FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-30

2013-ban sem lesz METÁR

2013-ban még biztosan nem alakul át a megújuló energia támogatás, és nem vezetik be a már most is csaknem féléves csúszásban lévő METÁR-t, sőt talán 2014-ben sem. Elsősorban a rezsicsökkentés, amiért a zöldenergia nem kaphat egyelőre új ösztönzést.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Nem vezetik be 2013-ban a megújuló energia támogatási rendszert, vagyis a METÁR-t, ami itthon a jelenlegi kötelező áramátvételi támogatást váltaná föl. Pedig a zöldenergia támogatási rendszerének átalakítása a korábbi tervek szerint már 2013. január 1-jén megvalósult volna. Az EnergiaFocus.hu úgy tudja, a késleltetés oka a rezsicsökkentés.

Ahhoz ugyanis, hogy januárban megvalósulhasson a 10 százalékos lakossági energiaár-mérséklés, többek közt az kellett, hogy a háztartások villanyszámlájából a nem lakossági fogyasztók tarifájába kerüljön át a megújuló energia támogatása. Vagyis ha a zöldenergia termelés újabb ösztönzést kapna, akkor az több milliárd forintos terhet róna a magyarországi vállalkozásokra, vagy emelést jelentene a lakossági áramárban.

Ez utóbbi pedig elképzelhetetlen, már csak azért is, mert Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nemrég megerősítette: ősszel legalább 10 százalékkal csökken tovább a gáz-, a távhő- és az áram díja a lakosság számára. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a METÁR-t nagy valószínűséggel még jövőre sem vezetik majd be, hiszen 2014-ben hazánkban az általános választások mellett önkormányzati, és európai parlamenti voksolást is tartanak, így aligha emeli a kormány "feleslegesen" bármely választói csoport számára is az energiaárakból fakadó terheket.

A METÁR a korábbi elképzelések szerint lehetőséget teremtett volna többek közt arra, hogy a megújuló alapon termelt hő is támogatást kaphasson. Emellett a mostani szabályozással ellentétben zöldenergia termelési technológiánként eltérő kompenzációt nyújtott volna, ezen kívül pedig területenként kvótákat határozott volna meg, hogy hol mennyi biomassza-, vagy naperőmű épülhet.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne számítani a megújuló energia termelés bővülésére Magyarországon. Mint korábban megírtuk, létezik olyan kormányzati terv, amely szerint a jelenlegi kötelező átvételi rendszer mellett a nyár folyamán szélerőmű pályázatot írnának ki. Úgy tudjuk azonban, az elmúlt időszakban nem történt előrelépés a terv megvalósítását illetően, igaz, az EnergiaFocus.hu forrásai arról sem számoltak be, hogy a pályázat kiírását elvetették volna.

Forrás: energiafocus.hu 2013-05-28

FATÁJ kiegészítés:

 

A METÁR tehát majd később lesz.

 

A METÁR részletei megismerhetőek a www.metar.hu helyen. (Mi a METÁR, Törvénytervezet, Tarifák, stb.)

Már 2012. decemberében írtak arról, hogy 2013. januártól nem vezetik be a METÁRT: vg.hu 2012-12-10, sőt akár 2014-ben sem: portfolio-hu-ra hivatkozva a metar.hu 2012. dec.elején

2011. szeptemberében még arról olvashattunk, hogy elkészült a METÁR tervezete: portfolio.hu 2011-09-21

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.