FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-23

A faanyag átvétel kérdései

A faanyag speciális helyzetben van, mint nagy mennyiségben forgalmazott természetes alapanyag. Ezen jellegzetességnek az okozói a fafajok sokfélesége, a nedvességtartalmi változatosságok és inhomogenitások, valamint az alaki sajátságok.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Ezek az eltérések és az egyre növekvő energetikai felhasználás indokolja, hogy a faanyag átvétel kérdésével mélyebben foglalkozzunk. A hazai erdészetek nagy mennyiségben termelnek úgynevezett sarangolt erdei választékot, amelynek a pontos mennyiségi meghatározása komoly kérdéseket vet fel.   

A jelenlegi gyakorlatban kétféle faanyag átvételi módszer terjedt el: a térfogat alapú és az abszolút száraz nedvességtartalomhoz (atro súly) viszonyított átvétel. A térfogat alapú átvételi módszer legnagyobb problémáját a faanyagból eredő inhomogenitás és alaki sokféleség okozza. Gyakorlatban ez a mérési metódus kétfelé oszlik.

Egyes helyeken a rönköket egyenként köbözik, máshol pedig űrméter szerint állapítják meg a rakomány mennyiségét. Nagy mennyiségnél ezen eljárások időigényesek és nem mindig adnak pontos eredményt. A szállítmány attól függően, hogy milyen tömören van összerakva, hibát vihet az állandó kitöltési tényezővel számoló rendszerbe.

Az atro súly alapú átvétel a rakományból vett mintából határozza meg a teljes rakomány vagy rakat nedvességtartalmát. Az iparban leggyakrabban alkalmazott módszer, hogy a szállítmány egyes helyein motorfűrésszel mintaforgácsot vesznek a faanyagból, majd a mintákból - szárítószekrényben kiszárítva - számítják a rakomány abszolút száraz tömegét. A módszer számos hibalehetőséget is tartalmaz, melyek mértékének meghatározására és alacsony szinten tartására a Nyugat- magyarországi Egyetem Innovációs Központjában már sikeres kutatásokat folytatunk. 

A hibalehetőségek kiküszöbölésére szükség van a faanyag anatómiai és száradási ismereteire, a mérési, mintavételezési és adatkezelési hibalehetőségek feltárására, valamint statisztikai ismeretekre egyaránt. A nedvességtartalom mérési hibáját a minta reprezentativitása befolyásolja legnagyobb mértékben, azaz hány helyről és milyen eloszlásban veszik a mintát. Ezen felül több más befolyásoló tényező is ismeretes, melyek hatását is vizsgáljuk a kutatás során. 

 

A fő célkitűzés, hogy a lehető legpontosabb mérési rendszert dolgozzuk ki a sarangolt erdei választékok átvételének megkönnyítésére.

 

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program - Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program" című kiemelt projekt keretei között valósult meg.Mohácsi Kristóf

Mohácsi Kristóf - Nyugat-magyarországi Egyetem Innovációs Központ

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.