FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-09

Júliusban újabb két erdészeti jogcímre lehet pályázni

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy júliusban adhatják be az erdőszerkezet-átalakítási, illetve az erdő-környezetvédelmi támogatási kérelmeket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az erdőgazdálkodók az idén a megszokottnál korábban, már júliusban igényelhetnek támogatást az erdőszerkezet átalakításához, illetve az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez, így például a nem őshonos, agresszíven terjedő fafajok irtásához. A nem termelő beruházások esetében hektáronként 2.090 eurónak megfelelő forintösszeg - 610 ezer forint - is igényelhető.

 

A támogatási kérelmeket július 2. és július 31. között elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet beadni.

 

Az erdőszerkezet-átalakítási támogatás célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javításához kapcsolódó nem termelő beruházások támogatása, a leromlott szerkezetű vagy idegen fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelynek megfelelő természetes erdőtársulásokká történő átalakítása, a megfelelő elegyesség, illetve több szintes állományszerkezet kialakítása révén. A támogatás részletes feltételeit a 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet tartalmazza.

 

A támogatás normatív, területalapú, vissza nem térítendő, mely a következő tevékenységek elvégzéséhez igényelhető. Az erdőállomány alatti erdősítéssel valamint állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás esetén a támogatható terület nagysága legalább 1 hektár területű teljes erdőrészlet, a támogatás mértéke pedig az előbbinél 1.400, míg az utóbbinál 496 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként.

 

A tarvágást követő szerkezetátalakítás történhet fafajcserével; fafajcserével, tuskózással, gyökérfésüléssel; valamint fafajcserével, fainjektálással vagy tuskókenéssel. Ennek megfelelően a hektáronkénti támogatás alakulása sorrendben 1.019 euró; 1.670 euró; valamint 2.090 eurónak megfelelő forintösszeg.

 

A támogatható terület ebben az esetben is legalább 1 hektár, azonban a tarvágással érintett teljes erdőrészleten túl ebben az esetben részterület is támogatott lehet. Ha egy erdőrészleten belül egyidejűleg több részterületet érint a tarvágás, akkor az erdőrészlethez kapcsolódóan a részterületek együttes területét kell feltüntetni.

Egy támogatási kérelemben többféle szerkezetátalakítási tevékenység elvégzését és azokon belül több erdőrészletet is meg lehet jelölni. A telepítéshez a támogatásra jogosult erdőgazdálkodók kizárólag igazolt származási bizonyítvánnyal rendelkező erdészeti szaporítóanyagot használhatnak fel.

 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatások részletes feltételeit a 124/2009. (IX. 24.) FVM-rendelet ismerteti. Támogatás az alábbi célprogramok elvégzésére igényelhető:

 

a) agresszíven terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok visszaszorítása célprogram (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 274 euró/ha/év);

b) szálaló erdőgazdálkodás célprogram (10 év, 230 euró/ha/év);

c) erdőállományok kézimunka-igényes ápolása célprogram (10 év, a támogatás mértéke az első évben 274 euró/ha, a második évtől 106 euró/ha/év);

d) őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása célprogram, (7 év, 224 euró/ha/év);

e) speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása célprogramcsoport:

- mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása célprogram (7 év, 123 euró/ha/év);

- a véghasználat során facsoportok visszahagyása célprogram (7 év, 129 euró/ha/év);

- erdőfelújítás sikerességét biztosító cserjeszabályozás célprogram, (5 év, a támogatás mértéke az első évben 274 euró/ha, a második évtől 106 euró/ha/év)

f) véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából célprogram (7 év, 280 euró/ha/év)

g) közjóléti célú erdők fenntartása célprogram (7 év, 280 euró/ha/év);

h) erdei tisztások kialakítása és fenntartása célprogram, (7 év, a támogatás mértéke az első évben 274 euró/ha, a második évtől 50 euró/ha/év)

i) természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogram (1 év, a támogatás mértéke a kiközelített faanyag után 17,45 euró/m3, de legfeljebb 50 m3-nek megfelelő euró hektáronként).

 

Ha az erdőgazdálkodó a kifizetési kérelem benyújtásának évében a kifizetési kérelemre hozott határozattal érintett erdőrészlet vonatkozásában az EMVA-ból Natura 2000 erdőterületek esetében folyósítható kompenzációs támogatásban részesül, akkor a támogatás mértéke az adott évben az őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása célprogramban hektáronként 42 eurónak, a speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása célprogramban, illetve a véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából célprogramban hektáronként 37 eurónak megfelelő forintösszeggel csökken.

 

Egy támogatási kérelem több célprogramra és azokon belül több erdőrészletre is irányulhat. A természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogram igénybe vehető az agresszívan terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok visszaszorítása célprogram; a szálaló erdőgazdálkodás célprogram; az erdőállományok kézimunka-igényes ápolása célprogram és az őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása célprogrammal együtt is.

A szálaló erdőgazdálkodás célprogram továbbá igénybe vehető a mikroélőhelyek kialakításával együtt, de ez esetben a mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása célprogramnál a kérelmezett erdőrészlet vonatkozásában a támogatás mértéke hektáronként 61,5 eurónak megfelelő forintösszeg évente.

 

A fenti célprogramok többsége esetében az erdőrészlet minimálisan támogatható teljes területe 1 hektár. Kivételt képez a szálaló erdőgazdálkodás célprogram, ahol a legkisebb támogatható terület 2 hektár, továbbá az erdei tisztások kialakítása és fenntartása célprogram, 0,5 hektár legkisebb támogatható területtel. Valamint erdőállományok kézimunka-igényes ápolása célprogram esetén a minimum 1 hektár nagyságú erdőrészletek 0,3 hektár nagyságot elérő részterületére is adható támogatás, amennyiben azon a területhatár állandósítást elvégezték.

 

Fontos szabály, hogy az erdő-környezetvédelmi intézkedésekben részt vevő gazdálkodóknak teljes gazdaságuk területén be kell tartaniuk a kölcsönös megfeleltetés feltételrendszerét.

 

A 95/2013. (VI.11.) számú valamint a 94/2013. (VI.11.) számú MVH közlemény szerint támogatási kérelmet benyújtani mindkét jogcím esetében csak erdőgazdálkodók jogosultak, a jogosultságnak az adott területre határozatlan időre vonatkozóan fenn kell állnia.

 

A támogatási kérelem a http://e-kerelem.mvh.gov.hu/ internetes honlapon található elektronikus űrlap kitöltő szolgáltatás segítségével hozható létre, amely a www.mvh.gov.hu, vagy a www.magyarorszag.hu internetes portálon keresztül is elérhető.

Forrás: NAK

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.