FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-13

Mit jelent az IKEA szó? Búcsúzik a cég legendás vezetője

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a múlt héten lezárult egy korszak a globális kiskereskedelemben. Egy hete bejelentette ugyanis nyugdíjazását Ingvar Kamprad, az IKEA legendás alapítója, aki legalább olyan fontos személyisége az iparágnak, mint például Sir Jack Cohen, a Tesco alapítója, vagy az amerikai Wal-Mart atyja, Sam Walton voltak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Hivatalosan távozik az igazgatóságból, gyakorlatilag inkább nyugdíjba vonul Ingvar Kamprad, az IKEA lakberendezési áráruházlánc alapítója - közölte a cégcsoport egy hete. Az áruházlánc alapítója utódjául legkisebb fiát, Mathias Kampradot jelölte ki (...mint a mesében... - FATÁJ szerk. - korábbi írásunk: Generációváltás az IKEA-nál - három kiskirályok). A 87 éves üzletember visszavonulásával egy korszak is lezárul a globális kiskereskedelemben, a lakberendezési üzletláncok versenyében.

 

Az egyik legnagyobb áruházlánc születése

Az 1926-ban, Dél-Svédországban született Kamprad 5 éves korában gyufát kezdett el árulni a szomszédoknak, és 2 évvel később már biciklivel árult távolabbi környékeken is. Felfedezte, hogy alacsony áron juthat hozzá a gyufához nagy tételben, Stockholmban, és így nagyon kedvező áron adhatja tovább egyesével, miközben még mindig jó profitot ér el. A gyufán túl aztán elkezdett virágmagokat, üdvözlőkártyákat, karácsonyfadíszeket, később pedig ceruzát és golyóstollat is árulni.

 

17 éves korában Ingvar Kamprad pénzt kapott az édesapjától a sikeres iskolai eredményeiért. Ezt a pénzt használta arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. Az IKEA név az alapító monogramjából (I.K.) és Elmtaryd (E), vagyis a farm, ahol született, valamint Agunnaryd (A), vagyis a falu, ahol Ingvar felnőtt, kezdőbetűiből tevődik össze. Az IKEA kezdetben tollat, pénztárcát, képkeretet, asztali futót, órát, ékszert és nylon harisnyát árult alacsony áron.

 

A '40-es évek közepére Kamprad már nem tudott egyénileg eleget tenni az eladásoknak, ezért elkezdte hirdetni a termékeit a helyi lapban, és postai úton juttatta el a terméket a vásárlóihoz. A helyi tejesember furgonját használta arra, hogy a közeli vasútállomásra szállítsa a termékeket. 1948-ban jelent meg a bútor az IKEA választékában. A bútort a közeli erdőkben tevékenykedő helyi gyártók készítették. A piac jól reagált rájuk, ezért a választék gyorsan bővült.

 

1951-ben jelent meg az első IKEA katalógus. Kamprad gyorsan felismerte, hogy a katalógus segítségével több bútort tud eladni. Egyes becslések szerint az IKEA katalógusa a legtöbb példányban megjelent nyomtatott kiadvány, állítólag többet nyomtattak belőle, mint a Bibliából.

 

1953-ban újabb fontos esemény történt a vállalat életében: megjelent a bútor-bemutatótér a svédországi Älmhultben. Ez az első alkalom, hogy a vásárlók megnézhetik és megérinthetik a termékeket, mielőtt megrendelnék azokat. A bemutatótér ötlete egy, az IKEA riválisával lefolytatott árháborúnak köszönhető. Mind az IKEA, mind a riválisa olyannyira csökkentették az árakat, hogy az már a minőség rovására kezdett menni. A bemutatótér megnyitásával az IKEA azt bizonyította, hogy az alacsony árú termékek is funkcionálisak, és megfelelő a minőségük. 1958-ban megnyílt az első IKEA áruház Svédországban, 1960-ban pedig megkezdte működését az első áruházi étterem is. 1963-tól indítják el külföldi boltjaikat.

 

Az '50-es évek közepén kezdődött a lapos csomagolású és összeszerelhető bútorok tervezése. Az IKEA azért döntött úgy, hogy saját maga tervezi meg a bútorait, mert a beszállítók elkezdték bojkottálni őket (mondván, irreálisan alacsony árakkal dolgoznak). A legenda szerint a lapos csomagolás ötlete onnan ered, hogy egy IKEA dolgozó egyszer leszerelte az egyik asztal lábait azért, hogy beférjen az autójába, és ne sérülhessen szállítás közben. A felfedezést követően a lapos csomagolás és az összeszerelhető bútor a koncepció részévé vált. A következő években, évtizedekben megszülettek a csoport emblematikus bútorai, mint például a BILLY könyvespolc, a KLIPPAN kanapé, vagy a POÄNG fotel.

 

A világ egyik leggazdagabb embere

Ingvar Kamprad 1976-ban írta meg az Egy bútorkereskedő testamentuma című könyvet. Ebben írja le az IKEA vízióját és üzleti elképzelését, és ezzel erősen befolyásolja a vállalati kultúra fejlődését és vitalitását. 1982-ben jött létre az IKEA Csoport, amelynek tulajdonosa egy alapítvány, a Stichting INGKA Foundation, és székhelye Hollandiában található. Kamprad négy évvel később visszavonult a csoport vezetésétől, azóta a holding tanácsadójaként dolgozott.

A cégalapító közben Svájcba tette át székhelyét, a világ egyik leggazdagabb emberévé vált, ugyanakkor jelenleg nem tudni pontosan mekkora is a vagyona, mivel az elmúlt években jelentős összegeket fordított jótékony célokra. A milliárdosokat számon tartó Forbes magazin szerint a Kamprad-család vagyona 3 milliárd dollárra tehető, a Bloomberg szerint viszont még mindig az IKEA alapító a világ ötödik legtehetősebb embere, 52 milliárd dolláros vagyonával.

 

Kamprad kritikusai leginkább azt hozzák fel vele szemben, hogy tisztázatlan az áruházlánc tulajdonosi-és menedzsment-struktúrája, a rossz nyelvek szerint az alapítványi tulajdon leginkább adózási célokat szolgál. Az elmúlt napokban megjelent életrajzok azt sem felejtik el megemlíteni, hogy az IKEA alapítója a '40-es években tagja volt a svéd náci pártnak - ő ezt fiatalkori tévedésének tartja. Egy 2010-ben megjelent, az IKEA-ról szóló botránykönyv bennfentes szerzője (az áruházlánc egy korábbi vezetője) aki azt állította, hogy az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik.

 

A legendák szerint Ingvar Kamprad dollármilliárdos vagyona ellenére sem él luxuséletet: garázsában egy 15 éves Volvo áll, ha repül, akkor is turistaosztályon utazik, gyakran jár tömegközlekedéssel (ekkor igénybe veszi a nyugdíjas kedvezményt), és a lapok mindkét oldalát teleírja. Rendszeresen ebédel az IKEA-éttermekben, és bútorait is saját áruházláncában vásárolja.

 

A fentebb említett "leleplező" könyv szerzője ugyanakkor azt állítja, hogy az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

Forrás: PénzCentrum

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.