FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-14

Emberek és állatok küzdenek az árral

Az állami erdőgazdaságok megfeszített erővel vesznek részt a dunai árvíz elhárításában, a kármegelőzésben és a kármentésben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A Duna menti erdőgazdaságok (a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és a Gemenc Zrt.) kezelésében lévő erdőkből több mint 22 ezer hektárt borít víz, a legveszélyeztetettebbek a fiatal erdők, amelyek az idősebbeknél jóval rövidebb ideig képesek ellenállni az árnak.

Az árvíz által elsodort faanyagok, megrongált építmények kárértéke egyelőre megbecsülhetetlen. Az erdei vadállomány túléléséért az erdőgazdaságok mindent megtesznek, ebben különösen nagy feladat hárul az Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét kezelő Gemenc Zrt.-re, amelynek teljes munkatársi gárdája napi 24 órában védekezik.

A Gemenc Zrt. területe egyébként vízrajzilag az a pufferzóna, amelynek köszönhető, hogy Kalocsa, Szekszárd, Baja és Mohács városok és térségük lakott részei könnyebben menekülhetnek meg az árvíztől.

 

Az árvíztől közvetlenül nem fenyegetett állami erdőgazdaságok is nagy segítséget nyújtanak a védekezéshez. Összesen mintegy 500 főt, harminc teher- és személyszállító járművet és több ezer munkaórát adtak a védekezéshez. A VADEX Zrt. 30 ezer adag ételhez elegendő 3,6 tonna vadhúst adott a honvédségnek.

Az eddigi események közül kiemeljük, hogy a Kisalföldi Erdőgazdaság (KAEG) Zrt. a lakossági vagyon védelmében Mecsér, Zsejkepuszta és Gönyű térségében június 5-7-én több mint 5000 munkaórában vett részt a védelemben emberekkel és gépekkel, dolgozói jelenleg az utómunkálatokban segítenek.

 

Az Ipoly Erdő Zrt. fekvésénél fogva már összegezni is tud. Első számítás szerint minimum 4 millió Ft közvetlen anyagi kárt okozott az árvíz, amely ellen 110 dolgozó mintegy 3400 munkaórában, anyagokkal együtt összesen 6 millió Ft értékben működött közre a védekezésben.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. a nem saját vagyona védelmében nyújtott sokféle segítséget. Terepjárói szállítottak élelmet, ivóvizet, védelmi anyagot a gátakon dolgozóknak, mobil WC-ket állítottak fel, biztosították a közúton el nem érhető Pilismarót és Dömös szárazföldi megközelítését erdészeti utakon, és több napon keresztül részt vettek az Esztergom-Basaharc melletti idősotthon ellátásában.

 

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai Solt térségében védekeznek. A Duna árterében 1059 ha általuk kezelt erdő már vízben áll, ráadásul veszélyezteti a KEFAG Zrt. Solti Csemetekertjét, az ehhez tartozó épületeket, berendezéseket, és a 42 ha területen lévő erdészeti és mezőgazdasági kultúrát. A társaság 60 saját dolgozóval, 100 közfoglalkoztatottal és 50 vállalkozóval segíti a munkálatokat, amelyhez 7 terepjárót, 4 mezőgazdasági vontatót, 1 lánctalpas dózert, 1 trailert, 3 tehergépkocsit, 6 raklapemelő homlokrakodót és 4 személyszállító buszt biztosít. Sajnos a töltés átázott, ezért a szivárgások megakadályozására 8 óra alatt 200 ezer homokzsákot töltöttek meg és építettek be. Az óriási zivatarok ellenére a védekezés napi 24 órában folyik.

 

Az árvíztől közvetlenül nem veszélyeztetett HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. mintegy 80 dolgozóval, továbbá 22 terepjáróval és tehergépkocsival segített a védekezésben Győr, Kisbajcs, Nagybajcs, Győrújfalu és Koroncó térségében.

A Vértesi Erdő Zrt. 267 dolgozója és 17 szállító járműve vett részt Neszmély, Almásfüzitő és Esztergom védelmében.

A járművek üzemanyagát mindenütt az erdőgazdaságok biztosították.

Forrás: MFB Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.