FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-11-23

Forest Europe Workshop volt Budapesten

2012. november 20-21-én Budapesten tartotta nemzetközi műhelybeszélgetését a Forest Europe (Európai Erdészeti miniszterek Konferenciája) az erdészeti kormányzás és jogalkalmazás megerősítése tárgyában. Kiemelt téma volt az EUTR.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A Forest Europe-nak 46 ország (köztük Oroszország) a tagja, e csoport erdei a világ erdeinek 25%-át teszik ki. A FE erdősültsége 46%, ami a világ térségei között a legmagasabb.

A FATÁJ-ban 2011. júniusában írtunk a FE-ról, annak egy konferenciájáról, illetve az Európa Erdeinek Állapota 2011 terjedelmes és alapos kiadványáról.

 

A Forest Europe most egy műhelybeszélgetését hozta Budapestre. A vendéglátó a Vidékfejlesztési Minisztérium és a szentendrei székhelyű Regionális Környezetügyi Központ [Regional Environmental Centre (REC)].

A cél az volt, hogy gondolatot és tapasztalatot cseréljenek a számos ország képviselői az erdészeti kormányzás és törvényvégrehajtás terén különösen a pán-európai régióval kapcsolatban az illegális fakitermelésről és kereskedelemről, annak érdekében, hogy meghatározzák a hatékony intézkedéseket és a jövőbeni prioritásokat e tevékenységek elkerülésére, valamint beépítsék ezeket a nemzeti Erdőprogramokba vagy ennek megfelelő szabályozásba.

 

Az esemény bemutatása, napirendje.

 

 

A VM részéről dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Szepesi András az EHVF erdészetpolitikai és erdővédelmi referense voltak a vendéglátók. A Regionális Környezetügyi Központot (REC) pedig Marta Bonifert képviselte. (Hárman a fenti kép jobb oldalán.)

A munkanyelv angol és orosz volt, e két nyelv közti szinkron tolmácsolással.

 

A megnyitó beszédet dr. Bodnár Lajos helyettes államtitkár tartotta. A hazai erdészeti hatóságtól és főhatóságtól részt vettek még: Szente Réka (NEBIH EI), Bán Imre (Bács-kiskun M-i Kormányhivatal EI) és Lapos Tamás (VM EHVF) főosztályvezető helyettes. A hazai erdőgazdálkodói oldal megfigyelőjeként Mőcsényi Miklós (FAGOSZ) volt jelen.

 

A napirendben látható, hogy Az Európai Faanyag Rendelet, az EUTR volt az esemény fő témája. Hamarosan felkerül a műhelybeszélgetés honlapjára arról összefoglaló jelentés és az előadások vetített anyagai. Addig is első benyomásaim az alábbiak.

 

Úgy vettem ki, hogy többek véleménye szerint is egy-egy átlagos európai erdőtulajdonosnak vagy erdőgazdálkodónak az EUTR állította követelményekkel kapcsolatban gyakorlatilag semmit sem kell tenni, hiszen minden tagországban alaposan szabályozott környezetben (nemzeti Erdőtörvények és Vhr-jei, illetve erdészeti hatóság) működnek, valamint egészen pontosan tudják, hogy az általuk kitermelt fa honnét származik. Ezért aztán vevőiknek nyugodtan megtehetik azt a kijelentést, hogy a tőlük származó fa az EUTR szabályoknak megfelel. Továbbá nyugodtan állhatnak bármely olyan vizsgálat, ellenőrzés elé, mely ennek valósága iránt érdeklődik.

A dán hatósági ember nagyon alaposan részletezte, hogy ezen új ellenőrzési feladatot hogyan igyekeznek majd úgy megoldani, hogy a legkevesebb többletkiadással járjon a hatóságnak. Azt nem említette, hogy a piaci szereplőkre bármilyen hatósági díjat akarnának kivetni EUTR miatt. 2013-ban néhány nagy erdőgazdálkodóhoz mennek majd EUTR ellenőrzésre, aminek tapasztalatai alapján tervezik majd meg a további évek ellenőrzési gyakorlatát. Minden esetre azon lesznek, hogy ahol megjelennek, ott az ellenőrzést egy nap alatt be is fejezzék.

Érdekes volt kedden délután az osztrák előadás. Nagyon öntudatosan mondta, hogy náluk minden tökéletes és rendben van már hosszú ideje, így az osztrák fa eredetével nem lehet semmi gond. Ugyanakkor 50 ha alatt nincs erdőtervezés, 1000 ha alatt nem kell erdészeti szakembert alkalmazni, alig van adminisztrációs, papírmunka igény, a normál fakitermeléshez nem kell engedély, az erdőtulajdonosoknak erdejük évi 400 ezer Eurós árbevétele fölött van csak könyvvezetési kötelezettsége. Az erdőtulajdonosok döntő többsége tehát nincs könyvvezetésre kötelezve. A tulajdonos nagyon vigyáz az erdejére és annak legjobb gazdája, punktum. Nos, ebben a rendszerükben az EUTR bonyodalmat fog okozni, mert ezután számos olyat is papírolni kell majd, amit azelőtt sosem tettek. Ezért morognak is.

Kávészünetben kérdeztem Ms. Svetlana Atanasova-t (Európai Bizottságnál a téma felelőse) hogy hallott-e olyat, hogy bármely tagország hatósága, állama valamiféle díjat akarna bevezetni az EUTR-rel kapcsolatos többlet feladatai miatt. Csodálkozott a kérdésen és azt válaszolta, hogy ismeretei szerint egyik ország sem tervez ilyen lépést.

A szerda délelőtti első előadó az Állami Erdőgazdálkodók Európai Szövetségétől EUSTAFOR volt, aki az államiakra különösen mondta, hogy ott aztán minden nagyon szabályozott, könnyen igazolható eredetű. Ehhez hozzászólt a német összövetségi Mezőgazdasági Minisztérium erdészeti képviselője, aki véleményében egyből kiterjesztette ezt a kijelentést a magán erdőgazdálkodókra is. Az erdőtulajdonos egészen pontosan tudja, hogy hol termelte ki a fáját.

Várhatóan a Forest Europe honlapjára néhány napon belül feltöltik az esemény minden előadásának vetített anyagát, valamint a - bizonyára nem túl hosszú - következtetéseket vagy összefoglalót.

A hallottak alapján érzésem szerint az erősen szabályozott magyar erdőgazdálkodási, pénzügyi, fuvarozási bizonylatolási környezetben a magyar erdőgazdálkodónak lényegében semmit nem kell tennie az EUTR-nek megfelelés érdekében. Vevője részére kijelenti, hogy kellő gondossággal gazdálkodott és bizonylatolt, tehát a fája EUTR konform és kész.

Elképzelhető, hogy érdemes lesz majd valamilyen szabályzatot gyártania erről magának HU/EN esetleg más nyelveken is és eltennie a szabályzat gyűjteményébe, hogy legyen mit esetleges ellenőrzéskor bemutatnia. Sőt, ha van honlapja, az ISO, és más megfelelési kijelentései mellé oda is kiteheti majd EUTR szabályzatát. Akár az is lehet, hogy a számlatükörbe, meg a fuvarokmányok sablonjába érdemes lesz egy ilyen kijelentő mondatot beépíteni. Ennek részletei azonban majd 2013. januárjára bizonyára kiderülnek.

Nagyon hasznos lesz figyelni: a jelentősebb kereskedelmi partnerek, illetve a többi országok jelentősebb erdőgazdálkodói e téren mit tesznek majd.

 

Kíváncsian várom, mi jelenik majd meg a FE műhelymegbeszélés összefoglalójában.

Mőcsényi Miklós, az esemény honlap oldala és az esemény alapján.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.