FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-04-04

Réty: 800 e m3-es új fenyő fűrészüzemet épít a Schweighofer Romániában

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer 150 millió eurót fektet be egy korszerű fafeldolgozó üzembe Kovászna megyében, Romániában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A csoport tíz éve van jelen Romániában, az első romániai fűrészüzem 2002-ben Szászsebesen épült, majd Rădăuţi, Siret és Comăneşti következett. A fűrészüzemek mellett lamináltfapanel-gyártó telepet és panelgyárat is működtetnek. A Holzindustrie Schweighofer egyébként piacvezető a romániai fafeldolgozó iparban, több mint 2500 alkalmazottat foglalkoztat, a cégcsoport teljes forgalma pedig 2012-ben 500 millió euró volt.

Mint az osztrák üzletember részletezte, Kovászna megyében Rétyen létesül a fűrészüzemük, a 70 hektáron megépülő gyár jövő évben kezdi el a működését. Az üzemben 650 új munkahely létesül, de a számításaik szerint további 2000 állás jöhet létre a kapcsolódó iparágakban. Az üzem éves kapacitása 800 ezer köbméter lesz, a  termelt fűrészáru 70 százalékát feldolgozzák. Első lépésben 100 ezer köbméter ragasztott termék az ázsiai piacra kerül, majd második lépésben értékesítik a hazai piacon a termékeiket.

A fűrészáru 80 százalékát exportálják, az új rétyi telep a másik két romániai üzemet  is ellátja nyersanyaggal. A napi 100 vagon melléktermék és a késztermék szállítását vasúton oldják meg. Az üzem hő- és energiaszükségletét biomasszával működtetett kazánnal oldják meg. A bemutatkozó sajtótájékoztatón jelen volt Mircea Duşa közigazgatási miniszter, aki hangsúlyozta, hetente ellátogatna Kovászna megyébe, ha hasonló beruházások bejelentésében vehetne részt.

"Az embereket ez érdekli: a munkahely, a fizetés és az életminőség" - szögezte le a miniszter, aki rámutatott, hogy a 2300 lakosú Rétyen a 650 munkahely azt jelenteni, hogy a környező falvakból is toborozni fognak.

"Ez az elmúlt húsz esztendő legnagyobb magánberuházása lesz a térségben. Amikor Gerald Schweighofer azt kérdezte tőlem, miért jöjjön Háromszékre, azt feleltem, mert itt szakképzett munkaerőt talál, a fafeldolgozásnak van hagyománya, az emberek megbízhatóak" - hangsúlyozta az eseményen Olosz Gergely RMDSZ-es szenátor, aki elmondása szerint maga csábította Erdélybe az osztrák vállalkozót. A találkozón Benedek Erika, az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosa viszon

t ijesztőnek nevezte, hogy milyen ritmusban dolgozzák fel a fát.

"Attól tartok, hogy néhány év alatt letarolják az erdőket, csupaszok maradnak a domboldalaink" - fogalmazott Benedek Erika. Az osztrák üzletember úgy véli, a kormány és a helyi hatóságok feladata, hogy gátat vessen a törvénytelen fakitermelésnek. "Romániában 40 százalékkal több erdőt telepítenek, mint amennyit kivágnak, s európai szinten is növekszik az erdős felületet" - nyugtatta meg Schweighofer. Az osztrák üzletember szerint az erdei utak kiépítésére kellene továbbá hangsúlyt fektetnie a kormánynak, mivel a romániai erdőkben az osztrák erdőkhöz viszonyítva csak 7 százalékos az infrastruktúra.

Forrás: Bíró Blanka, kronika.ro

A Transindex terjedelmes cikkében is bemutatják a tervezett beruházást, ugyanakkor több kritikai észrevételt is tettek vele kapcsolatban.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.