FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-14

Öko építészet két német szakvásáron

Energia takarékosság, épületenergia hatékonyság, környezetvédelem, ÖKO építészet Európában, a BAU 2013 München, és a CEB expo Stuttgart vásárok tükrében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Energia takarékosság, épületenergia hatékonyság, környezetvédelem, ÖKO építészet Európában, a BAU 2013 München, és a CEB expo Stuttgart vásárok tükrében.

Két jelentős építőipari vásár volt a közelmúltban. Münchenben a BAU 2013 és Stuttgartban a CEB-expo. A müncheni a legnagyobb építési vásárok közé tartozik, két évente rendezik, az építőipart teljes mértékben reprezentáló vásár, ezért Európa számtalan országából érkezik látogató, hogy megismerkedjen szakmája legújabb fejlesztéseivel, a trendekkel. Stuttgartban a CEB szakmai vásár, ahol kizárólag a megújuló energia forrásokat, és az energia hatékony épületeket,  és a témakörhöz kapcsolódó termékeket, fejlesztéseket mutatják be.

A müncheni vásáron csak látogatóként jelentünk meg, de Stuttgartban a HITA támogatásával nyolc magyar cég is kínálta termékét, ahol energia hatékony, továbbá a radon gáz rákkeltő káros hatásaitól védett, és elektroszmog mentes favázas épületet is kínált tagszervezetünk.

 

A magyar stand egy részlete Stuttgartban.

 

Mindkét vásáron azt tapasztaltuk, hogy igen lendületesen fejlődik a fa építészet, a fa, a cellulóz különböző formában felhasználása. Az igény a piaci árakban is meglátszik, ütemesen növekszik a fa ára, ami a magyar piacon is érződik. A fára ma már úgy tekintenek, mint C02 bankra, hisz 1m3 fa előállításához a növény 1 tonna C02-t használ fel. A másik igény, ami a fát előtérbe helyezte: a minimális káros anyag kibocsátás, a természetes anyagok használatának megnövekedett igénye. A fagyapot tömbösítése, ragasztó anyagok nélkül, magas hőfokú gőzzel történik. Külön intézet foglalkozik a termékek bio minősítésével, hogy mely terméket lehet ÖKO ház építésére használni. Annyira szigorú az ellenőrzés a természetesség megőrzése, és mindennemű káros anyag kibocsátási szintek mérésében, hogy van olyan cellulóz hőszigetelés, ami nem ment át a teszten.

Korábban a faház fogalmához általában a nyaraló, a fészer, vagy a rönkház, gerendaház tartozott, ezek is legfeljebb tetőteres formában. A technológia fejlődésének köszönhetően, ma már a legkorszerűbb és energia hatékony épületek is fából készülnek. Mindkét vásáron mutattak be 7 emeletes épületeket, de tudjuk, hogy Norvégiában és Ausztráliában 14 illetve 21 emeletes fa épület készül, de Bécsben is épül 101 lakásos társasház fából, ami természetesen egyben passzív ház is. A fa használata az északi országokon túl Svájcban a legelterjedtebb, és itt terjed legjobban a fa építészet. Ugyanakkor Olaszország is gyors a változás, ahol a lakásépítésben a favázas épületek területén van jelentős növekedés. A favázas, vagy fa épületeket kínáló vállalatok mind a plusz energia (energia termelő) házakat is felvették a palettájukra. Ezek az épületek már - a 2020-tól kötelező nettó 0 energia felhasználású követelményen túl - jelentős mértékű többlet energiát termelnek, így van amelyik az elektromos autó egész évi (15 000km/év) energia szükségletét is biztosítja. 

 

Korszerű falszerkezet. Fa vázszerkezet, fagyapot hőszigetelés, 4 cm vályog vakolat, és vályog alapú struktúra.

 

A passzívház érték biztosításához szükséges tető hőszigetelés kialakítása.

 

A fa, mint szerkezeti elem, minden területen megjelent. Mivel ma már a több emeletes épületek is építhetőek fából, így a KVH (Konstruktion VollHolz: hossztoldott palló és gerenda) és BSH (BrettSchihtHolz: ragasztott egyenestartó) faanyagok számtalan méret variációját, a tömbösített homogén falszerkezetek  kialakítását több vállalat is kínálta. A több emeletes épületek esetében, az alsó szintek építésénél a homogén, tömbösített fa szerkezeti anyagokat kell használni. A nem fás szakemberek kevésbé tudják, hogy a fa szerkezetek tűzállósági határ értéke sokkal jobb, mint az acél, vagy vasbeton szerkezeteké. A faipari gépeket kínáló cégek is új feldolgozó gépeket kínálnak, az új igényekhez, a nagyméretű tömbösített anyagok megmunkálására.

 

Tömbösített fa szerkezeti elemek.

 

 

Hanggátló fa födém.

 

A fa nem csak mint szerkezeti elem, hanem a hőszigetelés területén is hódít, a műanyagoktól, üvegszálaktól jelentős területet átvett, és a kenderrel együtt a bio házak alapvető hőszigetelése. A természet-azonos anyagok használata során a fával kombinálva egyre jobban terjed az agyag használata is, természetesen korszerűsített formában. A falak belső oldalán a gipszrost lapra szerelt fagyapot agyag réteget kap, majd szintén agyag alapú  glett és festék anyag a fedő réteg. Méhviasszal felületkezeléssel érdekes, márványhoz hasonló felületet is lehet készíteni. A fával együtt használatának az előnye, hogy az agyag elszívja a nedvességet, így a fa szerkezetet és a hőszigetelést megvédi a pára-terheléstől. Ezért állnak évszázadok óta a fachwerk házak is, nem korhad el a fa szerkezetük. Már kapható a gipszrost laphoz hasonló, agyag építő lap is.

 

A belső oldali fal felületen fagyapot, agyag-lap, és agyag alapú festék. Hamarosan Magyarországon is beindul a gyártása.


A fa épületek formája is követi az igényeket, trendeket. Természetesen megjelenik hagyományos felületként és formaként, de megjelenik a legújabb trendnek megfelelő kialakításban is.

 

Gussek haus faháza.

 

Hartl Haus faház

 

215 lakásos fa épület, Svájc

 

Összefoglalva a két vásár tapasztalatát, leszögezhetjük, hogy az épületek energia hatékonyságának növelése érdekében, a fa egyre jelentősebb szerepet tölt be, egyre szélesebb körben használják fel.

Csak nektek bizonyítékként: A téglások a fa építészet hátrányának a tömeg hiányát hozzák fel. Alábbi képen látható, már a tégla is elveszítette tömegét, szinte csak lukból, és hőszigetelésből áll!

 

Kárpáti József,
ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat (MAKÉSZ),
elnök

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.