FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-08

Magyar fejlesztésű CBS kompozit lemez

A magyar fejlesztésű Cellular Board System (CBS) kompozit lemez könnyű, mégis jó fizikai tulajdonságokkal rendelkező, jó nyomástűrő lapanyag.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A Cellular Board System kompozit lemez polisztirolhabbal/EPS-sel könnyített, cellázott faipari és építőipari lap, amely bútorgyártás, és épületasztalos termékek gyártásához lapanyagaként használható. Valamint építőipari felhasználása is kedvező térelválasztó, térkitöltő elemként, nem teherhordó falként.

A polisztirolhabbal/EPS-sel könnyített, cellázott faipari, bútoripari és építőipari lap lényege, hogy alsó és felső borító lapanyaga van (ez jellemzően MDF, de forgácslap is használható), melyek között a borítólapanyagra merőlegesen merevítő bordák vannak elhelyezve, a merevítő bordák egymással párhuzamosak.

A merevítő bordák a borítólapanyag egyik élével párhuzamosan, míg a másik élre merőlegesen helyezkednek el. A borító lapok és a merevítő bordák közötti részt polisztirolhab/EPS tölti ki. Az polisztirolhab/EPS, a borítólap és a merevítő bordák vízbázisú, vagy poliuretán alapú ragasztó anyaggal kapcsolódnak egymáshoz.

A felhasznált lapanyag, illetve az EPS vastagsága, és a merevítő bordák távolsága függ a létrehozni kívánt lap vastagságától. A bútorlapanyagként történő felhasználás során tetszőleges méretben szintén vízbázisú, illetve poliuretán alapú, valamint ömledék ragasztó segítségével zárhatók az élek. A merevítő bordáként, borítólapokként felhasználható anyagok kombinációját és fajtáit az határozza meg, hogy a könnyített lapot hol fogják felhasználni. Egyes esetekben a borda és a borítólapok készülhetnek ugyanabból a lapanyagból, míg eltérő igényű esetben különböző lapanyagokat használhatunk.

 

A CBS lapok méretei 2440 mm x 1220 mm; vagy 2500 mm x 1300 mm. Vastagságok: 30, 40, 50, 60 mm.

 

A CBS lap előnyös kiviteli példájában a merevítő bordák elhelyezkedése a fentiekben vázoltakhoz képest síkban 45 fokkal vannak elfordítva, azaz a merevítő bordák az élekkel 45 fokos szöget zárnak be. Felülnézetben (borítólap nélkül) haránt irányban futnak. E szerkezeti különbségnek a lap terhelhetősége és szabhatósága szempontjából van jelentősége.

 

Ezen könnyített lap utólagosan furnérozható, dekoritozható.

 

A CBS termékek súlytáblázata

 

30 mm vastag: 9,1 kg/m2                300 kg/m3
40 mm vastag: 11,9 kg/m2              298 kg/m3
50 mm vastag: 13,5 kg/m2              270 kg/m3
60 mm vastag: 17,1 kg/m2              285 kg/m3
Hozzávetőleges adatok, minimális vátozás lehet a tartóanyag és technológia függvényében.

 

 

Alkalmazás:

Faipar, bútoripar, építőipar

 

Előnyök:

A polisztirolhab/EPS felhasználásával, valamint a lapanyag szakaszonkénti függőleges bordamerevítéssel jól terhelhető, mégis fajlagosan könnyű, jó nyomás tűrő, részben hőszigetelő lapszerkezetet tudunk előállítani. A polisztirolhab mind a bordázatot, mind a kész lapanyagot merevíti, a borítólap és a maganyag közti felfekvési felület maximális. Mely lap így utólagos présnyomásnak (3-5 kg/cm2) is ellenáll, formavesztés nélkül.

 

A termék számos hazai és nemzetközi díjat elnyert már. Gyártása még nem idult be. A fejlesztő - Gombos Csaba - várja a termék iránt érdeklődők jelentkezését. Tel: 30/421-4764

Forrás: Gombos Csaba

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.