FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-03-11

Csődvédelembe menekült a magyar fapelletgyártó

Csődvédelembe menekült a Pannon Pellet Kft., a környezetbarát fűtőanyagot, fapelletet gyártó cég több mint 700 milliós tartozást halmozott fel - derül ki a 2011-es mérlegadatokból.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Az üzem építését és fejlesztését közel 200 millió forint uniós támogatás is segítette. Az üzem működése a télen ellehetetlenült, s jelentős banki teher is nyomja a tulajdonosok vállát.

 

Csődvédelmet kért Magyarország egyik első fapelletgyártó üzemét felépítő Pannon Pellet Kft., a Fővárosi Törvényszék további döntéséig ideiglenes fizetési haladék illeti meg - február 26-tól - a céget, így a vele szembeni pénzköveteléseket nem lehet végrehajtani. A cég kötelezettségállománya 2011 végén - a mérlege szerint - meghaladta a 731 millió forintot. A gáznál jóval olcsóbb, környezetbarát fűtőanyagot előállító üzem 2008 novemberében kezdte meg a működését a Zala megyei Beleznán.

 

A társaság tevékenysége az elmúlt ősszel és télen ellehetetlenült, alapanyag-ellátási és egy technológiai probléma miatt a gyár nem vagy csak részlegesen termelt - mondta Kiss Miklós ügyvezető a Napi Gazdaság Online-nak. Az elhúzódó tél miatt a somogyi és zalai erdőkben leállt a fakitermelés, így a fahulladékot, nagyrészt fűrészport felhasználó - azokból préseléssel - pelletet előállító üzem alapanyag nélkül maradt. (A cég 2012-re mintegy 60, zömében somogyi és zalai beszállítóval dolgozott, folyamatosan 23 embert foglalkoztatott, és évi 13 ezer tonna terméket állított elő.) Az olasz gyártótól származó présgépeket pedig a nem megfelelő edzettség miatt nem tudták időlegesen használni, de mára kijavították a hibát. A pellet iránt télen is lett volna kereslet, a termékek 95 százalékát Olaszországban értékesíti a magyarországi üzem. A mérlegadatok szerint a fapellet gyártással és kereskedéssel, valamint tüzelőberendezések értékesítésével foglalkozó Pannon Pellet 2011-es 385 millió forint nettó árbevételéből 329 millió származott exportból.

A cég tartozása 2011-ben közel 300 millió forinttal, 731 millió forintra nőtt. A kötelezettségállomány 2012-ben is hasonló nagyságrendű volt az ügyvezető tájékoztatása szerint. A nagy része bankhitel, több mint 300 millió forint, jelentős a tulajdonos tagokkal szembeni kötelezettség (ez a 2011-es mérlegben 189 millió forint volt) s eléri a 100 milliót a szállítói tartozások összértéke. A pelletgyártó 2010-ben és 2011-ben is veszteségesen működött (112, illetve 122 milliós mínusszal zárta az éveket), ennek eredményeként a saját tőkéje mínuszba fordult, amit tőkeemeléssel és befizetéssel sem tudtak rendezni a tulajdonosok. A mérlegadatokból az is kiderül, hogy 2012-ben háromszor indult végrehajtás a céggel szemben, ezek jelenleg is hatályosak.

 

Kétszer is nyertek el uniós támogatást

A kft. 2006 novemberében szerveződött projektcég, amely 12 magyar magánszemély befektetésével jött létre az első magyar fapelletet előállító üzem megvalósítására.

A cég honlapja szerint a mintegy 480 millió forintos projekt megvalósításához 2008 januárjában 143,5 millió forint támogatást nyertek el a Gazdasági Operatív Program kezdő vállalkozások munkahelyteremtő komplex beruházását támogató pályázatán. Az üzemet 2008. november 27-én avatták fel ünnepélyesen, mint a Nyugat-Dunántúl első teljes technológiai gyártósorral működő fapellet gyártó üzemét. (A fapelletet a fűrészpor nagynyomású összepréselésével állítják elő, általában 6-8 milliméter átmérőjű, 2-4 centiméter hosszúságú granulátum.) Szintén uniós támogatással készült el 2012 januárjában a cég biomassza-alapanyag(fűrészpor)-tárolója. A több mint ezer négyzetméter alapterületű tároló és manipulációs rendszer az alapanyag kezelését, minőségi kategóriákra bontását segíti. A megvalósítás 102,5 millió forintba került, ehhez a Nyugat-dunántúli Operatív Program telephely-fejlesztési pályázatán 51,3 millió forintot nyertek el.

 

A cégbe 2011-ben három új tulajdonos szállt be, és a jegyzett tőkét 13,8 millióról 55, 3 millió forintra emelték. A 12 magyar magánszemélyhez csatlakozott még egy magánszemély, a Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. és többségi tulajdonosként a svájci bejegyzésű Oritana Investment AG. Ebből az is kiderül, hogy a Pannon Pelletnek az UniCredit Bank Hungary Zrt.-vel áll fenn zálogjoggal biztosított kötelezettsége. Az ügyvezető tájékoztatása szerint az új tulajdonosok belépésével a cég a banktól két éves tőketörlesztési moratóriumot kapott, ami most márciusban jár le. A kamat- és tőketörlesztéssel együtt a hitelek negyedévente több mint 60 ezer eurós (közel 18 millió forint) terhet jelentenek a cégnek.

 

Van már kilábalási terv a cég megmentésére

A Pannon Pellet a csődeljárás alatt egyezséget kötne a hitelezőkkel a tartozások rendezéséről, átütemezéséről. A cég megmentése érdekében az ügyvezető egy kilábalási tervet is készített, amelynek alapja egy energiaköltséget csökkentő beruházás lenne - a felhasznált fűrészpor szárítóját ugyanis jelenleg pellettel fűtik, amit olcsóbb tüzelőanyaggal (akár fűrészporral) váltanának ki. A csődegyezség létrejöttével az ügyvezető szerint a többségi tulajdonos is támogatná a beruházást.

A kft. 2008 novemberében alapította meg leányvállalatát, a Pannon Pellet Energiaszolgáltató Kft.-t, a cég jelenleg is működik belaznai székhellyel, de már nem a pelletgyártó, hanem két magánszemély érdekeltségébe tartozik.

Forrás: Napi Gazdaság

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.