FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-04-22

Európai Natúrpark Nyilatkozat

Hét ország natúrparkjainak vezető képviselői gyűltek össze április 16-án Wandlitzban, a Berlin melletti Barnim Natúrparkban, a Német Natúrpark Szövetség alapításának ötven éves évfordulóján. Az országok képviselői aláírták az Európai Natúrpark Nyilatkozatot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

Hét ország natúrparkjainak vezető képviselői gyűltek össze április 16-án Wandlitzban, a Berlin melletti Barnim Natúrparkban, a Német Natúrpark Szövetség alapításának ötven éves évfordulóján. A rendezvényen részt vett Peter Altmeier, Németország, illetve Anita Tack, Brandenburg tartomány környezetvédelemért felelős minisztere.

Az elmúlt évtizedekben integrált vidékfejlesztési és természetvédelmi szervezetekké fejlődött natúrparkok országonként erős hálózatokat hoztak létre, melyek most egy 10-pontos program keretében fogalmazták meg legfőbb céljaikat és stratégiájukat. A programot "Európai Natúrpark Nyilatkozat" keretében ismertették, melyet német, osztrák, svájci, szlovén, francia és luxemburgi kollégája mellett a Magyar Natúrpark Szövetség részéről Básthy Béla elnök írt alá. A szövetségek közösen kérik kormányaikat, hogy a következő európai uniós támogatási időszakban biztosítsanak forrásokat a natúrparkok keretében folytatott vidékfejlesztő munkához.

Magyarországon jelenleg hét miniszteri elismeréssel rendelkező natúrpark működik, melyek szakmai munkáját és érdekképviseletét a Magyar Natúrpark Szövetség koordinálja. A nyilatkozatban megfogalmazott célok érdekében a Szövetség szorosan együttműködik a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, illetve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel.

Forrás: NAVKI, turizmus.com,

FATÁJ kiegészítés:

 

A Magyar Natúrpark Szövetséghez nem találtam honlapot, ugyanakkor van leírása a Wikipédiában.

 

A naturpark.hu e szervezetek egyike, az Irottkő Natúrpark honlapja.

 

A Wikipédia natúrpark bejegyzése pedig általában mutatja be e szervezeteket és Magyarországon kívül több más országra is kitér. E cikk a fogalmat így határozza meg: "A natúrpark Magyarországon a nemzeti park, tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület mellett a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésének negyedik szervezeti formája a természetvédelmi törvény 2004-es módosítása óta."

2005-ben a 12 hazai natúrpark közül 8 alakította meg a Natúrpark Szövetséget. A 12 közül 5 minősített, a többi 7 nem kérte minősítését a Wikipédia bejegyzés szerint.

 

Egy MTI-re hivatkozó 2011. decemberi hír szerint: "Básthy Bélát (Fidesz) Kőszeg város alpolgármesterét választották a Magyar Natúrpark Szövetség elnökévé". Továbbá: "A Magyar Natúrpark Szövetséget 2005. októberében alapította az Ipolymente-Börzsöny, az Írottkő, a Kerka-Mente, a Körösök Völgye, Örség-Vendvidéki, a Soproni-Hegység, valamint a Vértes Natúrpark. A mostani békéscsabai ülésen csatlakozott a szövetséghez a Budakörnyéki, a Cserhát, a Sokoró-Pannontáj, valamint a Szatmár-Beregi Natúrpark. A szövetségi tagjain kívül jelenleg még mintegy 8-10 szervezet található az országban, melynek célja egy-egy natúrpark létrehozása vagy működtetése. A szövetség számukra is biztosítja a csatlakozás lehetőségét." E hír szerint tehát a 7 alapítóhoz 2011-ben 4 további csatlakozott, így immár 11 tagú a szövetség. Egy másik hír-ben fénykép is van.

 

A natúrparkok leírása a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján. Ugyanitt szerepel 2013. 02. 07-diki állapot szerint a miniszteri elismeréssel működő 7 natúrpark felsorolása és rövid bemutatása.

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.