FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-12-06

Növény-egészségügyi korlátozás a kőris növényekre és faanyagra

Az Egyesült Királyság és Írország 2012. október végétől növény-egészségügyi korlátozást vezetett be a kőris növényekre és faanyagra. A korlátozást a Chalara fraxinea nevű gomba Brit-szigeteki észlelése indokolta, a nagy jelentőségű kőrisfáik megvédése érdekében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

(Korábbi FATÁJ híradás itt olvasható: Pusztuló kőrisek (+importkorlátozás) és fenyők Nagy-Britanniában - 2012-11-28)

 

A Chalara fraxinea nevű kórokozó a kőrisfákon hajtáshervadást, az 1-2 éves vesszők elhalását, faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okoz. 2007 óta szerepel az EPPO figyelemfelkeltő ("Alert") listáján. Az EU teljes területére kiterjedően vizsgálatkötelezetté azonban nem válhat, mert már nagymértékben elterjedt a tagállamokban. Európa 18 országában van jelen.

 

A kórokozó hazánk egész területén elterjedt. A betegséget mind az ültetett, mind a természeti környezetben (erdőkben) megtalálták. Az erdészeti kutatók vizsgálatai alapján jelenleg nincs lehetőség a kórokozó elleni hatékony védekezésre.

 

Mivel Magyarországon - csakúgy, mint kontinensünk többi országában - nincs a Chalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert terület, hazánk nem szállíthat kőriscsemetét és vetőmagot a két országba. A szaporítóanyagokon kívül az Egyesült Királyság észak-írországi része és Írország a kőrisfa (Fraxinus) faanyagának bevitelére is kiterjesztette a korlátozást.

 

A tilalom nem vonatkozik az iparilag feldolgozott termékre, (pl. parketta, bútor, rétegelt falemez), valamint a vegyi anyaggal kezelt faárura. A kőris faanyag beviteli korlátozás az Egyesült Királyságon belül Anglia, Skócia és Wales területére nem vonatkozik. (Forrás: NÉBIH 2012-12-01)

 

Az Egyesült Királyság és Írország növény-egészségügyi korlátozást vezetett be kőris növényekre és faanyagra

Nagy riadalmat keltett az Egyesült Királyságban és Írországban egy, az elmúlt évtizedben az európai kontinens erdeiben megjelent és elterjedt új károsító észlelése a Brit-szigeteken. A Chalara fraxinea nevű gomba kőrisfákon hajtáshervadást, 1-2 éves vesszők elhalását faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okoz. Kőriseik védelme és a kórokozó további behurcolásának megakadályozása érdekében az Egyesült Királyság és Írország szigorú korlátozásokat vezetett be a kőris szaporító- és faanyag bevitelére.

 

Az elmúlt évtizedben új kórokozó jelent meg Európa erdeiben, a kőrisfákon hajtáshervadást, 1-2 éves vesszők elhalását faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okozó Chalara fraxinea nevű gomba. Hazánkban először 2008 első felében észlelték magas kőris (Fraxinus exelsior) fákon Északnyugat-Magyarországon. Az erdészek által 2008-2009. években végzett országos felderítés eredménye megerősítette, hogy a kórokozó hazánk egész területén elterjedt. A fiatal és idős állományokban egyaránt előfordul, de gyakrabban tapasztalható a károsítás a fiatal, 2-10 éves erdősítésekben. A tünetek jellegzetességei és a pusztulás mértéke alapján a kórokozó már legalább 2-3 évvel korábban megjelent Magyarországon.

 

A betegséget mind az ültetett, mind a természeti környezetben (erdőkben) megtalálták.

 

Az erdészeti kutatók vizsgálatai alapján jelenleg nincs lehetőség a kórokozó elleni hatékony védekezésre, a fertőzés súlyosságának csökkentésére sem. A jövőben feltehetőleg tanúi lehetünk a kőrisek természetes szelekciójának, amely még több fa pusztulását fogja okozni. A kutatás azonban készen áll arra, hogy aktívan segítse az ellenállóbb egyedek kiválogatódását a rezisztensnek bizonyuló fák tömeges szaporításával.

A magas kőrises és a keskenylevelű kőrises (Fraxinus angustifolia) állományainkat, de főként fiatal erdeinket jelentősen veszélyeztető Chalara fraxinea 2007 óta szerepel az EPPO figyelemfelkeltő ("Alert") listáján.  Az EU teljes területére kiterjedően vizsgálatkötelezetté azonban nem válhat, mert már nagymértékben elterjedt a tagállamokban. Európa 18 országában van jelen.

 

A Brit-szigeteken azonban még van esély a számukra nagy jelentőségű kőrisfáik megvédésére, nagy erőfeszítéseket tesznek a 2012-es első észlelések nyomán a kórokozó felderítésére és felszámolására. A kontinensről (pl. Hollandiából, Dániából és Magyarországról) érkezett szállítmányokból telepített fák némelyikén talált fertőzést követően a szállítmányokhoz tartozó minden tételt megsemmisítettek. Nagy-Britanniában már olyan fertőzést is találtak, amely nem volt kapcsolatba hozható külföldi szaporítóanyaggal, az Ír-szigeten még sikerült az elővigyázatossági intézkedések keretében végzett megsemmisítésekkel a betegség terjedésének gátat szabni.

 

Élve a tagállami egyedi intézkedési lehetőséggel, a gombakárosító veszélyesség elemzésének (PRA) területükre történt elvégzése alapján mind az Egyesült Királyság, mind Írország hozott nemzeti szükséghelyzeti intézkedést. (UK: "Plant Health (Forestry) (Amendment) Order 2012."http://www.legislation.gov.uk/uksi/2012/2707/introduction/made;2012. október 29.; IE: "Destructive Insects and Pests Acts 1958 and 1991 (Chalara fraxinea) (No. 2) Order 2012." http://www.irishstatutebook.ie/pdf/2012/en.si.2012.0431.pdf) 2012. október 26.

 

Az EU Bizottság további intézkedéséig ideiglenes jellegű nemzeti jogszabályok értelmében csak a nemzetközi ISPM 4 szabványnak megfelelően kijelölt és fenntartott károsító-mentes területről fogadnak csemetét és vetőmagot a kőris (Fraxinus) nemzetségbe tartozó valamennyi fajnál. EU-n kívüli országból növény-egészségügyi bizonyítványnak, tagállamból pedig növényútlevélnek kell ezt igazolnia. Mivel Magyarországon - csakúgy, mint a kontinens többi országában - nincs a Chalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert terület, hazánk nem szállíthat kőriscsemetét és vetőmagot a két országba.

 

A szaporítóanyagon kívül az Egyesült Királyság észak-írországi része és Írország a kőrisfa (Fraxinus) faanyagának bevitelére is kiterjesztette a korlátozást. ("Plant Health (Wood and Bark) (Amendment) Order (Northern Ireland) 2012" http://www.legislation.gov.uk/nisr/2012/400/introduction/made.) 2012. november 6.)

Ennek értelmében az Ír-félszigetre akkor szállítható kéregben lévő vagy kéreg nélküli, hengeres vagy fűrészelt, illetve megmunkálatlan vagy megmunkált, de feldolgozatlan faanyag, ha az

  • a szállítmányt kísérő növényútlevél vagy hatósági nyilatkozat alapján Chalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert területről származik vagy

  • négyélre vágással teljesen megszüntették kerek felszínét vagy

  • kéregtelenítették és nedvességtartalma nem éri el a szárazanyag tartalom 20 %-át vagy

  • ha fűrészáru, akár tartalmaz maradék kérget, akár nem, megfelelő idő/hőmérséklet programmal végzett mesterséges szárítás eredményeként nedvességtartalma nem éri el a szárazanyag tartalom 20 %-át.

A fán vagy bármely, a mindenkori használattal kapcsolatos csomagolóanyagon szerepelnie kell az ezt igazoló "mesterségesen szárított" ("Kiln-dried") vagy "K.D.", illetve bármely más, nemzetközileg elfogadott jelzésnek.

A tilalom nem vonatkozik az iparilag feldolgozott termékre, (pl. parketta, bútor, rétegelt falemez), valamint a vegyi anyaggal kezelt faárura.

A kőris faanyag beviteli korlátozás az Egyesült Királyságon belül Anglia, Skócia és Wales területére nem vonatkozik.

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának Növényegészségügyi és Szaporítóanyag Ellenőrzési Osztályától kérhető további tájékoztatás a károsítóval kapcsolatban.

Elérhetőség a NÉBIH honlapján: http://www.nebih.gov.hu/elerhetosegek

 

Forrás: NÉBIH 2012-11-30

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.