FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-26

A legmagasabb kilátótorony fából

Ausztriában, Karintia tartományban, Klagenfurt közelében, a Wörthi-tó melletti 850 m magas Pyramidenkogel csúcson épült fel 2013. június 20-ra a világ legmagasabb, 100 m-es faszerkezetű kilátótornya. Faanyaga PEFC tanúsított.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A Pyramidenkolen 1950-1960. között hagyományos tömörfa fűrészelt gerendákból és pallókból készült fa kilátótorony állt. Ami képet találtam róla, a szerint 7 kilátó platója volt. Ennek helyére építették a hozzá képest sokkal magasabb 54 m-es vasbeton szerkezetű kilátótornyot, mely 1969-2012. között állt, 2012. október 12-i ledöntéséig. A tövénél szétrobbantották és mintha igen nagy fa lenne úgy döntötték le.

A harmadik, ma már látogatható torony ismét fából készült. A függőleges tartók rétegelt ragasztott fatartók, melyeket fém merevítő elemek rögzítenek egymáshoz. A kilátótorony látványában a fa dominál, főtartó szerkezete fa, amihez célszerűen csatlakoznak a fém elemek. A beton torony 2012. október 12-i lerobbantásától a fa torony 2013. június 20-i megnyitásáig 8 hónap és 8 nap telt el. E gyors építést az elemek üzemi előregyártása tette lehetővé. A bekerülési költség 8,0 millió Euró volt.

A torony tartószerkezetén a fatartók keresztmetszetének optimális kihasználása végett saját szélcsatorna kísérletet is végeztek Stuttgartban.

Nagyon jó videó mutatja be a korábbi tornyokat, a betontorony lerobbantását (!) és az új fatorony építését. (A nagy nyitóképtől kicsit lejjebb kell görgetni a videóhoz az oldalon.)

3 kilátó platformja van, melyek közül a legmagasabb 70,6 m-en van (919,06 m tengerszint felett), ahova 441 lépcsővel lehet feljutni. Van lift is, méghozzá panoráma kilátással liftezés közben, illetve ennek statikai megoldása is építészeti különlegesség. Van széltől, időjárástól zárt kilátóplatform is. A torony külön érdekessége, hogy benne 52 m-es magasságból cső-csúszda indul, tehát a vállalkozó szellemű látogatók a lefele út nagyobb részét csúszdán is megtehetik. A nyitó napi 1392 látogatóból 203-an választották ezt a lejutást.

A teljes felnőtt belépőjegy 10,5 Euró, a csúszdázás többlet ára egy csúszásra 4 Euró, az 5x+2xgratisz pedig 20 Euró.

A toronyba beépített faanyag egésze PEFC tanúsított. A faszerkezetet gyártotta és a kivitelezést végezte a Rubner Holzbau GmbH, mely cég maga is PEFC tanúsított. Kifejezetten figyeltek arra, hogy az építéshez a régió PEFC tanúsított fáját használják fel, hogy ezzel a szállításból adódó szénkibocsátást is a minimumra csökkentsék és támogassák a helyi gazdaságot.

Az építészeti tervező a klagenfurti Klaura Kaden + Partner cég volt.

 

Kitérő: Nem is értem, hogy sikerült megoldaniuk, hogy nem nemzetközi pályázatot írtak ki, és hogy a munkát hogy sikerült helyi osztrák cégeknek elnyerniük. Meg gondolom a PEFC tanúsított folyamat elején a közeli erdőgazdálkodóktól származott a fa. Tehát a torony építésének minden pénzkiadása ott maradt helyben. Sőt az elektronikus építési tábla szerint nem hogy osztrák, de a tervező és kivitelezők 90%-a Karintia tartományba való. Igaz, a finanszírozást is karintiai erők oldották meg.

 

A torony honlapjai: pyramidenkogel.info és pyramidenkogel-ktn.at

Facebook lapja: https://www.facebook.com/Pyramidenkogel.Turm

Forrás: A fenti kapcsolók szerinti oldalak,
melyekről összebogarászta, kiegészítette: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.