek ki- és visszaáshassák,  bambusz hangjátékkal, bongódobbal és hasonló zeneszerszámmal zajt csapjanak, miközben ausztrál teafa árnyékolás védi őket nap ellen.

Hagyományosan tervezett nagy halászháló-szerű és madárfészek alakú terasz biztosítja a kilátást az arborétum távolabbi részére, amit - tekintettel a helyi viszonyokra - a Nagy Völgy (Central Valley) közelében helyeztek el, az arborétum Wide Brown Land nevű nagyméretű szoboralkotásával szemben, ahol a gyerekek úgy érezhetik, hogy az arborétum legmagasabb pontján vannak.

 

A színeket a kora őszi színárnyalatokkal ábrázolják, a koraősz minden érzékszervvel érzékelhető, szag, szerkezet és forma alapján, és minden növényfaj őshonos, kivéve egy éppen makktermést hozó tölgyfát, amit a gyerekek kedvéértültettek. Őshonos fűféléket  telepítettek kosárfonáshoz. A látogatók piros, fehér, narancs- és citromsárga virágok közt időzhetnek.

A játszótér bejáratának faszerkezetét a Big Fish Tervezőiroda tervezte. Ide érkeznek a látogatók a szomszédos településről, egy másik bejárat pedig hagyományos védő kerítésként van kialakítva, ahol a gyerekek egy 7 méter hosszú kirakósjátékban elrendezésben ismerhetik meg Ausztrália állatait.

A Camberrai Nemzeti Arborétum-i Játszótér megmutatja, hogy hogyan lehet szinte játékosan valóban egyedülálló és ösztönző játszóteret megalkotni a legkülönbözőbb korú gyerekeknek, egyúttal betartva a legszigorúbb biztonsági előírásokat is.

Forrás: Contemportist

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.