FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-02

Finn designer idompréselt rétegeltlemez facipője

Marita Huurinainen nem hitt a kételkedőknek és cipőt készített hajlított nyír rétegeltlemezből.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Marita Huurinainen nem hitt a kételkedőknek és cipőt készített hajlított nyír rétegeltlemezből. Még tanulmányai során támadt ez az ötlete, hogy fából készítsen magas sarkú cipőt. Nem sokat tudott a fáról, de úgy gondolta megoldható a terve, bár mások azt mondták neki: ezt fából nem lehet. Nem adta fel és elkészítette a prototípust a Helsinki Egyetem Művészet és Design Iskolájának műhelyében. "Mindenhova elmentem, ami csak eszembe jutott, sí gyárba, faipari üzemekbe. Mindenhol azt mondták, hogy ezt nem lehet megcsinálni." Huurinainen befejezte tanulmányait, dolgozni kezdett, de a magas sarkút nem feledte el. 2009-ben talált egy üzemet Lahtiban, ahol az egyik dolgozót érdekelte a dolog és kihívásnak tekintette. Még abban az évben termék lett a cipőből, elnyerve "az év legjobb design ötlete" díjat Finnországban

Huurinainen többféle terméket tervezett különböző márkák részére, de aztán úgy érezte eljött az ideje, hogy előlépjen a sajátjával. Májusban nyitotta meg saját bemutató termét helsinkiben, ahol a Wave (hullám, a cipő talp és sarok íves alakja alapján) cipő kollekciót árulja. A 200-250 Euró közötti cipőket web üzletében is meg lehet venni. A kezdeti ötlettől az üzlet nyitásig tehát tíz év telt el. "A termékké válás szűk keresztmetszete a kézműves egyedi előállítástól az ipari termelésbe átmenet volt, amit most a legutóbbi télen sikerült megoldani és még így is túl sok mindent magam csinálok, amikor saját kézzel rakom össze a cipőket." Ez a kézi munka túl lassú és drága, gépesített megoldást kell találni, a cél, hogy a végszerelés is a termelési folyamat része legyen. Hihetnénk, hogy a végszerelés egyszerű, de nem az. Nem kézműves szeretne lenni, aki mindent maga végez, hanem designer. Álma, hogy bővítse a kollekciót, a meglévő alapokon új termékeket fejlesszen, amihez már vannak ötletei.

Huurinainen támogatást kapott a a Finn Technológiai és Innovációs Ügynökségtől (TEKES), ami design cég esetében ritka, mert a designt túlságosan kockázatosnak tartják. A Tekes pénzt a termelési folyamat korszerűsítésére használta fel, ami a kis cég részére igen nagy segítség volt.

2013. elején Huurinainen cégébe beszállt Andreas Jank, mint partner és befektető, aki az elmúlt nyolc évben londoni befektetési bankár volt, de most a Wave Design marketing és értékesítési felelőse. Akkora eladási potenciált érzett e cipőkben, hogy megérte ezért neki Finnországba költözni. Most a piacot teszteli, egyelőre a Wave design termékeket Németországban és az Egyesült Királyságban árulják.

"Nem volt célom a vállalkozóvá válás, de a gyakorlatban a designernek kell legyen cége, hogy a tudását el tudja adni. Így most nagyszerű, hogy van üzleti partnerem, aki az eladásra és a marketingre koncentrál." - mondja Huurinainen "Szerintem ez a termék nagyszerű kombinációja két finn erősségnek: a famegmunkálásnak és a designnak. Nem hiszem, hogy ezeket a cipőket bárhol máshol lehetne készíteni, mint Finnországban. A faipar prémium termékei." - tette hozzá Jank.

Forrás: forest.fi 2013-06-28, worldofwood.koskisen.com 2012,
A cikket írta: Krista Kimmo, fordította, tömörítette: Mőcsényi

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.