FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-01

Enyhe növekedés várható a magyar bútorpiacon

A közbeszerzés-online.hu szakértőinek előrejelzése alapján a bútoripar gyártói jelentős növekedésre számíthatnak a 2013-as évben a közszféra igényeinek megnövekedése alapján.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Forrás: FATÁJ

A magyar bútoripari ágazat a 2008-ban kezdődő gazdasági válság hatását még mindig nehezen viseli. A bútoripari termékek értékesítése úgy belföldön, mint külföldön jelentős csökkenést mutatnak. 2010-re ebben az iparágban dolgozok száma 12%-kal csökkent, a bútoripar termelése pedig 20,8%-kal csökken az előző évhez képest, ami főleg a belső piac jelentős zsugorodásának köszönhető, hisz az export értékesítése csak minimális csökkenést mutatott.

2010 I. félévi termelési értéke 58.659,1 millió Ft., belföldi árbevétele 20.883,3 millió Ft., export árbevétele 37.775,8 millió Ft volt.

A tendencia bármennyire is elkeserítő, viszont szinte az összes európai államban fellelhető, tehát nem beszélhetünk csak a magyarországi bútoripar nehézségeiről.

A faiparban 2010-ben mutatkozó növekedés jelei sajnos a bútoriparban még nem volt észlelhető, viszont a faipar fellendülése pozitív előjele a többi kapcsolódó iparág növekedésére.

 

A bútoripari fellendülés azonban még 2011 második félévében is váratott magára. A belföldi értékesítés tovább csökkent, és az exportból származó bevételek is csökkenést mutattak.

 

2012 első hat hónapjában fordult az előző évek negatív tendenciája, mind a termelés, mind a kivitel nőtt, a belföldi értékesítés azonban változatlanul csökkent. A belföldi eladás csökkenése ugyan az előző évekhez képest nagyban mérséklődött, mégis a 6%-os hiány miatt az iparág nem számíthatott teljes félépülésre.

Habár a 2012-es teljes évi statisztikák feldolgozás alatt állanak, a KSH eddig közzétett adatai szerint ezen év a bútoripar növekedésével zárult, ami egy igen fontos faktor az elkövetkezendő 2013-as év stratégiájának az elkészítésében.

 
Forrás: FATÁJ

Különös figyelmet kell fordítani a hazai értékesítésre, hisz ez nagyban befolyásolja az iparág mutatóit és bevételeit, és ebben a szektorban még várat magara a növekedés.

dr. Dénes Levente - intézetigazgató, NYME FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet - FATÁJban megjelent írása szerint: "Be kell látnunk, hogy a magyarországi faipar jövője nehezen kérdőjelezhető meg és minden nehézség ellenére az ágazat túl fogja élni ezt az időszakot, mert a számok és a józan ész is azt diktálják."

 

 

Lehetőség a magyar bútorgyártó vállalkozások számára

Hogy mit is lehet tenni a belföldi eladások növelésére? A kérdés nagyon bonyolult és a választ nem lehet egyértelműen megfogalmazni. A legjobb stratégia, hogy minden potenciális piacot a lehető legkomolyabban kell venni.

Erre egyik legjobb példa az országban meghirdetett bútor közbeszerzések, illetve a köztéri bútor közbszerzések amelyek jelentős jövedelemforrásai lehetnek sok közép és nagyvállalkozásnak.

Ha csak a közbeszerzéseken meghirdetett beruházásokat magyarországi bútorból és faipari termékből valósítják meg, a belföldi piac csökkenése még jobban mérséklődik.

 


Forrás: Felsőfokon

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.