FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-04-16

Tehetséggondozást támogató magánerdőgazdálkodás Somogyban

Napjainkban egyre nagyobb szerep hárul a tehetséggondozásban a gazdasági vállalkozásokra. Ezért kötött megállapodást a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Szakmai Szekciója és a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. A pénteki öko napon aláírt megállapodás hosszú távon biztosítja a környékbeli tehetséges fiatalok felkarolását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A megállapodás különleges alkalom, hiszen hasonló kezdeményezésre még nem volt példa a megyében - emelte ki Sárdi Péter elnök. Kísérletet teszünk arra, hogy az iskola falain kívül vigyük a tehetséggondozást, emellett lehetőséget biztosítunk, hogy az iskola és a magánvállalkozások összhangba kerüljenek.

 

A tanács havonta 1000-1200 gyereknek tart rendezvényeket, az állami támogatás mellett magánpénzből is igyekszik segítő jobbot nyújtani. Nagy hangsúlyt fektet a tanár-diák kapcsolat mellett a szülői szerep bevonására, és arra ösztönzi a feleket, hogy a pályaválasztásnál, pályaorientációnál legyenek a gyerek mellett, mutasson példát vagy irányt.

 

Minden vállalkozásnak gondot kell fordítania arra, hogy a gyermekeink erkölcsi becsületét megóvja - mondta Mocz András, az erdészet tulajdonosa, aki személyesen is kötődik a programhoz, hiszen három gyermeke van. El kell fogadni, hogy a tehetségek elismerése egyre fontosabb szerephez jut, és az erdőgazdaságnak szerves része a közjóléti tevékenység és társadalmi munka. A Mocz és Társa Magánerdészet Kft. évekkel ezelőtt megálmodta a somogyszobi erdei iskola és oktatási központot, de - ahogy a tulajdonos fogalmazott - még tojásban van, arra vár, hogy kikelhessen. Az erdei iskola program részeként szeretnének élő műhelyt nyitni a természethez kapcsolódva, melyben a tehetségek alkotószelleme kiteljesedhet.


Mocz András - Fotó: Greguss László Géza

A vállalkozás ehhez helyszínt ad és egy gesztusértékű pénzjutalmat - tette hozzá Mocz András. Tudjuk, hogy ez lassú folyamat, hiszen meg kell találni az összhangot a tehetséggondozás és működtetés között, a programba azonban bárki bekerülhet, a lehetőségek tárháza végtelen. A hosszú távú irány, hogy az országban mindenhol legyen lehetősége a fiataloknak a kiteljesedésre, ráadásul a saját területükön helyi termékeket preferáljanak az ott élők. Az erdei iskola egy napos csoportokat fogad, de nyár elejétől akkreditált programot tud átadni a diákoknak, így az iskolai szünet első hetében már fogadja is az első, több napos csoportot.

 

A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács az országos hálózat tagjaként több fontos célt tűzött ki: ilyen az esélyegyenlőség megteremtése, a programhoz való hozzáférés lehetősége, a tehetségek társadalmi elismerése, illetve a programok és rendezvények támogatása, akár anyagilag is.

A somogyi tanács nyolc szekcióból áll, melyek specializáltan adnak külön lehetőséget például a roma-kisebbségnek, a sportnak, a műszaki vagy a természettudományos tehetségeknek. Az országosan is jó gyakorlatnak számító tanács nem hisz abban, hogy mindenki, mindenben tehetséges.

A gyakorlati tapasztalatokat nagyon fontosnak tartjuk, ezért egy-egy napos üzemlátogatást szervezünk a gyereknek, és gyakorlaton is részt vehetnek - fűzte hozzá Sárdi Péter elnök. - Így megtapasztalhatják, hogy például ma miről szól az ipar, és visszaállhat a munka becsülete. A tanács hitvallása szerint a tehetséggondozás azért is szép feladat, mert a nemzeti felemelkedés egyik fő alapköve lehet. Somogyban a nyolc szekcióban mintegy száz egészen kiemelkedő tehetség van. Ők igazi értéket képviselnek.

Forrás: OEE

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.