FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-24

Németországba vándorol a lengyel erdők faanyaga

A lengyel faipar a kormány segítségét kéri annak megakadályozására, hogy német vállalkozók vásárolják fel a hazai erdőket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A németek felvásárolják a fáinkat - panaszolják a lengyel faipari vállalkozók, akik a kormány beavatkozását kérik ennek megakadályozására. Mint a Gazeta Wyborcza emlékeztetett, Lengyelország fafeldolgozásban nagyhatalom: a világ negyedik legnagyobb bútor exportőre, a több mint 350 ezer alkalmazottal dolgozó faipari kivitel éves értéke 14 milliárd, ezen belül a bútoriparé 6 milliárd euró, így az árakat és a termelési feltételeket befolyásoló minden változás nemcsak az ágazat, de az egész gazdaság helyzetére kihat.

 

A 113 vállalatot egyesítő lengyel faipari gazdasági kamara most félreverte a vészharangot: veszélybe került az ágazat nyereségessége és munkahelyei, mert német vállalkozók tömegesen vásárolják fel a lengyel erdőket, miután odahaza korlátozták a kitermelést. Az állami erdőgazdaság az ország egész területéről értékesít faanyagot, a németek azonban elsősorban a határ menti térségből vásárolnak a szállítási költségek csökkentése érdekében, ez viszont felborította a piac egyensúlyát. Az óriási kereslet miatt Zielona Górában már 40 százalékkal többe kerül a fa, mint Lublinban.

Ráadásul hatalmas mennyiségről van szó, hiszen 2007-től 2012-ig a Németországba irányuló lengyel faexport 2100 százalékkal, 74 ezer köbméterről 1,6 millió köbméterre emelkedett.

 

Ez azzal jár, hogy a többségükben a német határ közelében, Nyugat-Lengyelországban működő fafeldolgozó üzemeknek sokkal többet kell fizetniük az alapanyagért, ami helyben már drágább nemcsak az orosznál vagy az ukránnál, de a franciánál is, ami aláássa versenyképességüket és tönkre teheti őket. Emiatt az ország munkanélküliségtől amúgy is a legrosszabb helyzetben levő térségei közé tartozó vidéken munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. A kamara számításai szerint 1,8 millió köbméter nyers fa kivitele 18 ezer munkahely megteremtését teszi lehetetlenné, és veszít rajta a költségvetés is, mivel a feldolgozott termék exportja sokkal jövedelmezőbb mint a nyersanyagé.

Forrás: napi.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.