FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-06

Az állami erdővagyonból csípett le két szlovák miniszter?

971 ezer eurónyi fát szállított ki az Állami Erdészet a Smrečina nevű magáncégnek térítés nélkül. A magáncég ebből pedig a Peter ®igához közel álló Taper cég felé történő tartozását csökkenthette.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Simon Zsolt - Foto: SITA

Simon Zsolt (Híd) tájékoztatta portálunkat arról, hogy az Állami Erdészet tavaly 800 kamionnyi, mintegy 971 ezer eurót érő fát szállított ki a Smrečina nevű cégnek anélkül, hogy az fizetett volna érte. Simon kifejtette, hogy a Smrečina az Állami Erdészet korábbi vezetése idején már halmozott fel tartozást. 2012 első negyedévében 55 ezer euróval tartozott a cég az államnak. Az érvényes szerződés értelmében az úton lévő, tehát még ki nem fizetett fa értéke nem lépheti túl a 220 ezer eurós értéket. Az Állami Erdészet akkori vezetője, Igor Viszlaynak a Fico-kormány színre lépésével távoznia kellett hivatalából, három nappal a visszahívása előtt döntött úgy, hogy a tartozást nem engedi tovább növekedni és 55 ezer eurónál lestoppolta a kiszállítást.

 

2012 második negyedévében a tartozás lecsökkent nullára, az azt követő időszakban a Smer által kinevezett Igor Határ megújította a kiszállításokat, ám mintegy 20 ezer köbméternyi fa anélkül hagyta el az Állami Erdészet raktárait, hogy azért fizettek volna - fejtette ki a volt miniszter, Simon Zsolt.

 

"Folyik bizonyos szóbeszéd arról, hogy a Smrečina a Taper céggel szembeni adósságát csökkentette a kiszállított fából, amely cég pedig a környezetvédelmi miniszterhez, Peter ®igához áll közel. Ennek a szóbeszédnek szerettem volna utánajárni, amikor felszólítottam a Smrečinát, hogy tájékoztassanak az egymás közti adósságuk alakulásáról abból az időszakból, amikor a kiszállítás megtörtént. A válasz az volt, hogy ezt elutasították, de nem cáfolták" - hangsúlyozta Simon. Úgy véli, az állami vagyon nyilvánvaló ellopásáról van szó.

 

Roman Adámek, a Smrečina igazgatósági elnöke a SME napilapnak nyilatkozott úgy, hogy értelmetlenségnek tartja, amiről Simon beszél. Hasonlóképp vélekedett Peter ®iga is.

 

Simon szerint ugyanakkor meglehetősen nagy malőr az is, hogy az Erdészet vezetése hagyta, hogy a tartozás csaknem egymillió eurósra duzzadjon, miközben a szerződés legfeljebb 220 ezer eurósat enged. "Ezt nem tudják megmagyarázni. Egy normális menedzser ilyen lépést nem enged" - húzta alá. Hozzátette, hogy Ąubomír Jahnátek földművelésügyi minisztert a továbbiakban is felszólítja, hogy hívja vissza az Állami Erdészet vezetését. Felháborítónak tartja egyúttal Jahnátek reakcióját, aki azzal érvelt, hogy az állami cég 15 millió eurós nyereséget produkált az elmúlt évben. "Hiába létezik a nyereség papíron, ha a számlán nincs pénz, csak kint a követelés" - szögezte le Simon.

 

Forrás: parameter.sk

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.