FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-20

Szarvasgomba tolvajok károkozásai

Az elmúlt hónapok során számos rendőri akció történt a megyében, amely során szarvasgombatolvajokat fogtak a járőrök. A kilónként több ezer forintot érő különleges gombafajt a feketepiacon próbálják értékesíteni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Több száz kiló szarvasgombát foglaltak le június elején a rendőrök egy ellenőrzés során Jászladányban. A hűtőkocsiba, dobozba rejtett áru származási helyét nem tudták igazolni. Az elkövetők ellen lopás miatt indult eljárás. Jászapátiban egy erdész ért tetten illegális gombászókat. A több tízezer forintot érő zsákmányt az egyenruhások lefoglalták, az elfogott gyűjtögetők ellen eljárás indult.

 

- Alig-alig lehet megvédeni a szarvasgombatermő erdőket - mondta érdeklődésünkre Stuchlik László jászszentandrási szarvasgomba-termesztő.

- Az nem megoldás, hogy az erdőket körbekerítjük, mert a tolvajokat ez aligha tartaná távol. Ugyanakkor jóval kevesebb volna a lopás, ha már eleve a szarvasgomba-feketekereskedelmet meg lehetne akadályozni.

Stuchlik László elmondta, hogy szakértők becslése szerint hazánkból csak az elmúlt évben mintegy 40 milliárd forintnyi szarvasgombát csempésztek ki. Ez az összeg egyrészt hiányzik a termelőktől, illetve az államkasszából egyaránt.

 

- Franciaországban jó ideig fegyveres őrökkel vigyázták a szarvasgombatermő területeket, a lopást mégsem tudták hatékonyan megakadályozni - tette hozzá Stuchlik László.

- Mostanra eljutottak odáig, hogy természetes körülmények között nem, csak úgynevezett triflakertekben növekszik a szarvasgomba. Jó volna, ha hazánkban nem kellene eddig eljutni. A Jászságban ugyanis a föld talán legjobb gombatermő vidéke található, meg kellene óvni attól, hogy a tolvajok tönkretegyék, feldúlják.

 

Hajnal Imre, a Nefag Zrt. erdővédelmi és kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta, rendkívül komoly gondot jelentenek az illegális gyűjtők a cég által kezelt erdőkben is.

- A tolvajok legkedveltebb területe a legálisan gombászók által is előszeretettel látogatott jászsági tölgyesek. Ezen a területen az engedély nélküli gyűjtők az engedéllyel felszedett szarvasgomba mennyiségének többszörösét viszik el - mondta Hajnal Imre, aki szerint a nemrég kétszáz kilónyi zsákmánnyal fülön csípett tolvajok által okozott kár az egyik legsúlyosabb az elmúlt évekből.

Védekezni ugyanis rendkívül nehéz az orvgombászok ellen - a Nefag Zrt. illetékeseinek is csak módjával sikerül.

 

- Hiába köti törvény a tevékenységet űzőket, hiába szükséges a szarvasgombagyűjtéshez az engedélyek kiváltása, sokan fittyet hánynak a szabályozásra. Így jobb híján saját magunknak kellett egyfajta figyelőszolgálatot felállítanunk, mely cégünk munkatársai mellett erdészekből, mezőőrökből és persze a rendőrség embereiből áll. Ezek a kis csapatok járják a frekventáltabb területeket, és próbálják megakadályozni a legtöbb esetben komoly természetkárosítással ügyködő tolvajok tevékenységét - tette hozzá a Nefag Zrt. illetékese.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nefag Zrt. együttműködési megállapodás keretében közös intézkedéseket hajt végre a szarvasgombalopások visszaszorítása érdekében - tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtócsoportjától.
- A rendőrök a napi szolgálat ellátása során többször, akár visszatérően ellenőrzik az állami tulajdonú szarvasgomba-lelőhelyeket, az oda vezető útvonalakat és környéküket - fogalmazott Szabó Zita őrnagy, sajtószóvivő.

 

- Az összehangolt. jó munkának köszönhetően több esetben is tetten érték a tolvajokat. Legtöbb esetben a lopással okozott kár nem jelentős, de a kapával és gereblyével történő kitermelés olyan visszafordíthatatlan folyamatokat okoz a szarvasgombatelepekben, melyek a gomba kipusztulásához vezethetnek, így a természetkárosítással okozott kár nagyobb, mint a lopási kár. Természetesen az ilyen esetekben az elkövetőknek a természetkárosítás miatt is felelniük kell - jegyezte meg.

 

Kiéheztetett kutyákkal keresték a gombát

Tavaly Kengyelen két kutyával mentek szarvasgombát szedni a tolvajok a külterületen lévő erdőbe. Feldúlták a terület egy részét, sikerült is összeszedniük 5 kilogrammnyit a drága csemegéből, de megzavarták őket, így menekülőre fogták, s közben az értékes zsákmányt is szétdobálták. A rendőrök elfogták a menekülő öt elkövetőt, és előállították őket a rendőrségre.

- Nagyon sovány volt a két kutya - mondta el a Szoljon.hunak Abonyi Mónika, az alapítvány vezetője, akik elhelyezték a kutyákat.

- Valószínűleg éheztetéssel próbálták meg elérni, hogy megtalálja az értékes gombákat. A vizslát és a labrador keveréket elláttuk, és a befogadó telepre szállítottuk. Most a rehabilitációjuk folyik. Mindkét jószág barátságos, kedves az emberekhez, így lehetséges, hogy könnyen találhatnak maguknak új gazdákat - tette hozzá.

 

Forrás: Szoljon.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.