FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-11

Fáy Mihály, a hazai farostlemezgyártás megteremtője

Fáy Mihály, a hazai farostlemezgyártás megteremtőjének életét és munkásságát ismerheti meg az olvasó a Fafeldolgozás Nagyjai című sorozat legújabb füzetéből, melyet dr. Tóth Sándor László állított össze.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

1918. április 12.-én született Csongrádon. Apja Fáy Mihály korán elhunyt, anyja Kállai Etel napszámosok. Három testvére született. A négy elemi elvégzése után a helyi polgári fiúiskola tanulója, majd 1932-től a Mátrai Építőanyaggyárban (téglagyárban) dolgozik. Eleinte a nyers téglákkal megrakott kiskocsikat tolja a szárítószínbe. Egyik ebédszünet kezdetén, amikor "fúj" a gyár, a tulajdonos meghallja, hogy azt mondja a társának: "Wir gehen nach Hause". Másnap - miután egy képesség vizsgán vesz részt - a telepvezető mellé kerül az irodára. A tégla vásárlóktól ő szedi be a pénzt, a bérelszámoló is ő lesz. Napi hetven filléres órabérért dolgozik. A gyár a recesszió idején leáll, ő pedig 1936 januárjában Budapestre indul munkát keresni. Barátjával Csepelről gyalog járnak a belvárosba, Óbudára, Újpestre, de sokáig nem akad kereseti lehetőségük. Csepelen segédmunkásként dolgozik, s kertásás közben kapcsolatba kerül a Neményi Testvérek Papírgyára egyik alkalmazottjával. A papírgyári dolgozó juttatja be a gyárba 1936-ban. Segédmunkás, gépkezelő, majd csoportvezetőként dolgozik. Egy újabb képesség vizsgán matematikai és egy fogalmazási feladat sikeres megoldása után a gyár ipariskolába küldi. Fáy Mihály a munka mellett tanul és 1942-ben elvégzi az iskolát. Megnősül, felesége Kovács Ilona műhímzőnő, majd hamarosan behívják katonának. A Szentendrei Vasútépítő Ezrednél teljesít szolgálatot. Megjárja az orosz frontot, majd már Budapesten aknaszilánkoktól megsebesül. Sokáig mankóval jár, alig 44 kilósra fogy. 1947-ben kezdi meg azt az Állami Műszaki Főiskolát, amely később a Budapesti Műegyetem Fa-, Papír- és Nyomdaipari levelező tagozatává válik. Itt szerez 1952-ben papíripari szakos gépészmérnöki diplomát, de akkor már üzemvezető a Csepeli Papírgyárban. Szakszervezeti múltja és párttagsága alapján hívják pártkatonának, de ő inkább a szakmai életpályát választja.

 

Életútjának és a gyár történek részleteit, többek visszaemlékezését lehet megismerni a dr. Tóth Sándor által Fáy Mihályról összeállított teljes (38 oldal) füzetből.

Dr. Tóth Sándor László

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.