FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-08

A gyapjaslepkék tömeges megjelenésével kell számolni 2013-ban

Idén újra találkozhatunk a gyapjaslepke hernyókkal hazánk erdeiben. A rovar tömegszaporodására általában 8-10 évenként kell számítani, ilyenkor hernyóik rendkívül nagy tömegben jelennek meg, lecsupaszítják a fákat, bokrokat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A hernyók petecsomóinak számából arra lehet következtetni, hogy a gyapjaslepkék várhatóan elsősorban Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Hajdú-Bihar, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelennek majd meg tömegesen ebben az évben. A hernyók április-májusban kelnek ki a petecsomókból. A gyapjaslepke (Lymantria dispar) Európában, így Magyarországon is őshonos faj. Tömegszaporodása természetes folyamat, de az egyre szélsőségesebb időjárás, különösen a melegebb idő felerősítheti a jelenséget.

 

Legkedveltebb táplálékai a különböző tölgy fajok, de tömegszaporodása esetén gyakorlatilag bármilyen növényen, akár tűlevelűeken is elképzelhető a rágása. Előfordulhat kerti haszonnövényeken is, szívesen táplálkozik különböző almatermésű, csonthéjas, héjas termésű gyümölcsfákon, de megél szőlőn, lombos díszfákon és díszcserjéken is.

 

A gyapjaslepke tömeges szaporodása 2-3 év alatt magától összeomlik a fellépő táplálékhiány, valamint az őket fogyasztó más rovaroknak, illetve saját kórokozóiknak köszönhetően. A hernyók tavaszi, nyár eleji rágása után a fák újra kihajtanak, ősszel az erdőben járva gyakran már csak a szakértő fedezi fel a korábbi rágás nyomait. A fák nem szenvednek maradandó kárt, legfeljebb egyes, gyengébb egyedek pusztulhatnak el az évente ismétlődő rágás miatt.

 

A hernyókat erős szőr borítja, amely emberi bőrrel érintkezve elvétve allergiás reakciót - viszkető bőrpírt, esetleg hólyagokat - válthat ki, ritkán orvosi segítségre is szükség lehet. A bőrtünetek általában a szabadidős aktivitás után 8-12 órával jelentkeznek. Mindenképpen ajánlott betartani az alapvető higiéniás előírásokat és elkerülni, hogy a szőrös lepkehernyók érintkezzenek a szabad bőrfelülettel.

 

A hernyók elszaporodása elleni vegyszeres védekezés elsősorban tüneti kezelés. Erre a megoldásra leginkább akkor van szükség, amikor a hernyók tömeges megjelenése zavarja a környéken élő embereket a hétköznapi teendők elvégzésében, a pihenésében. Erdőgazdálkodási és ökológiai szempontból jelenleg indokolatlan, hiszen ezt a természetes folyamatot emberi beavatkozással nem lehet hatékonyan, kedvező irányba befolyásolni. A rovarölő szeres védekezés ráadásul elkerülhetetlenül negatív hatással jár az erdei életközösséget alkotó fajokra.

 

Az ilyen jellegű beavatkozást tehát csak alaposan indokolt esetekben lehet elrendelni, jelenleg a Balaton-felvidék egyes kiemelten veszélyeztetett térségeiben lehet szükség a vegyszeres védekezésre a lakosság életkörülményeinek megóvása érdekében.

 

További információk, és egy ismeretterjesztő fél órás film érhető el a www.erti.hu/gyapjaslepke/ honlapon.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.