FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-13

Év Belsőépítészei: Fülöp Krisztina és Glavanovics Orsolya

Az Év Belsőépítésze 2012 díjátadó ünnepségét 2013. május 28-án a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében tartották. A nagyszámú megjelentet - akik a terembe be sem fértek - Mozsár István, az Operaház ügyvezető igazgatója, mint házigazda, köszöntötte.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Elmondta, hogy jelenleg folyik az Erkel Színház felújítása, így mind a tervezőknek, mind a kivitelezőnek lekötelezettek, ezért ezt követően minden évben szeretnének helyt adni a díjátadónak.

O. Ecker Judit, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke üdvözölte a díjazottakat és az érdeklődő közönséget. Az Év Belsőépítésze elismerést a Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének. Ezután az elnökségben helyet foglalók szólaltak meg.

Ertsey Attila a Magyar Építész Kamara alelnöke kiemelte, hogy most végzik a Szakmagyakorlási Kódex szakmai véleményezését. A Belsőépítészeti a MÉK legaktívabb tagozata, évente kiváló kiállításokat rendez.

Halász János az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kijelentette, hogy a magánkezdeményezésnek szóló nagyrabecsülése jeléül vesz részt az ünnepségen, s nem, mint az Operaházat fenntartó állami szerepvállalás képviselője.

Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke hangsúlyozta, hogy a véleményezés alatt álló törvénytervezetben vissza kell állítani az öt évvel ezelőtti állapotot, amely Kozma Lajos javaslatára 1948 óta a belsőépítészekre vonatkozóan 60 éven át érvényben volt. A mostani díjazottat kedves növendékei között említette.

Laki Péter a Laki ZRt. Elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy 15 éve, 1998 óta, amikor a díjat megalapította, árgus szemmel figyeli, van-e értelme a díjnak? Úgy látja, a díj maximálisan elérte célját. Csak egy győztese van és sok vesztese. Ez a nap minden évben élete legbékésebb napja.

Dr. Finta József Kossuth díjas építész, c. egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a zsűri elnöke ismertette a Bíráló Bizottság döntését. 2012-ben 15 pályázótól 23 munka érkezett be. A korabeli pályázatokkal szemben, amikor egy erős építész mellett dolgozó belsőépítészt díjaztak, most egy belsőépítész páros a díjazott. A zsűri egyhangúlag hozta meg döntését.

 

Az Év Belsőépítésze Díjat 2012-ben Fülöp Krisztina és Glavanovics Orsolya nyerte el a budapesti Manninger-villa belsőépítészetével.

Fülöp KrisztinaGlavanovics Orsolya
Fülöp Krisztina - Glavanovics Orsolya

A szakmai zsűri örömmel állapította meg, hogy "az építészet általános állapota, katasztrofális válsága ellenére a 2012. évi pályázat igen magas színvonalon jelentkezett, és ez a magyar belsőépítészek életrevalóságát jelenti. Az egyébként nagyon izgalmas anyagból a Manninger-villa ízlésével, mesterségbeli tudásával, eleganciájával emelkedett ki."

A rangos, európai szintű pályázatokból Finta még két pályázatot emelt ki. Tompos Lajos Oroszlános Bor Hotele Tállyán, Tokajhegyalján és Szenes István Dubai repülőtéri felvételi épülete is kimagasló értéket képvisel, de díjazni minden évben csak egy munkát lehet. A díjazott Fülöp Krisztina másik munkája a budapesti Hungária Fürdő, Zara Hotel volt.

Az "Építészet apoteózisát" mintázó, aranyozott bronz emlékplakettet Dr. Finta József, a zsűri elnöke, az egymillió forintos díjat Laki Péter, a díj alapítója nyújtotta át a díjazottaknak. Ezt követően a díjazottak köszönték meg a díjat iskolájuknak és tanáraiknak, a Nyugat-magyarországi Egyetemen Sopronban működő Alkalmazott Művészeti Intézetnek (AMI), a kezdeti munkahelyeken tanító építésztársaknak a Zoboki Irodának, a Balla-Ács belsőépítész-párosnak, Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak, a megbízónak, az Ideas Reklámügynökségnek és családjaiknak.

 

A díjazott pályázat a kiállításon kiemelt helyen, négy tablón szerepelt. A tervezés kimagasló színvonala mellett a pályázat installálása is példaértékű. A tablókon 5-6 kép, szöveg és három alaprajz a bemutatást minden részletre kiterjedően, ugyanakkor áttekinthetően dokumentálta a zárterkély gazdagon díszített ólomüveg ablaksorától - amelynek parapét részén az öntöttvas radiátorok függőleges osztását imitáló kiképzéssel oldották meg - az új belső lépcsők konstruktív és látványos kialakításán át a tetőtér ácsszerkezeti csomópontok hangsúlyos megoldásáig. A villát eredetileg Tauszig Béla (1883-1973) és Róth Zsigmond (1885-1970) építészek tervezték. Ezt a tényt a villa falán emléktábla rögzíti. A belsőépítész tervezők a Komp Design munkatársai.

 

A kiállításon a témák vizsgálata azt mutatja, hogy a megbízások főleg a vendéglátás és szállás köréből érkeztek: hat szálloda, két bár, egy kisvendéglő, ezen kívül egy családi ház, egy művészeti központ, egy L'Oreal Akadémia, egy irodaház és egy múzsák temploma volt a benyújtott pályázatok között. És volt egy olyan pályázat, amelynél hat tablón több mint 150 kép szerepelt. A díjazott tablók ezzel ellentétben képviselték az arányt és mértéket.

 

Forrás: TervLap

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.